Riot o matchmakingu: část první
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek Riot o matchmakingu: část první

Riot o matchmakingu: část první

Reibl

Reibl

1. 3. 2018 19:00

Čím se řídí matchmaking?

Reklama

Kolem sestavování zápasů panuje mnoho mýtů. Opravdu dostáváte v promu nebo při sérii výher horší spoluhráče? Ovlivňuje MMR z rankedů to v normálních hrách? Na to vše odpovídal Riot tým.

Proč se některé hry zdají být nevyvážené?

Pokud máte pocit, že je zápas nevyvážený, může za to minimálně jeden z těchto faktorů: Snowball, nejisté sestavení zápasu, nebo vaše vnímání.

Vezmeme to postupně. Snowball je efekt, kdy malá chyba na začátku hry má velké následky. To může vést k rychlé prohře, nebo naopak k lehkému vítězství. Díky snowballu se vám pak může zdát, že týmy neměly vyrovnané šance na vítězství.

Co se týče systému sestavení zápasů, předpokládáme vždy 50 +/-1% výhru pro oba týmy. Vycházíme přitom ze všech dat, která máme k dispozici. I přes naši snahu se může stát, že hra skončí po 20 minutách dominance jednoho týmu. Systém není a nikdy nebude perfektní, ale budeme se snažit udělat maximum.

Posledním faktorem je vnímání hráčů. Velké prohry si pamatujete víc, stejně tak i to, jak jste dostali na lajně. To bohužel vytváří efekt, kdy si spíš vzpomenete na nedávné prohry, než na výhry mezitím.

Riot Gortok, Designer, Tým pro vstup do zápasu

Proč potkávám vysoko hodnocené hráče v nehodnocených hrách?

Je to dané tím, že MMR mezi frontami není propojené. Pokud má člověk velké MMR v rankedech, většinou má pak nižší v nehodnocených frontách. Důvod, proč nechceme MMR propojovat je ten, že by rankedy ztratily své kouzlo "tryhardu" a také, že občas je dobré, zkusit v nehodnocené hře nějakou riskantní novou taktiku. Nebo si jen chcete v klidu zahrát s kamarády.

- Riot Socrates, Designer, Herní meta

Proč dostávám horší lidi do týmu po sérii výher?

Tohle je mýtus. Převážně.

Žádné "udělátko" na kazení MMR podle počtu výher nemáme. Jak jsme již uvedli, vždy je přibližně 50% šance, že vyhráje právě tvůj tým. Po několika výhrách se samozřejmě MMR zvyšuje. Díky tomu můžeš potkat lidi, kteří jsou na dané úrovni kratší dobu a zdají se ti horší.

Riot Gortok, Designer, Tým pro vstup do zápasu

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama