Y-Games aneb výsměch esportu!
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport Článek Y-Games aneb výsměch esportu!

Y-Games aneb výsměch esportu!

Filip Matoušek

Filip Matoušek

14. 10. 2017 12:40 1

14. - 15. 10. se konalo MSR, které pod sebou má Y-Games. Na tuto akci se sjeli snad všichni Hearthstone hráči naší scény a my se dnes podíváme na průběh turnaje!

Reklama

14. - 15. 10. se konalo mistrovství Slovenské republiky pod Y-Games v Bratislavě. Tato akce je na domácí scéně velmi známá, ale jsou na ní kladné ohlasy nebo šlo o další propadák? 

Bohužel ani letos se Y-Games nepovedlo. Většina hráčů na scéně jezdí na tuto akci jen kvůli potenciálnímu zisku MČR bodů, ačkoliv téměř každý z nich tvrdí, že se jedná o nejhorší akci, která tu je. Tentokrát jsme byli ujištěni, že je vše připravené a nedojde k problémům, ke kterým dochází na každé této lance. Tak to byla lež.

Začneme z lehka a podíváme se na samotné vstupné, které bylo pro všechny velmi zajímavé. Podívejme se na příspěvek od Mikuláše "Pokrovace" Dia, který se na své fanpagi pochlubil s tím, jak to chodí ve VIP místnosti. Tato místnost byla dražší než klasický vstup a byla k ní zaslíbená klimatizace a osobní prostor. 

Y-Games aneb výsměch esportu!

Já jsem kdysi byl také na Y-Games a samozřejmě i já byl ve VIP místnosti, kde nám bylo řečeno, že je jen pro nás a nikdo jiný nám tam nevkročí. Samozřejmě tam během půl hodiny byly čtrnáctileté holčičky, které pištěly a lítaly z místa na místo jako pštros (mik mik), kterého honí kojot v animované pohádce. Zároveň nebylo poznat, že je tam nějaká klimatizace, protože se v celé místnosti za pár minut nedalo ani hnout, tudíž byl prostor naprosto vydýchaný a stačilo pár minut, abyste byli úplně propocení.

To jen taková zajímavost, jak to chodí s VIP vstupy. Nicméně teď už se podíváme na samotný Hearthstone turnaj, který měl začít v 9:00 14.10. 

To se samozřejmě nestalo, ale stejně jsme všichni čekali, že bude minimálně půl hodiny delay. Jenže to nebylo půl hodiny, ale téměř hodina a půl! V pohodě, tak nějak jsme s tím přeci všichni počítali. Sice je to velké zdržení, ale to se prostě někdy stává. Jenže turnaj ve skutečnosti začal až ve 14:40. Ptáte se, jak je to možné? Jak je možné, že měl začít v 9 ráno a nakonec začal až o 5 hodin později? To je úplně jednoduché, stačí smazat bracket po prvním kole a začátek nového turnaje je na světě.

Co se teda stalo?

První kolo se začalo hrát kolem 10:30. Hráči sice měli problémy s wifi, ale byli rádi, že se vůbec začalo hrát. Dohrálo se první kolo a čekalo se na druhé. Všichni jsme netrpělivě čekali, kdo s kým bude hrát, tudíž jsme obnovovali stránku s bracketem, když v tom najednou vidíme, že první kolo vypadá jinak a ještě nikdo neodehrál zápas! Jak se to mohlo stát, když už všichni dohráli? To jsme hráli nějaké nulté kolo?

Ale vůbec! Hrálo se první kolo, ale údajně webová stránka s bracketem nějak zazmatkovala a celý turnaj restartovala, tudíž smazala všechny výsledky. Poprvé v historii slyším něco o tom, že by stránka sama restartovala bracket. Možná nějaká temná magie, přeci jen se nám blíží pokračování Fantastických zvířat, tak třeba Hollywood přišel s nějakým novým marketingovým tahem a chce Slovensko donutit jít příští rok na pokračování filmu. Nebo je prostě za počítačem nějaký nešika, který to smazal.

Každopádně se celý bracket udělal znovu, hráčům se nepočítá předchozí prohra nebo výhra a mohou ve 14:40 hrát znovu celý turnaj, který je nyní zkrácený na pět kol swissu. Zajímavé, hráči si zaplatí sedm kol swissu a pak dostanou pět - to je jako kdybych si zaplatil taxíka z Prahy do Bratislavy a řidič mě vysadil v Brně, protože to stačí, teď už neposkytujeme služby, které si "zákazník" zaplatí. To je jedno, hráči to nějak přežijí, večer si na hotelu dají pivko - jo vlastně ne! Budou tady až do půlnoci, aby se to stihlo odehrát a zítra se mohla začít top 16, kterou zase někdo pokazí. Nebo nepokazí? Můžeme psát bracket ručně na školní tabuli, tam se tomu snad nic nestane.

Na co dělat bracket, když tam ani produkce neumí zapisovat výsledky. Například jsem věděl o výsledcích třeba půl hodiny před zapsáním do bracketu. Ano, hráči někdy zapomenou nahlásit výsledek, ale když je někdo na streamu, tak by snad neměl být problém po skončení zápasu zapsat výsledek. Tím se dostáváme k zajímavé produkci a režii.

Produkce a režie

Kapitola sama o sobě. Začneme tím, že psaní výsledků do bracketu absolutně nefungovalo. Poté je zde kauza se změnou bracketu, kterou jsme už jednou popisovali. No a ještě je tu stream, to je taky poměrně velká lahůdka.

Stream začal poměrně dobře, sice kamera na komentátory byla tak rozmazaná, že jste si mohli zavzpomínat na staré časy, když jste si vzali brýle vaší babičky a viděli jste jen rozmazané skvrny. To se dá překousnout, přeci jen celou dobu koukáte na zápasy, když se teda hraje nebo na písničky/klipy, které měly být asi vtipné, ale každý máme trochu jiný smysl pro humor. Pak už došlo k samotnému komentování, kde jsme se dočkali opravdu špičkových hrátek s hlasitostí. Jednu chvíli jsme měli efekt ozvěny, pak byl zase jeden komentátor více nahlas než ten druhý, někdy měl někdo vypnutý mikrák a někdy to celkem fungovalo. Každopádně je dobré, že produkce čte chat jednou za deset minut, tudíž jsme se vždy po několika minutách dočkali normálního zvuku.

Další zajímavostí je domluva mezi komentátory a právě produkcí/režií. "Mohli bychom se podívat na bracket, když nám to režie pustí." O několik vteřin později: "Nebo se nepodíváme a dáme si malou přestávku." V ten moment byl vidět bracket: "Tak se tedy nakonec podíváme." Taková komunikace byla i ve chvíli, kdy došlo na giveaway. Vybíral se výherce, ale produkce rovnou pustila zápas. Proto komentátoři začali komentovat, ale zároveň vyhlašovali výherce.

Jestli za tohle jsou admini/pracovníci nějak placeni, tak by nebylo od věci strhnout plat a hráčům vrátit pár euro ze vstupu za vzniklé problémy, které být neměly. Ale když na sociálních sítích někdo nadává na tuto akci, tak je přeci jen "nevděčný" a vůbec neví o čem mluví, že jo? 

Díky bohu za Tiger Masters.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama