Návrat Jarvana IV. do mety
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek Návrat Jarvana IV. do mety

Návrat Jarvana IV. do mety

Michal B.

Michal B.

13. 6. 2017 11:55

Tak se nám Jarvan IV. vrací zpět do mety. Už jste na něj narazili?

Reklama

Pro Jeona "Ray" Ji-wona to mohl být prostě jen další pick Jarvana IV., který je v jeho kariéře jednou z nejčastějších voleb. Co ovšem zprvu bylo "pocket-pickem" náhradního topaře Cloud 9 se zvrtlo v jeden z nejvíce upřednosňovaných meta picků pro tuto linku.

Itemizace je nyní ovšem velmi odlišná od někdejšího Rayova full AD Jarvana. Na Prince z Demácie se nyní obvykle kupuje výbava obsahující předměty s více obrannými staty, přičemž obsahuje dva ofenzivní základní předměty jako zdroj poškození.

Jarvan vlastně neprošel žádnými většími změnymi, které by ho nějak dostaly do záře reflektorů. Změna jeho štítu v patchi 7.7 byla pěkným přídavkem, který jej udělal silným, přestože není potřeba ho maxovat a poněkud lépe funguje v buildu, kdy se Jarvan modeluje do tanka s procentuálním scalingem maximálního zdraví.

Jarvanova popularita je způsobena především změnami předmětů a současnou metou.


Změny itemizace a Jarvanův build

Jarvanův build obsahuje typicky Black Cleaver a Titanic Hydru, které mu dávají veliké poškození, snížení cooldownů, snadnější zabíjení vln minionů a spoustu zdraví. S těmito dvěma předměty dosahuje během mid-game Jarvan svého power spike.

Zatímco oba předměty jsou brány jako ofenzivní volba, zdraví, které poskytují, dodá Jarvanovi výdrž v soubojích. Poté již staví obranné předměty jako podporu pro defenzívu.

Představení předmětu Gargoyle Stoneplate v midseasonu pasuje do jeho buildu perfektně. S bonusovým zdravím 950 potřebuje Jarvan v mid game už jedině rezistence a co je lepšího než 40 od každého typu a dvojnásobek, když jsou v okolí 3 šampioni? Navíc, redukce jeho poškození při aktivaci itemu je perfektní pro jeho styl v teamfightech.

Jarvan IV. má ve svých schopnostech schováno také hodně burstu (velké poškození za krátkou chvilku), který zahajuje E-Q combem a následuje nemalé zranění při použití ultimátky, dále pak první základní útok aktivuje pasivku a kombo se dokončí použitím aktivky z Titanic Hydry. Poté, co jsou Jarvanovy schopnosti na cooldownech, je ideální čas na aktivku Stoneplate, která mu dá čas přežít, než budou jeho schopnosti zase připraveny k použití.


Meta na topu

Momentálně nejpopulárnějšími picky na topu jsou Galio, Shen a Gragas, tedy šampioni, proti kterým se Jarvanovi typicky dobře daří. Dokonce je může úplně zničit, jelikož snížení armoru pomocí Black Cleaveru a Q - Dragon's Strike může být až 44%. To přijde vhod jak při duelu na lince, tak při teamfightech, jelikož redukce brnění má efekt na jakékoli příchozí fyzické útoky na cíl.

V soubojích proti carry šampionům je to úplně jiná písnička. Jarvan zpravidla nemůže zůstat na lince proti Kledovi nebo Fioře, jakmile začne mid game, pokud oponent není značně pozadu, ale do té doby se drží docela obstojně. V souboji s Kennenem či Rumblem může být slušně pushován, ale Q a E mu dávají nástroje k farmení na dálku a s Doran's Shieldem je pro tyto dva šampiony těžké ho na lince nějak potrestat.

Kolem a kolem je Jarvan solidním pickem na slepo, vede si dobře proti většině tanků a udrží si svoje i proti carry šampionům. Navíc je trochu více tanky AD topař někdy potřeba, když se v džungli stále více objevují AP šampioni jako Elise, Zac a Gragas.


Jarvan IV. jako neskutečný žolík

Kromě toho, že je Jarvan silný proti tankům a obecně také slušný blind pick, je též parádním žolíkem ve smyslu, že může zastat různé roli v kompozici.

S jeho EQ + ult. kombem je pro něj snadné vynutit si teamfight, přičemž pokryje hodně prostoru, zamkne cestu svým cílům, takže je velice cenným pro "odchytávací" kompozice.

Jarvan není ani blízko tomu, aby byl nejlepší v iniciaci, poškození či výdrži, ale je velice slušný ve všech třech těchto aspektech, což mu umožňuje zahrát si roli iniciátora nebo také číhat v pozadí teamfightu a být tak hrozbou díky svému velkému burstu.

Souhra s midaři v metě

Abychom Jarvana ještě více vychválili, musíme říct, že je také výborný v souhře se současnou metou na midu. Například pro Orianu je úžasným subjektem, na který lze umístit kouli - díky čemuž Jarvan ještě dostane štít - a snadno pak použít ultimátku.

V jednom týmu s Galiem může nechat jeho jít prvního a následovat jeho ultimátku velikým burstem. Kombinací Jarvanovy ultimátky a ultimátky Cassiopei může být kompletně zamčeno vícero nepřátel v jednom prostoru a znemožněn útěk pryč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama