Úložiště pro náročné, Samsung 990 PRO nedělá kompromisy
i Zdroj: Tryhard.cz
Partnerský obsah Článek Úložiště pro náročné, Samsung 990 PRO nedělá kompromisy

Úložiště pro náročné, Samsung 990 PRO nedělá kompromisy

Giry

Giry

10. 12. 2022 07:00

Editace videa, načtení hry nebo kopírování souborů. Všechny tyto úlohy nemusí zabrat desítky sekund, nebo dokonce minuty.

Reklama

Editace videa, načtení hry nebo kopírování souborů. Všechny tyto úlohy nemusí zabrat desítky sekund, nebo dokonce minuty. S rychlým diskem si ani nestihnete přečíst tip v načítací obrazovce.

Samsung 990 PRO disky představují úplný vrchol nabídky NVMe úložišť využívajících PCIe 4.0 rozhraní. Letošní verze posouvá rychlost na samé maximum a nabídne až 7450 MB/s při zápisu a 6900 MB/s při čtení. Uznávaný magazín Tom’s Hardware popisuje tento model jako návrat krále. Jejich recenze odhalila, že v mnoha benchmarcích jde o nejrychlejší disk s PCIe 4.0 rozhraním na trhu, který podává konzistentně vysoké výkony. Samsung toho dosáhl díky použití nejnovější generace MLC 3-bit V-NAND flash paměti a proprietárního ovladače.

Úložiště pro náročné, Samsung 990 PRO nedělá kompromisy

V praxi tak disk urychluje práci na počítači a rychlost načítání her. RPG titul Forspoken z dílny Luminous Productions se na klasickém plotnovém disku načte za 28 vteřin. SATA SSD zvládne načtení herní mapy za 4 sekundy, v případě Samsung 990 PRO SSD jde o přibližně vteřinu načítání s využitím DirectStorage. Je zde tedy patrný veliký rozdíl.

Dalším klíčovým bodem Samsung 990 PRO je software umožňující úsporný provoz za nižších teplot. Díky tomu klesne spotřeba disku na polovinu oproti předchůdci 980 PRO. Vzhledem k dnešním cenám elektřiny se každé ušetření hodí.

Software Samsung Magician už je léty ověřený a v rámci letošních disků se vrací v aktualizované podobě. Díky tomuto programu můžete monitorovat stav disku, ladit výkon a zejména chránit svá cenná data. Nechybí ani 256bitové AES hardwarové šifrování.

Úložiště pro náročné, Samsung 990 PRO nedělá kompromisy

Samsung 990 PRO lze aktuálně zakoupit v 1TB a 2TB verzi. Začátkem příštího roku se můžeme těšit i na variantu s přítomností heatsinku. Disk v této verzi pojme nejen řadu her, ale i objemné soubory pro editaci videí a další datově náročnou práci.

Vlastníky konzole PlayStation 5 potěší, že verze s heatsinkem bude kompatibilní s konzolí. Díky Samsung 990 PRO si tak můžete v řádu pár minut rozšířit úložiště konzole a užít si kratších načítacích časů i v porovnání s integrovaným úložištěm. Už nižší kapacita 1 TB vám rozšíří objem úložiště konzole na více jak dvojnásobek. Při osazení do PC pak vynikne nastavitelné RGB podsvícení chladiče.

Úložiště pro náročné, Samsung 990 PRO nedělá kompromisy

Počítačové nadšence ale potěší spíše varianta bez heatsinku, která je o něco levnější. V počítačové skříni se NVMe M.2 sloty většinou nacházejí v místech, kde je slušné proudění vzduchu. Lepší základní desky navíc nabízejí vlastní heatsinky na M.2 disky. Díky nabídce modelů bez heatsinku tak ušetříte několik stovek.

Samsung 990 PRO startuje na ceně 4 499 korun a tento model tak potvrzuje, že ceny špičkových SSD jdou stále dolů. Před pár lety byste za stejnou částku zakoupili model ze střední třídy s poloviční rychlostí. Dnes za obdobnou sumu získáte naprostý high-end.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama