Startuje čínská LPL liga - vše, co potřebujete vědět
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Startuje čínská LPL liga - vše, co potřebujete vědět

Startuje čínská LPL liga - vše, co potřebujete vědět

Reibl

Reibl

8. 1. 2021 13:00

Kde sledovat, jaký je formát a jaké týmy a hráči bojují o titul.

Reklama

Esportovou sezónu 2021 v League of Legends otevírá prestižní čínská liga LPL. Celkem 17 týmů se v následujících měsících porve o titul v jedné z nejakčnějších LoL lig na celém světě. LPL je známá nejen kvůli agresivní metě, ale také hráčům a týmům. Navíc jde o region, jenž sbírá nejprestižnější trofeje z mezinárodních turnajů.

V prvním ze čtveřice článků uvedeme právě LPL. Kde ligové zápasy sledovat, komu fandit a jaký je vůbec formát? Vše se dozvíte v následujících řádcích.


Formát ligy

Základní část

V bodech:

  • 17 týmů
  • Každý s každým hraje jeden Bo3 duel
  • Každý den minimálně 2 duely
  • 8 nejlepších týmů postupuje do playoffs

V LPL soutěží netradiční počet 17 týmů. Formát je proto značně odlišný od jiných lig. Každý tým hraje s každým v průběhu splitu pouze jeden Bo3 duel (tzn. na dvě vítězné mapy).

Většinu hracích týdnů se dočkáme zápasů napříč všemi dny. Od pondělí do neděle vždy dvou Bo3 zápasů, později v nedělních zápasech dokonce tří. Po deseti hracích týdnech, ke konci března, osm nejlepších celků postoupí do playoffs.

Playoffs

V bodech:

  • Single elimination pavouk
  • Rozřazení týmů podle umístění v základní části
    • Týmy na 5. – 8. místě začínají v osmifinále
    • Týmy na 3. – 4. místě začínají ve čtvrtfinále
    • Týmy na 1. – 2. místě začínají v semifinále
  • Každý duel se hraje stylem Bo5
  • Vítěz jede na MSI turnaj

Startuje čínská LPL liga - vše, co potřebujete vědět

Ukázka loňského formátu LPL playoffs

Oficiální formát playoffs pro rok 2021 zatím neznáme, nejspíše ale bude obdobný (změny se totiž hlásí předem) jako v minulých letech. Celkem 8 týmů se podle umístění ze základní části rozřadí do speciálního pavouka. Nejhorší postoupivší týmy začnou v osmifinále. Ve čtvrtfinále a semifinále na ně čekají lepší celky. Vítěz playoffs bude reprezentovat celý region na mezinárodním turnaji MSI.

Všechny zápasy budou odehrány v Bo5 formátu a případná prohra znamená konec pro daný tým.

Startuje čínská LPL liga - vše, co potřebujete vědět

Zajímavostí je, že většina týmů má své domovské stadiony, a proto se zápasy odehrávají na různých lokacích. Tato skutečnost se ovšem může změnit s vývojem pandemie. O zápasy ovšem nepřijdete, LPL se totiž může hrát i čistě online.


Kdy a kde sledovat

V bodech:

Kvůli velkému počtu delších Bo3 duelů se LPL hraje prakticky každý den. Pauzu mají týmy jen uprostřed sezóny mezi 5. – 6. hracím týdnem z celkových desíti. Zápasy lze sledovat s anglickým komentářem na Twitchi a YouTube. Hry začínají kvůli časovému posunu u nás dopoledne, konkrétně v 10:00.

Od druhé poloviny sezóny se dočkáme každou neděli třech her, první z nich začne již v 8:00 našeho času.


Týmy a soupisky

Ani letos nechybí řada světoznámých týmů v čele s RNG, EDG, Invictus Gaming, GunPlus Phoenix, Suning, Top Esports a JDG. Soupisky všech týmů vypadají následovně.

Startuje čínská LPL liga - vše, co potřebujete vědět

Nové diváky jistě zaujmou finalisté Worlds 2020, Suning. Ti museli najít nového supporta, SwordArt se totiž přestěhoval do LCS a bude reprezentovat tamní celek TSM. Velké ambice mají jistě Invictus Gaming, mistři z roku 2018 si chtějí spravit chuť po nevydařené loňské sezóně. Za favority na výhru v LPL můžeme považovat TOP Esports, jenž pozvedli pohár v létě minulého roku.

Startuje čínská LPL liga - vše, co potřebujete vědět

Stálice jako OMG, RNG, LGD a World Elite jistě rovněž pomýšlejí na ukořistění domácího poháru. Kromě čínských hráčů se v LPL vyskytuje mnoho známých osobností z korejské LCK. Diváci LCK by proto čínskou ligu rozhodně neměli přehlédnout.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama