[Cosplay] Jak probíhá profesionální focení?
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky Článek [Cosplay] Jak probíhá profesionální focení?

[Cosplay] Jak probíhá profesionální focení?

Giry

Giry

25. 4. 2018 12:00 2

Přidali jsme se k focení cosplayerky GrumpyCait jako Jainy Proudmoore.

Reklama

Cosplayerku GrumpyCait určitě znáte, několikrát se objevila na našem webu či facebooku, naposledy jako Pop Star Ahri z League of Legends. Cherri, jak se cosplayerce říká, nedávno dokončila nový kostým na Jainu Proudmoore ze světa WarCraftu a využila hezkého počasí na první focení tohoto cosplaye. Zajímá vás, jak celé takové focení probíhá? Pojďme se podívat, jak si s focením Jainy poradili dva zkušení fotografové Butrix a Zdeněk z Creative Wolves.

Fotilo se v Praze v Divoké Šárce, výběr přesného místa tedy nebyl nijak zdlouhavý, protože jak fotografové tak cosplayerka už zde fotili mnohokrát a znají zdejší terén i vhodná místa k pořízení snímků. Jakmile jsme došli k prvnímu místu, GrumpyCait se oblékla do cosplaye a došlo na finální úpravy.

Poslední úprava cosplaye? Ne, pomocí lepící pásky se odstraňují z pláště chlupy domácích mazlíčků a další nečistoty. Výsledné fotografie musí být dokonalé a je jednodušší zbavovat se kočičí srsti takto před focením než později u počítače.

Za tím nejlepším místem pro focení je občas nutné šplhat strmými svahy a překonat nejdnu překážku. Často se stává, že cosplayer balancuje na jedné noze a riskuje pád z kopce dolů. Do toho všeho se samozřejmě musí tvářit tak, jak si fotograf přeje. V kostýmu Jainy, který zakrývá téměř celé tělo, bylo prý navíc pořádné vedro.

Došlo dokonce i na efekty s ohněm. Během těchto záběrů má fotograf jen pár vteřin na to, aby zachytil ten správný okamžik. Když ještě navíc kvůli nedostatku pomocných rukou listí sám zapaluje, projeví se jeho hbitost naplno.

Ani fotografové to nemají lehké, kvůli správnému úhlu či pozici se musí vmáčknout do křoví nebo brodit říčkou. Riskují tak svou výbavu za stovky tisíc korun. Část vybavení se během tohoto focení opravdu ztratila. Zdeněk si bude brzy muset koupit ke svému foťáku novou očnici.

Mluvíme-li o vybavení, na focení nelze přijít pouze s kvalitním foťákem. To, co na předchozí fotce drží Butrix, je tlumený blesk bezdrátově propojený s foťákem. Na některé fotky byly tyto blesky potřeba dva. Další důležitou součástí výbavy jsou velká kruhová stínidla (např. na úvodní fotce tohoto článku), která lze díky lesklému povrchu použít nejen na odstínění, ale i na odraz světla.

I když účastníci focení občas trpí v nepříjemných podmínkách, je důležité zůstat v dobré náladě. Půjdete-li se někdy podívat na podobné focení, užijete si zábavu od vtípků, přes tanečky až po zpěv. Zkrátka důležité je se nenudit.

Během přesunů mezi lokacemi jsme potkali spoustu výletníků a kolemjdoucích, kteří více či méně nápadně okukovali skvělý cosplay. Někteří se zajímali a ptali, o co jde, jiní jen koukali. A našli se bohužel i tací, kteří si neodpustili nevhodné poznámky. Až někdy potkáte cosplayera nebo cosplayerku, nekomentujte jeho či její vzhled hned, jak kolem vás projde. Cosplay většinou brání pohybu, ale sluch neomezuje.

Fotilo se večer při západu slunce, a proto se můžete těšit na opravdu epické fotky. Divoká Šárka je navíc krásný kus přírody.

Někdy během jednoho okamžiku vznikly i tři různé fotografie naráz. Jedna z mobilu na promo pro sociální sítě, další (hlavní) z foťáku a naše poslední, která to celé zachycuje.

Po více než dvou hodinách šplhání do kopců, riskování úrazu, pocení se v kostýmu a držení nepohodlných póz - zkrátka v době, kdy už vám ani foťák na mobilu nechce fotit ostře - se všichni účastníci vlečou na zaslouženou odměnu. Čeká na ně cola s ledem.

Práce tímto skončila pro cosplayerku, ale fotografové stráví ještě dlouhé hodiny u počítače úpravou svých fotografií, ve kterých je nutné odstranit nevhodné detaily nebo přidat nějaký magický efekt.


Takto vypadá cosplay ve své plné kráse, zachycený pouze mobilem, výsledné fotky budou o miliony procent lepší.

A právě výsledné fotografie byste si rozhodně neměli nechat ujít, navštívíte-li stránky všech tří účastníků focení, zjistíte, že jejich tvorba určitě stojí za to.

Cosplayerka GrumpyCait:

Fotograf Zdeněk z Creative Wolves:

Fotograf Butrix:


Děkuju Cherri i fotografům za možnost zúčastnit se focení. Pokud kdokoli z vás uvidí, že někdy nějaký cosplayer shání asistenta k focení svého cosplaye, napište mu. Uvidíte, že si to užijete.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama