Herní bestie Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti
i Zdroj: Tryhard.cz
Partnerský obsah Článek Herní bestie Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti

Herní bestie Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti

Giry

Giry

30. 10. 2022 07:00

Vyzkoušeli jsme si Lenovo Legion 7, herní bestie nezklamala.

Reklama

Zapnutí maximálních detailů a hraní na více jak 60 snímků za sekundu už nepředstavuje pro notebooky nedosažitelný scénář. Vyzkoušeli jsme si Lenovo Legion 7, nadupaný herní stroj s Nvidia GeForce RTX 3080 Ti a procesorem Intel Core i9-12900HX. Herní bestie nezklamala.

Tento článek vznikl na základě testu externího redaktora a obsahuje jeho reálné zkušenosti. Není to náš redakční obsah, ale placená propagace.

Těžko se představuje, jaký herní výkon lze v dnešní době do špičkového notebooku dostat. Pryč jsou doby, kdy tyto stroje na vysoké detaily ukázaly sotva 60 snímků. Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti na této hranici totiž startuje a valnou většinu her si zahrajete na mnohem vyšší FPS. V kombinaci s displejem s obnovovací frekvencí 165 Hz a podporou G-Sync tak plně využijete potenciál notebooku.

Námi testovaný kus Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti a Core i9 představuje absolutní vrchol nabídky. To se samozřejmě promítlo v ceně, nicméně nabídka Lenova zahrnuje i modely s GeForce RTX 3070 a slabšími procesory. Kvalita zpracování je přitom identická a za méně peněz získáte stejně zkonstruovaný stroj se stále vynikajícím výkonem.

Když už je řeč o konstrukční kvalitě, nelze Legionu co vytknout. Notebook s obrazovkou o úhlopříčce 16 palců působí již na první pohled velmi elegantně. Může za to lemování připomínající broušený kov. Odstíny šedé na první pohled naznačují, že jde o pracovní stroj hodný ředitele společnosti.

Herní bestie Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti

Po otevření víka vás navíc zaujme obrazovka s velmi malými rámečky po všech stranách. Lenovo Legion 7 totiž nabízí displej o poměru stran 16:10. Na horní straně se přitom stále nachází Full HD kamera. Kompromisy v podobě přesunutí kamery dolů se nekonají. Ostatně tento přístup platí i pro zbytek specifikací.

Klávesnice opět kombinuje praktičnost s elegancí. Samotná tlačítka mají ikonický ergonomický tvar, jenž je u Lenovo notebooků vychvalován napříč léty. Zároveň došlo i na přizpůsobitelné RGB podsvícení. Klávesnice vyniká nejen plně českým rozložením, ale také oddělenými šipkami a přítomností numerického bloku. Vzhledem k rozměrům notebooku měli inženýři zřejmě co dělat, aby klávesnici do těla vměstnali. Volného místa je zde minimum i kvůli velkému trackpadu. Jeho rozměry si při práci zamilujete a mimo hraní budete myš vyhledávat jen minimálně.

Herní bestie Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti

V superlativech se dá mluvit i o obrazovce. Ta má rozlišení 2560 × 1600 pixelů, tedy lehce protáhlé QHD rozlišení (přesněji řečeno WQXGA). Maximální jas je až 500 nitů a nechybí HDR, G-Sync, Dolby Vision a certifikát TUV Rheinland. Odezva klesla na 3 ms, obnovovací frekvence pak dosahuje 165 Hz v našem provedení. K dispozici je i 240Hz varianta.

Abyste na tomto rozlišení dosáhli plynulého obrazu, je nutný pořádně výkonný hardware. Hlavní role při hraní patří grafické kartě. V tomto případě jde o absolutní špičku od Nvidie. Model GeForce RTX 3080 Ti s TGP 175 W dokáže i na tomto vysokém rozlišení generovat vysoké desítky snímků za sekundu. Vybrali jsme proto tři náročné tituly disponující ray tracingem nebo DLSS. Prvně jde o úplnou novinku v podobě A Plague Tale: Requiem. Dále jsme se vydali s Peterem Parkerem do ulic New Yorku v Spider-Man: Remastered. Poslední volba pak potěší automobilové nadšence. Závody F1 22 si totiž vychutnáte na opravdu vysoký počet snímků za sekundu.

Herní bestie Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti

Ještě před herními testy ovšem zmíníme zbylé specifikace. Procesor Intel Core i9-12900HX s 24 vlákny totiž rovněž patří k velmi výkonnému kusu křemíku. Ukázal to ostatně i Cinebench R23. Skóre 18 868 bodů nechává za sebou i některé desktopové čipy.

Herní bestie Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti

Dvojici v podobě procesoru a grafiky doplňuje 32 GB DDR5 RAM na vysoké frekvenci 4800 Mhz a 1 TB NVMe SSD. S klidem můžeme říct, že nebudete čekat na zapnutí žádného programu ani hry. Vysoká kapacita RAM vybízí k multitaskingu, se kterým si notebook poradí levou zadní.

Specifikace uzavírá nabídka portů. Levá strana nabízí dva rychlé Thunderbolty 4, pravá pak USB-C a mikrofon. Kam se poděl zbytek? Přece na zadní stranu, kde je napájení, dvě USB-A, další UBS-C 3.2 Gen 2 s podporou DisplayPortu, nové HDMI 2.1 a ethernet podporující až 2,5 Gb/s. Z praxe musíme pochválit znázornění portů za displejem, při zapojování kabelů se nemusíte obtěžovat s otáčením notebooku. Bezdrátovou konektivitu zastupuje WiFi 6E a Bluetooth 5.1.

V notebooku nalezneme taky 99Wh baterii. Větší už z praktických důvodů osadit nejde. Celodenní výdrž při hraní na baterii nečekejte, nicméně notebooky postavené na Nvidia Max-Q 4. generace ji dokáží prodloužit. Starají se o to zejména CPU optimizer a Battery Boost 2.0. Umělá inteligence v tomto případě dokáže efektivně využít komponenty při zajištění vysokého výkonu. Výdrž na baterii se tím prodlouží až o 70 %. V rámci Max-Q jsou k dispozici i další funkce, režimy a technologie nastavitelné v GeForce Experinece pro maximální výkon, práci s hlučností, efektivní využívání paměti a další.

Ve chvíli, kdy už nutně budete hledat zásuvku, potěší rychlé nabíjení. Na 100 % se dostanete za necelou hodinu a půl. Notebook lze navíc nabíjet i pomocí USB-C, což oceníte třeba ve škole. Do tašky tak stačí vložit silnější USB-C nabíječku, kterou můžete využít třeba i pro telefon.

Specifikace zakončuje dvojice reproduktorů vyladěných od firmy Harman. Vše se přitom vměstnalo do těla o hmotnosti 2,5 kilogramu. Vzhledem k výkonu jde o velmi pěknou hodnotu.

Nyní konečně ke hrám a nezapomínejme, že hrajeme na rozlišení 2560 × 1600 pixelů :). A Plague Tale: Requiem byl na pořadu dne jako první. Testování probíhalo v úvodní fázi hry. Velmi propracovaná grafická stránka a naše chuť po nekompromisním nastavení, které přináší nadpozemský zážitek ze hry, se podepsalo na počtu snímků. U příběhové hry ale rozhodně stovky FPS nepotřebujete, zde jde totiž o detaily. Při nejvyšším možném nastavení a v nejnáročnějších lokacích notebook bez DLSS kouzlil okolo 36 FPS. Po zapnutí DLSS na kvalitu už se dostáváme na 48 FPS a v režimu výkonu na 58 FPS. Ve všech případech byla snímková frekvence stabilní. Hratelné byly všechny scénáře, ale DLSS přineslo naprostou plynulost, další grafická optimalizace hry bude znamenat desítky FPS navíc. Nutno také dodat, že byly také lokace, ve kterých jsme se stejným nastavením s DLLS na výkon dosáhli 70 FPS.

Herní bestie Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti

Marvel’s Spider-Man: Remastered byl při benchmarku trochu oříšek. Počet snímků za sekundu se totiž liší podle městské části i výhledu na New York. O to více potěší, že tuto odchylku nemusíte řešit a bez ukazatele FPS si rozdílů skoro ani nevšimnete. Bez DLSS a RTX totiž hra ukazovala okolo 90 FPS. Pokud obě technologie zapnete, dostanete se na 100 FPS.

U Spider-Mana tak zářil zejména G-Sync. Obnovovací frekvence obrazovky se vždy přizpůsobila vygenerovaným FPS. V zahuštěném centru obvykle klesl framerate na 70 FPS, při lezení na mrakodrapy se naopak ukazatel dostával i přes 120 snímků. Ve všech případech byla hra naprosto plynulá.

Herní bestie Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti

Notebook při hraní na tyto vysoké detaily topil, vždy se ale dokázal uchladit. Teploty grafiky i procesoru byly okolo 80°C, což je rozhodně sympatický výsledek. Hlučnost chlazení je navíc přijatelná. Sluchátka budou při hraní potřeba, nicméně nejde o nic strašného.

V neposlední řadě zde máme formule. Letošní ročník F1 22 obdržel plnohodnotný ray tracing a podporu pro DLSS. Výsledkem je zážitek jak ze stolního počítače. Při benchmarku nebyl problém dostat se na více jak 120 FPS, při vypnutém RTX se navíc obnovovací frekvence blížila limitu obrazovky, tedy 165 FPS. Zde už se smazávají rozdíly mezi notebookem a desktopem. I na stroji, který se vejde do batohu, můžete závodit jako profík.

Herní bestie Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti

Síla DLSS a G-Syncu je klíčová pro notebooky. Strojové učení upscalující obraz šetří cenný výkon, který se pak promítne ve vyšší obnovovací frekvenci. G-Sync oproti tomu synchronizuje obnovovací frekvenci obrazovky s výstupem z grafiky. Vždy tak dostanete plynulý obraz. Například A Plague Tale působilo dostatečně plynule, ačkoliv hra jen stěží dosahovala na 60 FPS.

Pro milovníky kompetitivního hraní je nachystána funkce Nvidia Reflex snižující odezvu systému. Skvěle se navíc doplňuje s vysokou obnovovací frekvencí obrazovky a nízkou odezvou. Soutěžní hraní nepředstavuje na Legionu sebemenší problém.

U videohovorů přijde vhod Nvidia Broadcast, kde můžete jedním kliknutím odstranit pozadí u kamery nebo filtrovat ruchy z mikrofonu.

Z takto výkonného notebooku není problém ani streamovat. Zde najde uplatnění nejen zmíněná aplikace Nvidia Broadcast, ale také enkodér NVENC. Jeho předností je, že video enkóduje efektivně grafická karta místo procesoru. Výsledkem je tak čistší obraz a lepší využití výkonu notebooku.

Herní bestie Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti

Studenti mohou využít AI akcelerace řady aplikací. Notebook vynikne hlavně v technických oborech a u programů zaměřených na tvorbu obsahu, kam patří Adobe aplikace, Blender nebo Davinci Resolve.

Herní bestie Lenovo Legion 7 s GeForce RTX 3080 Ti

Notebook je díky své všestrannosti vhodný zejména pro studenty. Náročnější výpočty mohou provádět na koleji, kde si po večerech také zahrají na nejvyšší detaily.

Lenovo Legion 7 je prostě vysněný stroj. Nekompromisní výkon byl konečně sklouben do praktického těla notebooku. Rozměrný displej s malými rámečky, široká nabídka portů, solidní chlazení a pohodlná klávesnice. To vše dělá z tohoto stroje jeden z nejlepších kusů na trhu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama