Hráč z top dvacítky v challengeru radí, jak se zlepšit v TFT
i Zdroj: Tryhard.cz
TFT novinky TeamFight Tactics Článek Hráč z top dvacítky v challengeru radí, jak se zlepšit v TFT

Hráč z top dvacítky v challengeru radí, jak se zlepšit v TFT

Ajkaaa

Ajkaaa

15. 12. 2021 15:00

Nedaří-li se vám v zápasech, zde možná najdete klíč k výhrám!

Reklama

Hráč (a také spisovatel pro Riot) Kien Lam, který je momentálně mezi nejlepšími 20 Challenger hráči, se na svém Twitteru podělil o několik užitečných rad, jak se zlepšit v Teamfight Tactics. Podle něj díky těmto poznámkám zvládnete vyšplhat až do Diamantové divize. Jestli je to pravda, to si můžete sami vyzkoušet.


V zápasech TFT rozdělujeme dvě situace:

  • Věci, které máme pod kontrolou každou hru: získávání dalších úrovní (tedy “levelování”), kdy rollujeme – obnovujeme obchod pro další jednotky, jak pozicujeme jednotky na desce
  • Věci, které nemůžeme měnit, jsou náhodné: nabízené augmenty, jednotky v obchodě, získané předměty

Kien Lam s námi sdílel tyto 4 kompozice, které nevyžadují legendární šampiony, jako jiné momentálně nejlepší týmy. Dodal, že nepodléhají metě jako jiné týmy a můžete se od nich odrazit. Neměli byste také lpět na ideálních předmětech, ale hlavně nějaké stavět – dbejte tedy na to, abyste neměli v mid-game lavičku plnou nevyužitých komponentů.

Hráč z top dvacítky v challengeru radí, jak se zlepšit v TFT

Hráč z top dvacítky v challengeru radí, jak se zlepšit v TFT
Hráč z top dvacítky v challengeru radí, jak se zlepšit v TFT

Hráč z top dvacítky v challengeru radí, jak se zlepšit v TFT

Pro zvětšení klikněte na obrázek pravým tlačítkem myši a zvolte “Otevřít v novém panelu”.


Úrovně

Nevíte kdy levelovat? Obecně platí nepsaná pravidla o úrovních:

  • Úroveň 4: fáze 2-1
  • Úroveň 5: fáze 2-5
  • Úroveň 6: fáze 3-2 (rollujete do zhruba 20 zlaťáků, pokud hodně prohráváte i do 10)
  • Úroveň 7: fáze 4-1 (rollujete do zhruba 20 zlaťáků nebo do bodu, kdy je více než polovina vaší desky vylepšená na 2 hvězdičky)
  • Úroveň 8: fáze 5-1, zde rollujete tak, abyste jednoduše byli silní. Jestli vám to situace dovoluje – neprohráváte – můžete našetřit na úroveň 9.

Různé kompozice si vyžadují jiné přístupy k úrovním. Občas potřebujete déle vydržet na úrovni 6 kvůli 40% šanci na Tier 2 postavy, abyste někoho dostali na 3-hvězdičkovou úroveň atp. Jiné týmy založené na legendárních postavách se naopak hrají tzv. “fast 8” strategií – nerollujete skoro vůbec, všechny zlaťáky investujete do zkušeností a úroveň 8 máte mnohem dříve než ve fázi 5-1.


Úroky

Kien uvádí špatné rollování a levelování jako největší problém low elo hráčů. Někteří hráči vůbec nevěnují pozornost “interestu” – úrokům.

Hráč z top dvacítky v challengeru radí, jak se zlepšit v TFT

Úroky fungují tak, že za každých 10 zlaťáků, které šetříte, dostanete v dalším kole o 1 zlaťák navíc. Proto se udržovat zlaťáky nad 50 tolik vyplatí – každou hru máte +5g “jen tak”.

Další tip zní:

  • Co nejdříve se dostaňte na 10 zlaťáků a sbírejte úroky. Z tohoto důvodu na lavičce nedržíte v brzké fázi hry Tier 3 a 4 postavy, pokud je nebudete hrát.

Příklad: Braum se dá hrát vždycky, Leona už tak ne. Orianna může být ve vašem finálním týmu, ale ze začátku je dost drahá. Obecně byste měli držet hlavního tahouna a hlavního tanka a vše ostatní prodat raději pro zlato (stage 2 a 3). Nesnažte se rollovat pro zlaté Tier 1 a 2 jednotky, starejte se hlavně o ekonomiku a šetření v úrocích.


Ekonomika

Zapamatujte si:

  • Rollujete, protože potřebujete být silnější. Pokud nepotřebujete být silnější, nepotřebujete rollovat.
  • Schválně můžete vynechávat rollování, pokud je to pro vás výhodnější později.

Vnímejte vaši sérii výher či proher. Pět výher v řadě znamená +3g za kolo. Jednoduše řečeno, je důležité si všímat odkud jdou vaše příjmy. Jestliže nevyhráváte, držte úroky, pokud však máte dlouho 100HP, můžete si dovolit hodně utratit, protože vám to streak vynahradí.

Nízké HP také není úplně na škodu. Životy jsou jen dalším prostředkem, výhra s 1 životem je stejně důležitá jako výhra se 100.


Jak vytvořit silný tým

Jednotky se dělí na kategorie a každý tým by měl všechny tyto kategorie obsahovat:

  1. Tankové v přední linii
  2. Tahouni udělující poškození
  3. Jednotky, které mají schopnosti s CC efekty

Asi každý, kdo hraje TFT někdy využil stránek jako jsou TFTactics.gg či Mobalytics.gg. Problémem těchto stránek ukazujících kompozice je to, že hráči neví jak se udržet do pozdní fáze hry – tedy že tabulky neukazují jak hrát mid-game. Tier 1 a 2 jednotky vám totiž z počátku hry drží předměty klidně až do konce hry, než najdete legendárky.

Měli byste se tedy naučit, co je dobré hrát v “early” – brzké fázi hry. Tyto jednotky jsou od toho, aby vám nosily předměty do bodu, kdy najdete hlavní carry postavu, původní jednotku prodáte, dostanete její předměty a použijete je znovu.

  • Dobří AD nositelé: Caitlyn, Ezreal, Twitch, Quinn, Tristana, Trundle, Samira
  • Dobří AP nositelé: Twisted Fate, Katarina, Swain, Heimerdinger
  • Dobří tankové: Darius, Illaoi, Graves, Kassadin, Swain, Vi

Snažíte se tvořit synergie – 2 Bruisery, 2 Scrap, 2 Sniper a podobně. Tímto pomůžete přes třídy komukoliv, kdo vám v early předměty tedy nese.


Pozicování

O pozicích se nejvíc naučíte samotným hraním a také není možné postavit jeden tým a celý zápas s ním jinak nehnout. Každou hru je důležité sledovat ostatní hráče, jestli jejich postavy nenosí např. předmět “Zephyr” a na koho míří, dávat si pozor na Assassiny či přitáhnutí od Blitzcranka. Občas hru totiž vyhrávají tyto detaily, když se setkají dvě velmi silné kompozice.

Obecně však stavíte:

  • Tanky před carry jednotky
  • Ranged (šampiony střílející/sesílající kouzla z dálky) dozadu – co nejblíže lavičce – a melee tahouny v 2. řadě
  • Náhodně a dál od sebe, pokud má nepřítel hodně AOE schopností

Pro další tipy a rady je dobrým nápadem sledovat Challenger hráče streamující své zápasy např. na platformě Twitch. Hry streamuje i vývojář Mortdog. V neposlední řadě můžete sledovat Tryhard každý týden po vydání aktualizace pro sérii Nejlepších postav v TFT. K tomuto článku je to ale vše. Jestliže vám nějaká rada pomohla, budeme rádi, když se pochlubíte v komentáři!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama