Wedry - rozhovor
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Wedry - rozhovor

Wedry - rozhovor

derk

derk

2. 4. 2014 07:05

Připravili jsme si pro vás rozhovor s nejspíše nejznámějším českým LoL let's playerem Wedrym. Více uvnitř.

Reklama

Wedry je známým domácím let's llayerem. Pokud si někdo není blízký s tímto pojmem, tak nezoufejte - Let's Play (LP) je videozáznam z průběhu hraní umístěný někde na internetu (nejčastěji na YouTube). Za cíl si klade provést diváka hrou a buďto mu předat nějaké zajímavé informace anebo jej pobavit. Wedry patří mezi nejznámější domácí let's playery a je nejspíše vůbec tím nejznámějším ve hře League of Legends. Pokud jej ještě neznáte, tak je čas to napravit. 


 Ahoj Wedry. Úvodem se prosím představ čtenářům, kteří tě neznají. 
Ahoj! Zdravím všechny čtenáře Tryhardu, já jsem Wedry, známý nejvíce pravděpodobně jako český let's player. Pro ty, co neví co/kdo je to let's player, prostě natáčím videa z her, vylévám si u toho srdíčko do mikrofonu a to celé uploaduji na server YouTube. Poměrně dost lidí to baví, momentálně se blížím k hranici 150 000 odběratelů. V poslední době mě znají i hráči trochu ze streamování, protože jsem uzavřel ďábelský pakt s Herdynem, takže jsme si trochu promíchali publikum. K mému osobnímu životu, jmenuji se Radek, je mi 17 let (a půl!) a studuji obor informační technologie na průmyslové škole v Kutné Hoře. Tvorbou videí se neživím, ale je mým velkým snem se jednou živit něčím v tomto duchu.
 Kdy jsi začal hrát na počítači a kterými hrami jsi ze začátku prošel?
No, už od malička jsem byl vychováván tak trochu ke hraní, od asi osmi let to byly "plejstejšny", a počítač mě svedl až kolem jedenáctého roku mého života, kdy jsem ho dostal k vánocům od dědy. Ke hrám jako takovým, na PS jsem hrál prakticky jenom dvě hry, Jack & Dexter a Ratchet & Clank. To jsou hry mého dětství a vždycky si je rád zahraji znova. Na počítači jsem měl herní minulost trochu atypickou, alespoň v porovnání s mými vrstevníky, nebo obecně spoluhráči. Všichni hráli hry kvůli ději, grafice a věcem tomu podobným, prostě požitek, takže hráli hry jako GTA, NFS anebo Mafii, já jsem hrál tower defensovky, strategie anebo hry, kde byla vééélká čísla. To jsem vždycky zbožňoval. Postupně se to tak nějak vyvíjelo hlavně podle toho, co se hrálo u nás ve třídě, no a vlastně někdy ve dvanácti jsem poznal hru World of Warcraft, která se se mnou táhne až dodnes. Nicméně jsem hrál i spoustu her mezi tím, Warcraft 3 (DotA, woohoo), CS 1.6, Minecraft, no a dnes jsem s hraním tam, kde jsem.
 Jak ses dostal k tvorbě videí a jaké byly začátky?
Inu, když začínal být populární Minecraft, strašně nás to bavilo, a protože jsme chtěli umět co nejvíc, tak kamarád hledal nějaké návody a videa na YouTube. A koho jsme neobjevili, Minecrafáka! Byli jsme jeho obrovští fanoušci (pro srovnání, v té době měl v řádech stovek odběratelů), a když začal dělat recenze na servery, tak jsem se s ním na jednom z nich (CrazyCraft) "poznal". Bavili jsme se přes TSko, a docela hodně jsme si rozuměli. Bavili jsme se víc a víc, no a časem jsme spolu začali natáčet videa. Já jsem mezitím měl pár desítek videí už natočených, nicméně nikdo na ně nekoukal, jel jsem jen tak solo, sám pro sebe, několik měsíců. A díky natáčení s Crafem jsem získal mnohem větší publikum, které se začalo rozrůstat a rozrůstat, až jsem dnes tam, kde jsem. Jsem si jistý, že mám určitý podíl na tom, kde dnes jsem, ale nemám tušení, kde bych byl bez Crafa. Ještě snad doplním, že asi to je o osobnosti a o odhodlanosti dělat něco, co vás baví, i když se nedostaví úspěchy které chcete.
 Co si myslíš, že je nejdůležitější pro začínajícího YouTubera?
Mít vytyčený nějaký přímý cíl, za kterým si může s naprosto jasným průběhem jít, a neomezovat se na to samé, co dělají ostatní. Jediný limit práce YouTubera je to, že jeho výtvor musí být video, toť vše!
 Kdo je tvým vzorem? Inspiruješ se tvorbou např. nějakého zahraničního Let’s Playera?
Mojí tvorbu ovlivnil nespočet lidí, ať už největším podílem Minecrafák, nebo Gogo, Smusa, Sterakdary, Pedro a vůbec, skoro všichni, nebo třeba ze zahraničí Tobuscus, Pewdie, Mediacows a opravdu nespočet dalších. Vždy jsem se ale snažil vyloženě nepřebírat něčí celé nápady, jen něco co by se mi z jejich stylu hodilo, nechtěl jsem aby si na mě někdo ukázal a řekl: "No jasně, to je hotovej Toby!".
 Jaký je tvůj názor na současný úspěch Let’s Playerů (a případně streamerů) her? Čím to je, že lidé radši sledují hrát někoho jiného, než aby si zahráli sami?
Tak o tomto často přemýšlím, asi pravděpodobně proto, že je mnohem pohodlnější sledovat někoho jiného, jak něco dělá dobře, vymyslí vše za vás a zároveň se mu třeba nedaří. Jinak kromě tohoto mě opravdu nic nenapadá, nebo alespoň nevím jak to definovat. Sám často koukám na streamy a videa, ale většinou jen když při tom mohu dělat ještě něco jiného, u čeho nemusím myslet - jako třeba jíst, nebo se učit do školy. Kappa.
 Jak vnímáš rozdíl mezi streamem a videem – které z těchto médií je pro tebe příjemnější a proč?
Příjemnější a pohodlnější je pro mě definitivně stream, protože je to živá interakce, pokud někdo vidí chybu, má dotaz, nebo cokoliv tomu podobného, rovnou mu odpovím. Taky si na streamech můžu pouštět úplně, co chci (z hlediska copyrightu samozřejmě, čuňata!). Ale videa mají taky své pro, hlavní je, že videa mají mnohem větší dosah, ne každý má čas na to si sednout k počítači zrovna když se pan streamer uráčí streamovat. Takže asi proto se v poslední době snažím dělat oboje.
(IEM Katowice 2014, zleva: Wedry, Darien, Herdyn)
 Točíš videa z nejrůznějších her, v poslední době to je ale především LoLko. Jak ses k němu dostal?
K LoLku jsem se dostal od svého spolužáka ještě na základní škole, nicméně tenkrát jsem odehrál asi pět her, a nechal jsem to být. Někdy o Vánocích roku 2012 mi jeden kamarád napsal, zda si s ním nezahraji pár her. No a dopadlo to tak, že jsem za Vánoční prázdniny udělal lvl 30. Potom padla opět velká pauza, a to jak jsem začal znovu hrát, je už téměř celé zdokumentované na mém YouTube kanále.
 Jak na tebe zatím působí domácí League of Legends komunita?
Pokud myslíš komunitu diváků, tak je to pro mě hodně rozporuplné. Lidé, kteří nebyli moji "fanoušci" ještě před tím než jsem začal hrát LoL, mě obecně nenávidí, protože je strašně pálí to, že mám popularitu, i když nejsem pro-gamer, respektive neumím hrát. Je to show, snažím se lidi zabavit a ne učit hrát. Takže shrnuto a podtrženo, nedá se to shrnout jednoznačně.
 Zajímáš se o domácí scénu z pohledu diváka? A uvidíme tě na nějakém turnaji třeba i jako hráče?
Nejsem zapálený fanoušek domácí scény, spíše té světové. Nicméně mám ponětí o většině úspěšných českých týmů. Mě? V turnaji? Haha. Ale ne, zase taková katastrofa to není, na LegendConu jsem s kamarády vyhrál 3v3 turnaj o nějaké hry, ale to je tak celý můj úspěch. Myslím, že já osobně do pro-gamingu nepatřím.
 V poslední době jsi začal spolupracovat s Herdynem. Čí to byl nápad a v čem vaše spolupráce spočívá?
S Herdynem jsme o sobě dříve měli ponětí, že existujeme, ale hodně jsme se seznámili díky Ostravskému Craftconu (na který jsem ho pozval, takže můj nápad), kde jsem měl s Herdynem talkshow, přednášku a společný hotelový pokoj. Naše spolupráce není nic konkrétního, máme pouze společné zájmy, a docela si rozumíme i z hlediska humoru. Do budoucna máme docela dost plánů, jenže těch mám vždycky hromadu, a vyjde z toho velké kulové, takže nikdo asi pořádně neví, co bude.
 Jaké máš plány do budoucna konkrétně? Budeš se v League of Legends komunitě pohybovat i v budoucnu?
Rozhodně ano, moje plány nejsou příliš konkrétní, prostě se chci, jak bylo řečeno, pohybovat v League of Legends komunitě.
 Chtěl bys na závěr vzkázat něco svým fanouškům, případně začínajícím let's playerům či někomu poděkovat?
Fanouškům chci vzkázat, že jim strašně moc děkuji za to že mi změnili život, dali mi jakýsi smysl a směr, kterým dál pokračovat. Let's Playerům pouze to, aby se neohlíželi na ostatní a aby dělali to, co je baví a neztráceli motivaci ani, když se nesetkají s okamžitým úspěchem. Poděkovat chci všem, kteří mi nějak pomohli k tomu, co dělám. Jediný, komu chci poděkovat jmenovitě, je korektor Tryhardu, protože mi je ho líto za ty všechny čárky, co musí opravovat. DĚKUJI!
 Díky za rozhovor a hodně štěstí do budoucna.
Taky děkuju, čahój!

Podívejte se také na Wedryho YouTube kanál anebo ho navštivte na jeho fanpage na facebooku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama