Worlds 2019 - shrnutí a nezapomenutelné momenty
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Worlds 2019 - shrnutí a nezapomenutelné momenty

Worlds 2019 - shrnutí a nezapomenutelné momenty

Filip Vít

Filip Vít

15. 11. 2019 18:00

Světový šampionát je za námi a my si pojďme připomenout to nejdůležitější.

Reklama

Světový šampionát v Evropě je již minulostí. Nejlepší celky ze všech koutů světa změřily své síly, abychom zjistili, ve kterém regionu se nachází šampion, jenž se zapíše do dějin. My se pojďme podívat na cestu vítěze, shrnout si celý šampionát a připomenout si momenty, které stály za to.

Fly, Phoenix, fly aneb Čína zůstává na trůnu

Fénix se stal symbolem letošních Worlds. Jako by píseň Phoenix, složená speciálně pro letošní šampionát, předpověděla vítěze, jímž se stali FunPlus Phoenix.

FPX byli jedni z nejpodceňovanějších týmů, který kdy ovládl světový šampionát. A proč vůbec? Minulý rok dokázala Čína svůj vzestup hned několikrát. Nejdříve Royal Never Give Up slavili úspěch na MSI, v listopadu se pak Invictus Gaming stali prvními čínskými šampiony. V tu dobu jsme mohli tvrdit, že Čína je nejsilnějším regionem.

V základní části jarního splitu LPL našel tým pod vedením WarHorse jen dvakrát přemožitele a s bilancí 13-2 si zajistil místo v semifinále. Zde ale překvapivě vypadl po prohře 3:2 s JD Gaming. Doinb a jeho spoluhráči neklesali na mysli a v létě se předvedli v ještě lepším světle. S bilancí 14-1 v základní části byli žhavými kandidáty na titul v LPL. V semifinále je nezastavili ani Bilibili Gaming, kterým se podařilo ukořistit pouze jednu hru. RNG byli ve finále také příliš krátcí na rozjeté FunPlus Phoenix a museli jim gratulovat k zisku prvního titulu. Čínští mistři z léta reprezentovali svůj region z první pozice a už před šampionátem o nich pochybovali mnozí. Sám Caps je označil za nejslabší celek z prvního seedu. Mýlil se a to nejen on...

Worlds 2019 - shrnutí a nezapomenutelné momenty

V základní skupině se FPX nezhostili role favorita na výbornou, když prohráli hned první zápas proti taiwanskému celku J Team. Druhý týden je zaskočil evropský zástupce z třetího seedu. Se Splyce nakonec musel čínský celek ještě odehrát tiebreaker, který však Tian a jeho spoluhráči měli pod kontrolou.  

Ve čtvrtfinále FunPlus Phoenix narazili na další Evropany. Světoví šampioni z roku 2011 se probojovali ze skupiny smrti a toužili zopakovat úspěch z minulých Worlds, kde padli až ve finále. Letos se však Fnatic museli s evropským publikem loučit už dříve, když FPX byli nad jejich síly a po sérii 3:1 v jejich neprospěch vypadli ze šampionátu. 

Další, kdo stál čínským mistrům v cestě, byli obhájci titulu – Invictus Gaming. Ti postoupili přes Griffin po velmi krvavé sérii. TheShy ukázal svou famózní formu a ostatní toplineři byli v porovnání s ním o několik výkonostních levelů pozadu. Avšak ani on nedokázal zastavit rozjetý vlak s názvem FunPlus Phoenix, jenž si podmanil své soupeře v madridské hale Palacio Vistalegre 3:1. 

Ve finále se opakoval souboj mezi Čínou a Evropou. Po dominanci G2 Esports nad SKT mnozí věřili, že Vyvolávačova trofej zůstane v Evropě. Všichni byli zaskočeni, když série skončila nejkratším možným způsobem. FunPlus Phoenix se stali světovými šampiony pro rok 2019 hned při své první účasti na Worlds a Čína tak vládne světu druhý rok v řadě.

Působivý ceremoniál

Mezi chlouby světových šampionátů patří zahajovací ceremoniál. Ani letos tomu nebylo jinak a na pódiu se vystřídalo hned několik interpretů. Ceremoniál odstartovala písní Awaken americká zpěvačka Valerie Broussard. Následovala skupina True Damage, která rozproudila celou halu v Paříži. Chybět nesměla ani skladba Phoenix, kterou zaspívala Chrissy Constanza a Cailin Russo. Představení doplňovala augmentovaná realita, která byla opravdu velmi vydařená.

Capsovi to nevyšlo ani napodruhé

Do G2 Esports byly vkládány největší naděje. Jakby taky ne, když Ocelotova organizace ovládla letos oba splity v Evropě a opanovala i mezinárodní turnaj MSI.

V prvním týdnu základních skupin vyvázli G2 beze ztráty a všechno se uchylovalo k tomu, že Evropani postoupí ze skupiny z prvního místa. Ve druhém týdnu se však probudili Griffin, kteří uštědřili hráčům G2 lekci, a to hned dvakrát. Perkzova parta se však rychle oklepala a ve vyřazovací části smetla z cesty dva korejské celky. Ve čtvrtfinále si nejdřív poradila s Damwon Gaming, v semifinále zastavila Fakera a jeho SKT. Po přesvědčivých soubojích s korejskými protivníky však nenašli Evropani recept na vítězství proti čínským mistrům FunPlus Phoenix.

Worlds 2019 - shrnutí a nezapomenutelné momenty

Největší zklamání musí prožívat Caps, jenž se ve finále světového šampionátu objevil podruhé, a to během dvou let s dvěma různými týmy. Stal se prvním evropským hráčem vůbec, který se nejednou probojoval do finále Worlds. Scénář finále byl v obou případech stejný. Caps i tentokrát musel smeknout před čínským celkem, jenž zvítězil jednoznačně 3:0, což byl navíc poprvé jiný výsledek v playoff než 3:1.

Fnatic a jejich další zázračný běh na Worlds

Velký dojem na turnaji zanechali také Fnatic, a to i přes to, že to nedotáhli tak daleko jako jejich rivalové. Už po rozlosování skupin bylo jasné, které bude náležet titul „group of death“. Každý rok vznikne na světovém šampionátu skupina smrti, ale skupina C byla letos víc než jen to. Síly měřili trojnásobní světoví šampioni SK Telecom T1 v čele s Fakerem, dvojnásobní finalisté Worlds a vítězové MSI 2018 - Royal Never Give Up, nejúspěšnější evropská organizace a světoví šampioni z první sezóny – Fnatic a v neposlední řadě Clutch Gaming - americký zástupce s ambiciózní sestavou.

Worlds 2019 - shrnutí a nezapomenutelné momenty

Rekklesova parta si v prvním týdnu připsala pouze jedno vítězství nad Clutch Gaming a vypadala to, že do vyřazovací části postoupí SKT a RNG. Fnatic ale předvedli zmrtvýchvstání, když stejně jako před dvěma lety v Číně dokázali postoupit ze skupiny díky velmi vydařenému druhému týdnu. V chaotické hře plné chyb nejdříve dokázali překonat americké reprezentanty. Následně se postarali o cenný skalp SKT. V nejdůležitější hře na Fnatic čekali Royal Never Give Up, se kterými měli před posledním rozhodujícím zápasem nepříliš přívětivou bilanci (1-9). Oranžovočerným se však podařilo porazit jejich kryptonit, když už od začátku diktovali tempo hry a nepustili RNG téměř k ničemu. Pro jednoho z nejlepších střelců vůbec, Uziho, tak skončila cesta na světovém šampionátu už v základních skupinách. 

V playoffs se splnilo přání Rekklesovi, jenž chtěl změřit síly s FunPlus Phoenix. Čínský mistr byl však nad síly Evropanů.

Humanoida zastavil až Faker

Čeští fanoušci se mohli radovat, když se Marek “Humanoid” Brázda značně zasloužil o postup Splyce na Worlds. Jejich cesta na světovém šampionátu měla delší trvání, než by kdo očekával.

Výprava do základní skupiny byla trnitá, přesto se do ní hadům podařilo kvalifikovat, když ve vyřazovací části playins porazili Unicorns of Love těsně 3:2. Los je přiřadil do skupiny B, kde na ně čekali soupeři z Asie. Mimo pozdějších vítězů celého šampionátu zde narazili na J Team a GAM Esports. Pro partu kolem Kobbeho to byla nejlepší skupina, kterou si mohla přát. Jestli pro třetí celek Evropy existovala šance probojovat se do playoffs, nacházela se právě ve skupině B. 

V prvním týdnu základních skupin hráči Splyce svými výkony příliš neoslňovali. Zvítězili jen v jedné hře a sen o postupu do další fáze turnaje se začal pomalu rozplývat. Druhý týden si vzali hráči Splyce osud řádně do svých rukou. Ve všech třech duelech vzešli jako vítězové, což jim zaručilo postup ze skupiny. Trápit je nemusel ani prohraný tiebreaker proti FPX. 

Worlds 2019 - shrnutí a nezapomenutelné momenty

Sen každého profesionálního hráče je změřit síly s legendou samou – Fakerem. Takové pocty se dostalo i rodákovi z Brna, jenž se dokonce jednou radoval z vyhrané hry. Před nejúspěšnější organizací museli ale hráči Splyce smeknout, když podlehli 3:1. Humanoid na celém turnaji podával konzistentní výkony a lze předpokládat, že ho v nejvyšší evropské soutěži uvidíme i nadále. 

Slibná budoucnost pro Evropu

Evropská tažení na letošních Worlds nebyla sice dovedena do vítězného konce, stopu ale zanechala velkou. O síle regionu svědčí už fakt, že se všechny tři evropské celky probojovali do vyřazovací části. Tím se jinak mohli chlubit letos na světovém šampionátu jen Korejci. Nejlepší osmici týmů doplnily dva celky z Číny.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama