Vznikla Petice za poker v ČR
i Zdroj: Tryhard.cz
Partnerský obsah Článek Vznikla Petice za poker v ČR

Vznikla Petice za poker v ČR

Giry

Giry

24. 4. 2018 09:00

Hazardní zákon se některým hráčům nelíbí.

Reklama

Nový hazardní zákon, který začal platit minulý rok, přinesl spoustu pozitiv v regulaci hazardu, heren a automatů, ale zároveň zarmoutil i spoustu milovníků populární karetní hry poker. Zákon totiž nerozlišuje mezi hazardem, kde má náhoda rozhodující slovo a dovednostními hazardními hrami, ve kterých může náhoda hrát jistou roli, ale podstatná část hry je ovlivněna schopnostmi a dovednostmi hráče – jako je třeba poker. Právě kvůli dopadu hazardního zákona na poker a omezením pro české hráče vznikla Asociace pokerových hráčů ČR, která chce, aby se pokeroví hráči mohli i nadále věnovat naplno svému koníčku.

Možná se nyní ptáte - a jak to souvisí s hraním počítačových a jiných her? Odpověď by vás mohla překvapit. Celá řada rozšířených a populárních her současnosti obsahuje různé prvky náhody ovlivňující výsledky a odměny pro hráče. Petice by tedy určitě měla zajímat i vás, protože zákon se sice týká pokeru, ale časem by mohl dopadnout i na další hry s prvkem rizika a náhody.

Petici za poker v ČR může každý podepsat zde

Petice za poker v ČR by měla zajímat i vás

Jak jsme již zmínili, přestože vás poker nemusí zajímat, protože ho nehrajete a ani to neplánujete, mohou neplánované důsledky hazardního zákona dopadnout i na hráče jiných her. Zákon vznikl s cílem přísně zregulovat hazard v ČR, což je správné, ale podle jeho výkladu se mezi hazard snadno mohou dostat i hry, u kterých bychom to rozhodně neřekli.

Nejdůležitější pro hráče her je samotná definice, kterou najdeme přímo v hazardním zákoně: „Hazardní hrou se rozumí hra, sázka nebo los, do nichž sázející vloží sázku, jejíž návratnost se nezaručuje, a v nichž o výhře nebo prohře rozhoduje zcela nebo zčásti náhoda nebo neznámá okolnost.“

Vznikla Petice za poker v ČR

I v počítačových hrách se vyskytuje míra náhody a nemusí být přesně jasné, co hazard je, a co ještě není. Velké kontroverze působí lootboxy, tedy truhly s náhodnou odměnou pro hráče, které se získávají jak hraním, tak nákupem za reálné peníze. V truhle se mohou nacházet vylepšení nebo kosmetické úpravy. Odměna je náhodná a může se jednat o bezcenný odpad, tak o předmět v hodnotě desítek tisíc. Lootboxy definici hazardu v zásadě splňují a jedná se o vklad, výhru i prvek náhody. Ostatně o zdanění World of Warcraft se vážně mluvilo.

Mezi hazard by mohly patřit karetní hry typu Magic the Gathering, megapopulární Hearthstone a mnoho dalších, a to kvůli nakupování balíčků, takzvaných boosterů. Nikdy dopředu nevíme, jaké kartičky v boosteru najdeme a jestli narazíme na nějakou vzácnou, nebo na smetí. Stejně jako u lootboxů není složité si představit, že by se na tyto hry mohl hazardní zákon vztahovat.

Vyčlenění dovednostní hazardní hry se tak může i pro vás stát velmi zásadním tématem. Jestli chcete přispět na zlepšení zákona, který se může her také týkat, petici podpořte jejím podpisem a sdílejte jí i mezi své přátele. Každý hlas se počítá.

Petici za poker v ČR je možné podepsat kliknutím na tento odkaz

18+ Hrajte zodpovědně. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama