Představujeme soupisky LEC týmů pro jarní split 2022
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Představujeme soupisky LEC týmů pro jarní split 2022

Představujeme soupisky LEC týmů pro jarní split 2022

Honza Fremut

Honza Fremut

14. 1. 2022 13:00

Jak budou vypadat soupisky týmů v LEC?

Reklama

Začátek roku je již za námi, začátek nové sezóny také, ale pro fanoušky evropského profesionálního League of Legends začne to nejdůležitější teprve dnes, a to nejlepší evropská liga LEC. V průběhu předsezóny se událo mnoho změn, pojďme si tedy shrnout, jaké všechny změny v soupiskách týmy udělaly a co čekat od nových hráčů v jejich řadách.

Astralis

Dánský tým se po velmi neúspěšném roce, kdy skončil v jarním splitu až na deváté příčce a v letní části LEC na dělené sedmé pozici, překvapivě rozhodl pro minimální změny v soupisce. S týmem se rozloučili pouze dva hráči, a to švédská dvojice Jeskla-MagiFelix. Zatímco Jeskla zamířil do academy týmu Vitality, MagiFelix pro jarní split v roce 2022 žádný tým nenašel a bude se soustředit na soloQ. Jejich pozice nahradili Kobbe a Dajor. Zatímco Kobbe je všem fanouškům známý, Dajor přichází z academy týmu Fnatic Rising a je pouze otázkou, jak se vyrovná se silnou konkurencí. Nutno ovšem uznat, že v barvách B týmu Fnatic zářil a v dotáhl tento tým až k druhému místu v European Masters.

Toplane WhiteKnight Matti Sormunen
Jungle Zanzarah Nikolay Akatov
Midlane Dajor Oliver Ryppa
ADC Kobbe Kasper Kobberup
Support promisQ Hampus Mikael Abrahamsson

Excel

Britská organizace Excel, která má ve svých řadách i českého střelce Patrika, má za sebou dlouhodobě špatné výsledky, ale pokračuje v zajeté trase a vybírá si hráče, kteří nejsou finančně nároční. Také proto využila offseason, aby si pojistila kontrakty právě s Patrikem a koučem YoungBuckem a vyměnila pouze toplanera. Zatímco ukončila spolupráci se švédským hráčem Kryzem, podepsala navrátilce z Ameriky Finna. Finn v barvách Counter Logic Gaming nezažil ideální rok a ve své následující štaci u Excelu pochopitelně plánuje znovu nastartovat svou slibnou kariéru. Patrikovi a jeho spoluhráčům budeme pochopitelně držet palce, zůstává ovšem otázkou, jestli se tomuto týmu podaří vybojovat alespoň účast v play-off.

Toplane Finn Finn Wiestål
Jungle Markoon Mark van Woense
Midlane Nukeduck Erlend Våtevik Holm
ADC Patrik Patrik Jírů
Support Advienne Henk Reijenga

Fnatic

Všem známá organizace se po nevydařeném světovém šampionátu rozhodla pro obměnu kádru a kromě botlane nezůstal kámen na kameni. Zatímco midlaner Nisqy nenašel jiný tým pro následující split, a proto zůstává nadále s Fnatic svázán kontraktem, (ačkoliv se nepočítá s tím, že by zasáhl do soutěžních zápasů) jungler Bwipo a toplaner Adam tým opustili. Na midlanera v barvách Fnatic bude upřen zrak všech fanoušků, ale především těch českých, protože jím nebude nikdo jiný než česká hvězda Marek „Humanoid“ Brázda, který společně s Carzzym opustil řady Mad Lions. V jungli se fanoušci evropského hegemonu mohou těšit na Razorka, kterého všichni známe z Misfits. A na toplane se Fnatic podařilo ukořistit Wundera, jenž ukončil svou štaci u G2 Esports. Je ovšem ve hvězdách, jestli si celá soupiska sedne a Fnatic se konečně podaří zopakovat nějaký úspěch i na celosvětové scéně.

Toplane Wunder Martin Nordahl Hansen
Jungle Razork Iván Martín Díaz
Midlane Humanoid Marek Brázda
ADC Upset Elias Lipp
Support Hylissang Zdravets Iliev Galabov
Náhradník (Midlane) Nisqy Yasin Dinçer

G2 Esports

Dlouhodobí evropští vládci G2 Esports se po nevydařeném podepsání Rekklese na pozici ADC rozhodli pro velkou změnu a doufají v novou úspěšnou éru své existence. Jediní hráči, kteří v týmu zůstali z minulého roku, jsou midlaner caPs a jungler Jankos. V případě Rasmuse Winthera alias caPse by se fanoušci neměli nechat rozptylovat poněkud zvláštním psaním jeho jména, nejedná se o překled, pouze se Rasmus rozhodl své jméno poněkud ozvláštnit. Majitel G2 Esports Ocelote se nerozloučil jenom s hráči, ale tým opustila také nerozlučná trenérská dvojice GrabbZ a Duffman a s nimi celý trenérský štáb.

Nově u týmu najdeme kanadského kouče Dylana Falca, jenž je znám svou schopností pracovat s mladými hráči a rozvíjet je nejenom v aspektech hry samotné. Na botlane nově najdeme dvojici Targamas-Flakked. Především Flakked bude velmi sledovaným hráčem, protože ve španělské lize, ve které působil do svého velkého přestupu, předváděl velmi slibné výkony a byl označován za nejlepšího střelce mimo LEC. Na toplane došlo především z herního hlediska k velké změně, když Wundera nahradil Broken Blade. Zatímco dánský toplaner dokázal hrát jakékoliv šampiony a velmi často se dokázal spokojit s tím, že jeho linka je opomíjená na úkor ostatních, Broken Blade velmi rád hraje silné postavy a účinnost junglera na jeho straně mapy je více než žádána. Bude tedy velmi zajímavé sledovat, jak se s touto situací trenér Dylan Falco vyrovná a jestli se nějakým způsobem změní herní styl G2 Esports.

Toplane Broken Blade Sergen Çelik
Jungle Jankos Marcin Jankowski
Midlane caPs Rasmus Borregaard Winther
ADC Flakked Victor Lirola
Support Targamas Raphaël Crabbé

MAD Lions

Po veleúspěšném roce se ke změnám odhodlala také španělská organizace MAD Lions. Celé dva roky jsme si v jejích barvách mohli užívat českou dvojici Carzzy-Humanoid, která tým dvakrát dovedla na Worlds a minulý rok také k absolutní dominanci v evropské LEC, když se týmu povedlo vyhrát jak spring tak summer split. Těmto dnům je ovšem konec, jelikož tým opustilo právě české duo. O možné rozdělení Carzzyho s Humanoidem se v minulém roce spekulovalo mnohokrát, jelikož jejich výkony poutaly pozornost a zdálo se jen otázkou času, než jejich sil využije finančně silnější tým. Ke spekulacím a nejspíše také k odchodu Carzzyho přispěl jeden z vrcholně postavených funkcionářů ve strukturách MAD Lions Revenant, když veřejně zkritizoval Carzzyho na twitteru a označil právě českého marksmana za důvod vyřazení na Worlds.

Lvíčata z Madridu tak v předsezóně musela hledat dva nové hráče a znovu zvolila cestu neostřílených mladíků z evropských lig. Na midlane se tak můžeme těšit na německého hráče Reekera, který přichází stejně jako Carzzy z Berlin International Gaming. Na pozici ADC uvidíme Švédského ostrostřelce UNF0RGIVENa, který v minulé sezóně hájil barvy SK Gaming Prime.

Toplane Armut İrfan Berk Tükek
Jungle Elyoya Javier Prades Batalla
Midlane Reeker Steven Chen
ADC UNF0RG1VEN William Nieminen
Support Kaiser Norman Kaiser

Misfits Gaming

Evropským fanouškům známá organizace Misfits Gaming se taktéž změnám ve svém kádru nevyhnula. Ačkoliv se letní split vyvedl týmu lépe a zdálo se, že tato soupiska by si mohla v letošním roce sednout a bojovat o top 4, tým se rozpadl především odchodem talentovaného junglera Razorka, jehož cesty vedly do Fnatic. Společně s Razorkem tým opustila botlane tvořená dvojicí Kobbe-Vander a tým se rozhodl ponechat si pouze sololanery HiRita a Vethea. V jungli tak v letošním roce uvidíme Shlatana a na spodní straně mapy slovenského snipera Neona podporovaného řeckým supportem Mersou.

Zatímco Neona všichni velmi dobře známe, jména Mersa a Shlatan by mohla být pro některé neznámá. Shlatan pokračuje v linii mladých talentovaných polských junglerů, jejichž cesta vede do LEC. Ačkoliv ve svých mladých letech „procestoval“ evropské ligy od Balkánu až po Španělsko, jeho nejdůležitější destinací byla domovská polská liga. V roce 2020 v barvých K1CK zaujal celou Evropu, když si tato sympatická polská pětice došla až pro druhé místo v EU Masters a minulý rok již hájil barvy academy týmu Misfits a jeho pokračující forma ho v letošním roce vynesla až do hlavního týmu a účasti v LEC. Řecký support Mersa zahájil svou kariéru v řeckém týmu Dawn of Stars v roce 2019 a v domovině zůstal až do roku 2020, když v barvách We Love Gaming vyhrál řeckou ligu. Následovala krátká štace u balkánských SSU a především letní split u francouzský Gamers Origin. Ačkoliv se GO nedařilo a dokázali získat až sedmou příčku ve francouzské LPL, Mersa byl jedním ze stavebních kamenů svého týmu a Misfits Gaming věří, že tento devatenáctiletý support má před sebou zářnou budoucnost.

Toplane HiRit Shin Tae-min 
Jungle Shlatan Lucjan Ahmad
Midlane Vetheo Vincent Berrié
ADC Neon Matúš Jakubčík
Support Mersa Mertai Sari

Rogue

Ani jeden z nejsilnějších týmů evropské LEC v minulém roce – Rogue – se předsezónním „škatulatům“ nevyhnul. Známý evropský tým si v minulém roce dokázal připsat druhé a třetí místo v LEC a hráči i fanoušci měli od týmu velké očekávání na Worlds. Bohužel, stejně jako zbytek evropských týmů Rogue na Světovém šampionátu vyhořeli a jak sami hráči později přiznali, na všechny to mělo devastující účinek. Krátké období klidu ovšem hráčům pomohlo a především Larssen se vyjádřil, že v tomto roce chce pokračovat v dobrých výkonech a na mezinárodní scéně konečně prokázat pravou sílu Rogue.

Bude se ovšem muset obejít bez některých spoluhráčů, jungler Inspired a marksman Hans Sama se po konci minulé sezóny rozhodli odejít do americké LCS. A především v případě Inspireda, jehož cesty vedly k Evil Geniuses, se nejednalo jen o ledajaký odchod, jelikož Rogue za něj měli od americké organizace inkasovat částku v řádech několika milionů dolarů. Náhradou za tuto dvojici bude řecký hráč Comp a Korejec Malrang. Zatímco Compa si fanoušci pamatují v barvách Vitality, Malrang má za sebou štaci jako náhradník u DWG KIA, v jejichž barvách odehrál v minulém roce i 10 her v LCK.

Toplane Odoamne Andrei Pascu
Jungle Malrang Kim Geun-seong
Midlane Larssen Emil Larsson
ADC Comp Markos Stamkopoulos
Support Trymbi Adrian Trybus
Substitue(Mid) Blueknight Nico Jannet

SK Gaming

SK Gaming patří v nové éře LEC mezi slabší týmy a minulý rok nebyl výjimkou. Ačkoliv jarní split vypadal nadějně a týmu se podařilo vybojovat alespoň první kolo play-off, letní část byla naprostou katastrofou, když se v jejím průběhu hráči točili jako na kolotoči, na pozici supporta zaskakoval trenér Jesiz, v jungli musel hrát švédský support Treatz a tým skončil až na předposlední deváté příčce. Těmto dnům je, doufejme, konec. Tým se rozloučil s Jesizem, který v letošním roce nebude zastávat dvě pozice, nýbrž žádnou, přivedl junglera Giliuse, na midlane se můžeme těšit na německého mladíka Sertusse a Treatz bude již konečně hrát svou roli, díky které se na profesionální scéně prosadil. Nezbývá, než popřát SK Gaming hodně štěstí a především klidnou sezónu.

Toplane Jenax Janik Bartels
Jungle Gilius Erberk Demir
Midlane Sertuss Daniel Gamani
ADC Jezu Jean Massol
Support Treatz Erik Wessén

Team BDS

Nováčkem v LEC bude francouzský Team BDS. Zámožná organizace se rozhodla odkoupit místo týmu Schalke 04 Esports, který doplatil především na finanční tíseň své nadřazené organizace, tedy samotného fotbalového klubu FC Schalke 04. Z týmu BDS budou dozajista velmi nadšeni především francouzští fanoušci, jelikož v jejich barvách najdeme hned tři hráče pocházející ze země galského kohouta. Na toplane se objeví Adam, který se po neshodách musel rozloučit s Fnatic, lesapánem bude Polák Cinkrof, který si již střihl krátkou štaci (v tehdejším případě neúspěšnou) v nejvyšší evropské lize v barvách Origen a minulý rok jsme ho mohli sledovat v týmu Karmine Corp ve francouzské LFL. Na midlane se objeví jediný pozůstatek po Schalke 04, tedy midlaner NUCLERAINT, jehož kontrakt Team BDS převzali také. Botlane by měla být tvořena dvojicí xMatty-LIMIT, ovšem na svou šanci bude číhat francouzský ADC hráč Jaylink, který má u BDS stále platnou smlouvu, kterou podepsal ještě v LFL.  

Toplane Adam Adam Maanane
Jungle Cinkrof Jakub Rokicki
Midlane NUCLEARINT Ilias Bizriken
ADC xMatty Matthew Charles Coombs
Support LIMIT Dino Tot

Team Vitality

Největším překvapením předsezóny se ovšem staly změny u týmu Vitality. Francouzský celek, který za sebou v historii LEC nemá žádné velké úspěchy a vždy hrál spíše druhé housle, se pro letošní rok rozhodl rozbít prasátko a postavil velmi našlapanou sestavu, některými dokonce označován za dream team. Po minulé sezóně v týmu zůstal pouze jungler Selfmade a support Labrov. Na sololinkách se dočkáme navrátilců z Ameriky, tedy Alphariho a Perkze. Ačkoliv oba odcházeli do LCS jako naprosté evropské hvězdy, zaoceánská liga ani jednomu nesedla a jejich výkony tím trpěly. Nyní se ovšem čeká, že jejich herní projev půjde znovu nahoru a dokáží své kvality.

A to nejdůležitější, na botlane se čeští fanoušci budou moci koukat na oblíbeného Carzzyho. Když bylo jasné, že Carzzy opustí řady MAD Lions, spekulovalo se o odchodu do Ameriky, případně o zájmu G2 Esports a konečný přestup do Vitality byl tak pochopitelně velkou bombou. Budoucnost je samozřejmě ve hvězdách, ale všichni víme, že od tohoto týmu můžeme čekat jen to nejlepší.

Toplane Alphari Barney Morris
Jungle Selfmade Oskar Boderek
Midlane Perkz Luka Perković
ADC Carzzy Matyáš Orság
Support Labrov Labros Papoutsakis
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama