Úprava formátu NA LCS pro rok 2018
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Úprava formátu NA LCS pro rok 2018

Úprava formátu NA LCS pro rok 2018

Reibl

Reibl

30. 9. 2017 16:30 3

Riot se rozhodl opustit v Severní Americe od aktuálního formátu.

Reklama

Aktuální formát

Poslední 3 splity se NA LCS hrálo ve formátu Bo3 neboli na 2 vítězné hry. Tento systém byl zaveden po letech, kdy se hrálo pouze systémem na jeden vítězný zápas (Bo1). Systém, kde bylo potřeba vyhrát 2 hry, měl své výhody i nevýhody.

Výhody Bo3 formátu:

  • Více her, které týmy lépe připravily na budoucí turnaje.
  • Možnost pro chybu, i pro zlepšení. Pokud tým v první hře skočil po baronovi, dostal ace a ztratil tím hru, mohl se poučit v sérii stále vyhrát.
  • Více možností sledovat oblíbený tým. Jelikož každý tým hrál 4 a více her v týdnu, mohli si fanoušci užít více času při sledování jejich oblíbeného týmu.

Nevýhody Bo3 formátu:

  • 2 různé streamy ve stejný čas. Většina fanoušků, kteří sledují LCS pravidelně ve větší míře, neměli dle Riotu rádi, že museli několik sérií sledovat ze záznamu, nebo nepohodlně 2 hry najednou.
  • Menší sledovanost. Na delší série až 3 zápasů si dle statistik Riotu našlo čas mnohem méně lidí.

Nový formát

Riot provedl mnoho anket mezi diváky a profesionálními hráči. Výsledkem těchto anket je změna průběhu základní části sezóny. Ta se nyní opět bude hrát systémem na jednu výhru. Každý tým bude znovu hrát 2 hry týdně, proti 2 různým soupeřům. Vysílat se bude opět pouze 2 dny o víkendu a každý tým narazí na ten stejný 2x za celý split.

Proč tato změna?

Když jsme zaváděli Bo3 série, doufali jsme ve vytvoření mnohem lepšího kompetetivního prostředí. To mělo týmy lépe připravit na turnaje, jako MSI a Worlds. Dále jsme chtěli dát fanouškům týmů více možností, kdy sledovat své oblíbence.

Přes původní pozitivní reakce na Bo3 formát, jsme se rozhodli formát změnit zpět na Bo1 z následujících důvodů. Více jak polovina fanoušků začne sledovat Bo3 sérii bez ohledu na to, kolikátá hra se právě hraje. Téměř polovina diváků má potíž, najít si čas sledovat celou Bo3 sérii. Což dává menší dosah diváků, kteří například místo sledování další hry si jdou raději sami zahrát. Jako jeden z dalších důvodů pro změnu jsme brali i to, že aktuální Bo3 formát zahrnuje příliš mnoho her. Pravidelní diváci pak přestanou mít přehled o všech hrách a nebudou tolik sledovat LCS jako dřív.

Zástup dotazovaných diváků i hráčů se vyslovilo pro změnu k formátu Bo1. V Riotu věří, že tato změna povede k většímu dosahu LCS obsahu k co největšímu zástupu lidí. Sledování profesionálních zápasů by tak mělo být pro diváky mnohem pohodlnější.

Co to bude znamenat pro týmy a hráče?

Vše jsme probrali s profesionálními hráči a zástupci jednotlivých týmů a organizací. Došli jsme k závěru, že Bo3 formát se jednoduše nevyplatí. Zároveň si jsme vědomi rizik Bo1 her. Ty nedokážou pokrýt potřeby týmů pro přípravu na mezinárodní turnaje. Budeme se tedy snažit udělat scrimy a tréninky týmů mnohem jednodušší a efektivnější. Chceme, aby přechod na staro-nový systém byl pro profesionály stejně plynulý, jako pro diváky.

Hráči tedy budou hrát ve studiu během ligy mnohem méně her. To byl ale nemělo poznamenat jejich připravenost a sílu v mezinárodních turnajích.

Proč nezkusit něco jiného?

Zpětný ohlas od fanoušků nám dala jednoduchou informaci. Diváci spíše preferují sledovat několik různých týmů než čekat na delší sérii jednoho. Ovšem důvodů, proč jsme zvolili zrovna Bo1 sérii je mnohem více:

 

  • Jednodušší sledování, přesnější časy zápasů. Přesně se ví, kolik her se budou hrát a kdy přibližně budou začínat.
  • Možnost speciálních streamů. Pokud se zbavíme druhé série, která běží zároveň s první, můžeme si dovolit udělat 2 přenosy z jedné hry. První klasický a druhý speciální, zaměřený na určitou linku a s různými hosty.
  • Větší variace. Každý tým má pouze jednu šanci vyhrát. Je pravděpodobnější, že tým vytáhne zajímavější a riskantnější kompozici. Při Bo3 sérii často týmy berou postavy "na jistotu" s tím, že mají možnost vyhrát ještě další hru. Bo1 formát by tyto nudnější hry v podstatě přeskočil.

Další změna se bude týkat výběru stran. Ve starém Bo1 systému, pokud hráli 2 týmy proti sobě, v prvním duelu měly automaticky zvolenou stranu a později při druhém utkání automaticky stranu opačnou. Nyní si bude moci pokaždé jeden tým zvolit stranu.

Bo3 série se dle Riotu může vrátit. Vše bude záviset na ohlasu týmů a diváků. Pokud se tento systém neosvědčí, Riot všechny změny zváží. Potvrzen byl také stream během 2 dnů o víkendu. Přesné časy a plán zápasů se dozvíme během mezisezóny.

A kdy to vše začne? NA LCS startuje 20. ledna.


Jaký je váš názor na návrat ke starému formátu? Stane se na úkor možné lepší sledovanosti NA horším regionem? Nebo Riot ohlídá konkurenceschopnost týmů?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama