Vedení korejského týmu Griffin pod palbou kritiky, manažer se konstantně navážel do trenéra
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Vedení korejského týmu Griffin pod palbou kritiky, manažer se konstantně navážel do trenéra

Vedení korejského týmu Griffin pod palbou kritiky, manažer se konstantně navážel do trenéra

Reibl

Reibl

15. 10. 2019 15:30

Je libo trochu korejského dramatu?

Reklama

Před více jak rokem vtrhnul do LCK nadějný tým Griffin. Jejich sestava, tvořená hlavně z nadaných SoloQ hráčů, se okamžitě dostala do podvědomí fanoušků. Hned první split se Griffin v základní sezóně dostali do finále LCK. Zde podlehli v těsném souboji proti KT Rolster. I tak to byl velice sympatický výsledek. Bohužel se ale nedostali na Worlds po prohře v regionálním finále. Griffin taktéž letos skončili v obou splitech na druhém místě. Vždy po prohře proti samotným SKT T1. Naštěstí díky Championship bodům se celek kvalifikoval na Worlds do Evropy.

Pohádka o mladém a nadějném týmu se zde malinko komplikuje. 26. 9. 2019 přichází tweet. Trenér cvMax odchází jen krátce před začátkem světového šampionátu. To už samo o sobě vyvolává spekulace. Stát se mohlo cokoliv a mohlo jít o plánovaný a domluvený odchod. Však i v tweetu je napsáno:

...spolupráce s trenérem Dae-Ho (cvMax) končí na základě společné domluvy.

Následně se objevilo vyjádření od cvMaxe. Ve zkratce:

Po neúspěchu v LCK, začaly být ve vedení týmu spory. Těsně před finále letního splitu tyto neshody vyvrcholily a důvěra mezi vedením a mnou byla pryč. Po konci letního splitu na druhém místě mi organizace dala vědět, že budu propuštěn z důvodu “chybějícího skillu a špatných výsledků”.

Na to jsem reagoval a vyřešili jsme poté pár věcí. Nechali by mě opět trénovat tým, ale důvěra už byla ztracena. Rozhodl jsem se tedy opustit tým.

Vedení týmů vidělo zkrátka chybu v trenérovi. A to i přes velmi dobré výsledky, kdy se tým v prvním splitu probojoval do finále LCK a o rok později prohrál vždy ve finále proti SKT. Nutno podotknout, že v obou splitech skončili Griffin v základní části na prvním místě.

cvMax přitom dokázal vytáhnout podprůměrný tým z druhé ligy na druhé místo v LCK během velmi krátké doby. Komunita se v té době otočila proti samotnému vedení Griffinu. cvMax odvedl velký kus práce a jeho vyhození za “špatné výsledky” je do jisté míry úsměvné. Vedení týmu nejspíše očekávalo jen a pouze první místo. Dejme tomu, ale drama teprve začalo.

Přicházejí Worlds. Shark, majitel týmu Griffin, dává na twitter nenápadný příspěvek, Kde se setkal s Ocelotem po prohře proti G2. V komentářích se objevují negativní komentáře mířené na vedení Griffinu a příspěvek byl po chvíli smazán. Vedení týmu evidentně komunita moc nemusí.

Po hře s HKA se situace vyostřuje. ADC týmu Griffin v rozhovoru poukazuje, že bývalý trenér cvMax řekl věci, které nejsou úplně pravdivé. Apeluje, že se on i tým chtějí soustředit na turnaj a celý tým s tímto postojem souhlasí.

Sword při rozhovoru dodal původně to samé. Podle něj cvMax řekl věci, které nejsou pravdivé. Dále dodal, že se na streamy cvMaxe rádi občas koukají i když opustil tým. To, co na streamech říká, je ale nepříjemné.

CvMax totiž sledoval na svém streamu hry Griffinu ve svém dresu se zápisníkem, jako by stále byl s týmem na místě turnaje. cvMax měl s hráči blízký a dobrý vztah, hlavně s Viperem, proto ho jeho konstatování při rozhovoru zmátlo.

Pro fanoušky korejského celku začal být cvMax opět v hledáčku. Bývalý trenér tedy na streamu vše poodkryl. Co se tedy v týmu dělo?

Minule jsem své vyjádření vzal celkem rychle. Je třeba odkrýt celý příběh. Opravdu nenávidím manažery týmu Cho Kyu Nam a Kim Dong Woo z hloubky srdce.

Měl jsem mnoho sporů s vedením. Hlavně po zakončení sezóny LCK na druhém místě. Kdykoliv během schůzek, když jsem chtěl něco říct, mě manažer zastavil... Došlo to až do toho bodu, kdy jsem musel křičet “Můžete prosím poslouchat, co vám říkám?”.

Moje vztahy s vedením zacházely až do extrémů, kdy mi bylo kolikrát řečeno, že jsem k ničemu. Později pak svá slova zase brali zpět. Mnohokrát vedení jednalo za mými zády.

Cho (manažer) hodně ovlivňoval chod týmu, i když neznal ani jména všech postav a jejich schopnosti. Kolikrát šel na komunitní fóra a kritizoval moji pick/ban fázi jen na základě toho, co si tam přečetl. Šel prostě na úvodní stránku Lol Inven a tam si něco přečetl.

Když jsem se ho zeptal, co zlepšit, Cho odpověděl ve stylu “Já jsem respektovaný Starcraft trenér/manažer s větší zkušeností a historií. K tomu máš ještě daleko”.

Cho dále nabádal, zda se nechci přesunout do jiného týmu a v jednom kuse komunikoval s hráči a dalšími trenéry za mými zády.

Jeden z příkladů během samotného finále LCK. Mluvil jsem s Tarzanem (jungler Griffinu) a dával mu zpětnou vazbu na jeho pohyb v jungli. Cho prostě přišel a řekl “nech je být, nevidíš, že jejich mentalita je narušená?”. Jeden z hráčů mi dokonce řekl, že Cho hráče přesvědčoval, že nejsem potřebný v týmu. Stěžoval mi komunikaci a začal přebírat velení.

Griffin byl v jednu dobu v druhé lize na 7. příčce a při kvalifikování do LCK přišel rozhovor. Naučil jsem hráče takové koordinaci v týmových soubojích, že během nich ani nepotřebovali komunikovat. Po jednom z rozhovorů, kdy jsem na tohle poukázal, mi vedení vzkázalo “Nejsi zodpovědný za kvalifikování Griffinu. Nic jsi neudělal”. Tohle mi řekli několikrát. Proto jsem v rozhovorech nemluvil o sobě.

Konfilkt nakonec vyvrcholil několik týdnů před finále letního splitu. Bylo mi řečeno “cvMax, víš vůbec, že většina lidí v oboru chce, abys byl vyhozen? Snažím se tě pouze chránit, ale víc nesvedu.”

cvMax byl dále kritizován za scrimy. Přitom se dle jeho slov snažil sehnat co nejlepší. Týden před finále zazvonil cvMaxovi telefon:

Manažer Cho: Přestaň, prostě stačí. Ztratil jsi všechnu moji důvěru. Připrav se a zabal si.

cvMax: Připrav se na co? Dostanu padáka po finále?

Manažer: Nech mě to zopakovat. Připrav se na finále, koukej ho vyhrát a potvrdit, že jsi dobrý trenér.

cvMax: Říkáš mi, že se mám připravit na finále a pak dostanu padáka? Jak se s tím mám vyrovnat?

Po neúspěšném finále konverzace pokračovala:

Manažer Cho: Hotovo, končíš. Nemohli jsme třikrát v kuse vyhrát kvůli tobě. Jsi nic, jen trenér který měl štěstí. Griffin by byli úspěšní i bez tebe. Možná by i vyhráli bez tebe. Trénoval jsem spoustu týmu ve StarCraftu 1. Vím, o čem mluvím.

cvMax: Shodneme se, že se neshodneme. Dotáhnul jsem tým na druhé místo, vážně to není díky mně?

Manažer: Už jsem se rozhodl.

O několik minut později:

Manažer Cho: Vlastně jsem si to rozmyslel, zůstaneš trenérem do konce Worlds. Ale lituju toho, že to vůbec říkám. Jen pamatuj. Griffin není tvůj tým. A pokud selže, je to na 100% tvoje vina. I kdyby vyhráli Worlds, nebude to díky tobě. Ne, že by tým měl nějakou šanci...

cvMax po tomhle samozřejmě byl nucen odejít. Vyjádření hráčů po telefonních hovorech s ním:

Jsem velmi překvapen. Pokud říkáš pravdu, nechci moc zůstávat v týmu. – Lehends

Je rozhodnutí konečné? Je nějaká možnost, abys zůstal?  – Viper

Možná je to všechno tvoje vina. – Sword

Objevují se i další aféry. Hráči Griffinu byli nuceni prohrát hru v SoloQ, aby Tarzan získal na konci sezóny první místo na žebříčku korejského Challengeru. To měl nařídit opět Cho. Jenže záznamy her se dají lehce sehnat, cvMax s tímto rozhodnutím nesouhlasil a Tarzan nakonec hru nevyhrál. Skončil tak druhý za Deftem.

Dosud to bylo slovo proti slovu. Přišlo ovšem vyjádření od bývalého ADC týmu Griffin. Ten dává za pravdu pohledu cvMaxe.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama