Nezapomenutelné momenty jarního splitu LEC
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Nezapomenutelné momenty jarního splitu LEC

Nezapomenutelné momenty jarního splitu LEC

Filip Vít

Filip Vít

24. 4. 2020 15:00

Čeho všeho jsme letos byli svědky v evropské soutěži?

Reklama

Jarní split v Evropě a za velkou louží skončil. V nové dekádě jsme byli svědky mnoha důležitých momentů. Pojďme si připomenout ty nejdůležitější z evropské soutěže.


Přechod do online režimu

Chvilku po začátku sezóny musela být čínská soutěž pozastavena. LEC a LCS se rozšiřující epidemie zpočátku nedotkla, ale po rapidně velkém rozšíření v Itálii se produkce obou západních soutěžích rozhodla, že zápasy se budou odehrávat bez publika. Jelikož v Evropě začala platit jistá omezení ve výjezdu do zahraničí, byli hráči Origen nuceni hrát ze svého gaming housu, který se nachází v Dánsku.

V sedmém týdnu LEC situace vyvrcholila natolik, že i hráči dostali zákaz vstupu do berlínského studia. Po týdenní pauze byla za jistých opatření soutěž přesunuta do online režimu. Netrvalo dlouho a LCS se odhodlala ke stejnému kroku. Jak v Evropě, tak i v Americe byl zbytek splitu dohrán tímto distančním způsobem. Pro vítěze celé soutěže tak nepopsatelný pocit z vítězství měl i pachuť hořkosti. Slavit z gaming housu, nebo z naplněného stadionu, ve kterém vás fanoušci hlasitě podporují a tlačí vpřed, je přece rozdíl, ne?

Rivalové opět tváří v tvář

Co by to bylo za finále, kdyby se v něm neutkaly dvě nejúspěšnější evropské organizace? G2 Esports po fenomenální loňské sezóně, kdy k dokonalosti chybělo pouze vítězství ve finále Worlds proti FunPlus Phoenix, dokázali navázat svými výkony na svou dominanci v Evropě. Perkzova parta ovládla základní část a Fnatic jim byli v patách. Vypadalo to, že se odvěcí rivalové opět utkají na ostří nože už v semifinále, to by ale MAD Lions s českou dvojicí nesměli zaskočit celý svět, když se v napínavé sérii postarali o cenný skalp goliáše. Ocelotova organizace v opravných bojích už neselhala a ve finále se utkala opět tváří v tvář s Fnatic. 

Bohužel pro diváky série byla série ukončena nejkratším možným způsobem. Černooranžoví nenašli recept na vítězství a už po třech hrách jsme znali vítěze evropské soutěže. G2 Esports obhájili titul v domácím prostředí. 

Nezapomenutelné momenty jarního splitu LEC

Jak se dařilo Čechům 

Čtyři Češi v LEC. To bylo obrovské lákadlo pro české fanoušky, aby letos sledovali evropskou soutěž. Krajánci nezaháleli a uspokojovali nás každý týden svými výkony.

České duo z MAD Lions zářilo nejvíce. Lvíčata obsadila v základní části čtvrté místo, což jim zařídilo výhodu v playoff. Pokud by prohrála sérii, dostala by v opravných bojích ještě jednu šanci. Mladičký tým se postaral o největší překvapení jarního splitu, když v prvním kole vyřazovací části porazili obhájce titulu – G2 Esports. Dechberoucí sérii musela rozhodnout až pátá hra. Vzhledem k rychlému finále můžeme říct, že šlo o nejlepší souboj, který jsme letos na jaře mohli vidět. Humanoidův tým se po prohře s Fnatic utkal v druhém semifinále opět s G2. Tentokrát však Perkzova parta nedopustila další překvapení a po prohře 1:3 skončila cesta lvíčat před branami finále. 

Přesto MAD Lions dosáhli uspokojivého výsledku. Kdo by byl býval tipnul, že mladičký tým to dotáhne do top trojky? Carzzy navíc obsadil druhé místo v anketě nováček splitu. Více hlasů než on obdržel jen Razork z Misfits Gaming. 

Nezapomenutelné momenty jarního splitu LEC

Milým překvapením byly také výkony supporta Denyka, jenž s králičky vládl na začátku sezóny evropské soutěži. Ke konci splitu se ale Misfits Gaming začali lehce propadat, nicméně místo v playoff už jim nikdo nesebral. Působení Febivenova týmu ve vyřazovací části nemělo dlouhého trvání, nebot hned v prvním kole se museli klanět před Rogue, kteří ovládli sérii 3:1.

Nejzkušenějšímu z českých zástupců uniklo playoff o vlásek. Patrik podával konzistentní výkony a jeho tým se po celou sezónu pohyboval ve středu tabulky. V posledních týdnech však Excel Esports narazili na týmy z vrchní části tabulky, které potvrdily roli favorita. Celek pod vedením Youngbucka ukončil jarní split s bilancí 7-11. V létě budou namotivovaní Excel Esports ukořistit vstupenku do playoff a bojovat o účast na světovém šampionátu.

Nepovedený návrat Forgivena

Velká očekávání nesli na svých bedrech hráči Schalke 04. Fotbalová organizace se v předsezóně pochlubila svými posilami. Do týmu přišel z SK Gaming support Dreams a návrat do evropské soutěže ohlásil také sebevědomý Gilius. Senzace byla na spadnutí, když organizace podepsala kontrakt s Forgivenem.

Řecký veterán se v dresu H2K v roce 2016 probojoval do semifinále Světového šampionátu. Bohužel pro něj si v následujících si musel projít povinnou vojenskou službou, která mu znemožnila účastnit se kompetitivních zápasů. V roce 2018 jsme ho ale mohli vidět v barvách Origenu, když po boku hvězdných hráčů jako je Froggen či Insec vybojoval titul v EU Masters. 

Poté, co Forgivenovi skončila vojenská služba, si vyžádali jeho služby Schalke 04. Mnozí byli zvědaví, jak si nově sestavený tým kolem Odoamneho a Abbedaggeho povede. Po prvních týdnech bylo jasné, že hráči v modrém budou rádi, když se vůbec probojují do vyřazovací části. Organizace se tak musela odhodlat k rázným krokům, aby šla vstříc lepším zítřkům. Ve třetím týdnu došlo k nahrazení Giliuse, o týden později šel zahřívat lavičku samotný Forgiven. Kontroverzního střelce to namíchlo natolik, že na svých sociálních sítích svými výroky ponižoval svůj tým, tudíž už do konce splitu jsme ho na našich obrazovkách neviděli. Narozdíl od něho svou druhou šanci dostal německý jungler, který byl v posledních týdnech platným členem týmu a fotbalové organizaci se začalo dařit. Na postup do playoff to ale nestačilo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama