[Blog]: Západní týmy na vzestupu
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek [Blog]: Západní týmy na vzestupu

[Blog]: Západní týmy na vzestupu

Reibl

Reibl

21. 5. 2019 14:00

G2, Fnatic, Cloud9 a Team Liquid ukazují světu, že východ má rovnoceného soupeře.

Reklama

Kompetitivní scéna lolkařského esportu se za poslední rok začala ubírat směrem, který rozhodně potěšil oko evropského i amerického fanouška. Týmy ze západu (LEC a LCS) dosahují na mezinárodních turnajích na stejně dobré, a nyní dokonce na ještě lepší výsledky, než Čína a Korea. Může za to mnoho faktorů, které nejsou na první pohled vidět.

LCS už není jen region pro zábavu

Každé Worlds probíhaly prakticky stejně. LCS vyslalo 3 týmy. Dobře si vedli jen Cloud9 (až na rok 2015). Když píšu dobře, myslím tím postup ze skupin. Víc se ani nedalo čekat. Dalším důvodem, proč se týmům z NA hodně lidí posmívalo, bylo množství hráčů importovaných z jiných regionů. Většina týmů byla složená z korejců a evropanů do takové míry, jak to jen pravidla umožňovala. Ve výsledku NA týmy nebyly zase tak “severoamerické”. A teď k tomu ještě připočtěte korejské trenéry.

Změnil to až franšízing. Místo druhé ligy tu máme academy týmy a peněžní jistotu. Dva aspekty, které hrají klíčovou roli za poslední rok. Díky academy lize se právě na Worlds 2018 povedlo C9 probojovat až do semifinále. Zaměření na vytvoření silné sedmičlenné soupisky a rozvoj domácích talentů se vyplatilo. Právě nováčci jako Blaber, Licorice a Zeyzal ukázali ostatním LCS týmům, že není potřeba nakupovat “Best in the west” botlinky ani vysloužilé korejské hráče.

[Blog]: Západní týmy na vzestupu

Probojovat se z posledního místa v LCS do semifinále Worlds je už celkem známý příběh. Je ovšem třeba uznat, že za tímto příběhem stojí i proměna samotné LCS a podpora týmů.

Druhou kapitolou je Team Liquid. Steve, vlastník týmu, na to šel druhou cestou. Kupoval to nejlepší a nemusel kvůli tomu ani tolik hledat v zahraničí. Jistě, Jensen je dánské národnosti. Impact je z Koreji, však s SKT vyhrál před lety Worlds. Ovšem oba už nějakou dobu hráli v LCS. Stačilo je tedy opět sjednotit, tentokrát ne pod organizací Cloud9, ale koněm v podobě loga Liquidu. Xmithie byl už nějakou dobu považován za jednoho z nejlepších junglerů v lize. Doublelift zase za nejlepší ADC ligy. Jediný nákup v zahraničí tak za poslední rok představoval CoreJJ. A ano, i ten už předtím v LCS hrál.

[Blog]: Západní týmy na vzestupu

Team Liquid tak díky finanční jistotě poskládal to nejlepší, co už v LCS hrálo a sehnal výborného supporta z LCK. Výsledkem jsou domácí tituly a konečně i mezinárodní úspěch. Je druhé místo na MSI zasloužené? Po výprasku ve finále může dost lidí namítat, že ne. Ale výhra 3:1 proti Invictus Gaming neznamená automaticky, že čínský celek podcenil přípravu a sérii zahodil. Když se kouknete na všechny hry ze skupin, Liquid nehrál špatně a často dokázal se silnějšími soupeři držet tempo.

Postup ze čtvrtého místo může i přes porážku IG budit dojem, že TL byl prostě až 4. nejlepší tým. Jenže to není vůbec špatně. Nejen, že je to posun dobrým směrem (naposledy se podobných výsledků dočkalo CLG na MSI 2016), ale hlavně mezera mezi NA a zbytkem hlavních regionů se do jisté míry smazala.

[Blog]: Západní týmy na vzestupu

LCS má nyní 3 podobně silné týmy (C9, TSM a TL) a další Worlds ukáží, zda se můžou pravidelně měřit se zbytkem světa. Poslední dva velké mezinárodní turnaje jsou prozatimní důkaz, že to opravdu možné je. Proto je načase, aby východní týmy začaly tento region brát vážně. Nebo dopadnou jako Invictus Gaming a Afreeca Freecs.

Evropa na vrcholu

Samozřejmě hlavním tahounem západu je nyní LEC. Již na podzim minulého roku Fnatic a G2 ukázali, že Evropa je mezi absolutní elitou. Už pár let platilo, že EU LCS je třetím nejlepším regionem. Za Koreou a Čínou. Sem tam byla mezera mezi touto trojicí. Nejdřív odskočila Korea, pak na chvíli Čína. Po Worlds a MSI žádné mezery nejsou. EU se může měřit s těmi nejlepšími a dokonce je porážet.

Začneme opět s loňskými Worlds. Fnatic i G2 se probojovali ze základních skupin a v semifinále se postavili proti dvěma čínským celkům. Postup Fnatic přes EDG a později Cloud9 do finále byl relativně snadný. Na druhou stranu ale zasloužený. Fnatic získali tento los díky prvnímu místu v základní skupině a vyhnuli se jiným silným týmům. To ale neplatilo pro G2.

[Blog]: Západní týmy na vzestupu

Potkat ve čtvrtfinále favorita turnaje je “unlucky”. Přesto evropský tým zabojoval a zaslouženě RNG porazil. Evropa se tedy mohla pochlubit dvěma týmy semifinále. Západ celkem třemi ze čtyř možných. Ačkoliv Invictus Gaming dokázal oběma evropským soupiskám nadělit 3:0, byl to úspěch. Už v tu dobu bylo jasné, že Korea nevládne lolkařskému světu a západ v čele s Evropou se může měřit s nejlepšími.

Na začátku roku přišel franšízing a přejmenování ligy na LEC. Dostalo se na peníze a kvalitnější základ nižších lig. Dalo by se říct, že G2 nahlédli do kuchařky Teamu Liquid. Prostě složili to nejlepší, co v regionu je. Také si vzali midaře od rivalů (Caps z Fnatic) a upravili svůj tým. Odstranili slabé stránky a mířili na nejvyšší příčky. Nejen v LEC. Fnatic zase nabrali midaře z nižší ligy.

O půl roku později zde máme finále MSI. Team Liquid proti G2. Oba týmy mají za sebou podobnou cestu a našlápnuto k dobrému umístění na dalších Worlds.

[Blog]: Západní týmy na vzestupu

LEC disponuje navíc také trojicí velmi silných týmů. Origen sice dostal od G2 naděleno 0:6 ve dvou Bo5 sériích a Fnatic se musí spokojit se třetím místem, jenže zde se dá očekávat velké zlepšení, potenciál je tu totiž obrovský. Evropa ukořistila první mezinárodní trofej Riotu (krom Rift Rivals) od roku 2011. A to právem.

Nová éra už začala?

Když si tedy vezmeme výsledky z posledních 2 velkých mezinárodních turnajů:

  • Worlds 2018
    • Semifinále: 3 západní týmy (2× EU LCS, 1× NA LCS)
    • Finále: 1 západní tým (1× EU LCS)
  • MSI 2019
    • Semifinále: 2 západní týmy
    • Finále: 2 západní týmy

Korea měla na Worlds 2018 v playoffs stejně týmů jako Evropa. Čína více, ale přes čtvrtfinále se dostal jen jeden (IG ovšem nakonec vše vyhráli). Západ o půl roku později získal kompletní skalp východu a finále EU vs NA bylo na světě. Dominance Evropy nás nejspíše nečeká. Amerika nejspíše nedostane víc jak dva týmy přes skupiny na Worlds. Na druhou stranu Korea ani Čína nedominují.

[Blog]: Západní týmy na vzestupu

Mezera mezi Koreou a zbytkem neexistuje. Západ a východ se budou přetahovat o tituly. LEC týmy patří k nejlepším na světě a LCS již není jen pro smích. Být fanouškem jakéhokoliv regionu nyní bude hodně stresující, ale i zábavné. Kdokoliv totiž může vyhrát.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama