[Blog] Herní svět v Korei očima redaktora Tryhardu
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek [Blog] Herní svět v Korei očima redaktora Tryhardu

[Blog] Herní svět v Korei očima redaktora Tryhardu

Little Panda

Little Panda

11. 11. 2017 15:00 17

Jak fungují korejské League of Legends servery? A jak vypadá správná korejská PC herna?

Reklama

Ahoj Tryharďáci, jelikož mi škola umožnila studijní pobyt na jeden semestr v Jižní Korei, chtěl bych se s vámi podělit o své herní a esportové zkušenosti, které jsem tu, v herním ráji, za 4 měsíce pobytu nasbíral. Na úvod vám trochu představím situaci.

Jsem normální student třetího ročníku vysoké školy (VŠTE České Budějovice, logistika) jako každý jiný. Jako většina studentů v dnešní době si volné chvíle krátím hraním nebo s přáteli. Mou největší vášní (a prokletím) je League of Legends, proto jsem se také před přibližně rokem rozhodl psát pro Tryhard.cz. Když se mi naskytla možnost studia v Jižní Korei, příliš jsem neváhal. Do Asie mě vždy hnala většina mých koníčků (K-pop, anime, gaming) a také zvláštní kultura. Za ty čtyři měsíce jsem se tu naučil mnohé, vás ale samozřejmě nejvíce zajímá Korea po stránce herní a já se vám pokusím objasnit a přiblížit, jak to tady funguje a jak se věci mají.

Korejské LoL servery

Jak možná někteří z vás ví, korejské League of Legends servery jsou kompletně separovány od ostatních. Nelze si na ně účet převést z jiného regionu a bez korejského telefonního čísla si účet nezaložíte. Za vše může korejská vláda, která to takto nastavila. Ke mně se tato informace bohužel nedostala, a tak jsem strávil mnoho hodin pokusy o založení účtu. Až nakonec se mi podařilo zjistit více informací, a tak jsem si zařídil předplacenou SKT SIM karty a díky tomu jsem si mohl vlastní účet založit - op.gg ZDE. Se správnými informacemi celý proces trvá přibližně den. Stačí jen vědět, jak na to, a sehnat někoho, kdo vám vše přeloží. Řeknu vám, že sehnat si do Korei vízum je oproti tomu hračka. Já si bohužel musel poradit sám a jazyková bariéra je opravdu veliká. 

[Blog] Herní svět v Korei očima redaktora Tryhardu

Vítejte na serveru Riot Games!!!

Poté, co jsem potkal několik korejců v retro gaming baru při sledování finále Worlds, jsem se s nimi konečně vydal do PC herny a zahráli jsme si alespoň pár premade ARAM (jelikož můj účet byl tehdy nízké úrovně). Pyeongguk (Diamond adc hráč) si ve dvou hrách ze tří dal pentakill a vždy nás velmi potahal. Pochopil jsem velmi rychle propast mezi mojí EU platinou a jeho KR diamantem. V baru jsem také potkal Erica, tento Korejec založil na facebooku skupinu, ve které pomáhá cizincům se založením účtů, a pořádá různé akce a herní večery. Korejci jsou hodně vstřícný národ.

Korejské servery jsou zcela určitě velkým lákadlem a jejich úroveň je mnohem vyšší než ta naše (KR platina je EU vyšší diamond). Tyto servery ale mají pro cizince mnohé nevýhody a vše je velmi problematiké. Pokud si nenajdete přátele, se kterými budete hrát, nedorozumíte se ani trochu a hra vás příliš bavit nebude. Korejci jen velmi neradi mluví anglicky a většina jich ani moc dobře neumí. Navíc proč by měli mluvit anglicky na svém serveru, kde je opravdu minimální procento cizinců. Korejština je velmi komplexní jazyk a naučit se psát jen pár slov na klávesnici trvá dlouhou dobu. Například jediné co já dokáži napsat korejsky po 4 měsících je prostředníček, a to není zrovna velká výhoda. 


PC herny

Na druhou stranu z čeho vám zcela jistě exploduje mozek jsou korejské PC herny. Jejich servis, který nabízejí je neskutečný. Zatím jsem měl možnost navštívit jen dvě, ale od korejských přátel vím, že je to všude velmi podobné, co se Soulu týče. Obě herny měly více než sedmdesát počítačů. Herny jsou kvalitní a levné, a to hlavně ze dvou důvodů. 

  • Minimum korejců má svůj vlastní počítač doma a tak chodí do PC heren
  • Korea je gamingem velmi proslulá a herny využívá vlastně skoro každý student (a hodně děvčat!)

Po vstupu do herny si v automatu zakoupíte tiket s číslem pro přihlášení (pokud nejste členem, pak máte vlastní účet, který postupně dobíjíte). Cena je ₩1500 (won) za 1 hodinu, což v přepočtu vychází na 30 Kč. Na rozdíl od ostatních věcí, které jsou pro nás dvojnásobně i více dražší, je herna velmi levná a hlavně špičkově vybavená. Při spuštění speedtestu jsme nevěřili vlastním očím (na obrázku). Při hraní League of Legends jsem navíc měl 8 ms a 150 fps!!! Ve všech hernách máte také odemknuté všechny šampiony a tak se nemusíte trápit jejch nakupováním.

[Blog] Herní svět v Korei očima redaktora Tryhardu

Porovnání dvou různých PC heren. Oba výsledky jsou neskutečné!

V herně si můžete dokonce objednat jídlo z jejich vlastní kuchyňky. Od hotdogů přes hamburgery a hranolky až po smaženou rýži. To vše můžete udělat přes speciální aplikaci přes váš počítač a nemusíte ani vstávat od počítače. Obsluha vám také vše donese a vy si můžete vychutnat jídlo sledováním youtube či čekáním na další hru. Kdyby člověk nemusel chodit na zádoch, tak v herně může klidně srůst s křeslem a nic by se nestalo. Tento problém v Korei bohužel ještě nevyřešili, ale dávám tomu pár let.

[Blog] Herní svět v Korei očima redaktora Tryhardu

V Korei momentálně nejvíce letí PUBG, Overwatch a League of Legends.

[Blog] Herní svět v Korei očima redaktora Tryhardu

Po první zkušenosti velmi rychle pochopíte, jak moc jsou korejci před námi. A hlavně jak běžnou záležitostí gaming je. Ačkoli na ulicích a v reklamách toho příliš z herního světa neuvidíte a většina heren je buďto ve vyšších patrech nebo sklepích, přesto o gamingu všichni ví a všichni v korei hrají. Vždyť i jít na rande do PC herny je zcela běžná věc!

[Blog] Herní svět v Korei očima redaktora Tryhardu

V druhé herně jsem také zahlédl tuto zvláštní věc (boxy na obrázku). Nejdříve jsme si mysleli, že se jedná o kapsle na spaní, což bych považoval již za celkem extrém, ale tyto kapsle slouží pro zvýšení zážitku z VR her. Pokus o napodobení Sword Art Online způsobu hraní?


Finále Worlds

S blížícím se finále Worlds se Eric se svou skupinou rozhodl uspořádat menší sešlost v Retro Gaming Baru. Tento bar je v Korei poměrně unikátní, jelikož ho vlastní evropané. Ačkoli se události příliš korejců neúčastnilo, dozvěděl jsem se, že ani oni neočekávali porážku SKT, natož takto drtivou. 

Jednou z velmi potěšujících zpráv byl fakt, že korejský Riot daroval této skupince asi 50 kódů se skiny zcela zdarma. Nemyslím si, že bychom se něčeho podobného dočkali od EU Riotu.

A ještě jedna informace. Pokud byste si chtěli užít finále Worlds v Korei i vy, připravte si spoustu peněz. Například pivo (Hoegaarden) s takovémto baru stojí ₩8000 (158 Kč), pokud tedy nechcte pít tu tekutinu, kterou korejci nazývají pivem za ₩5000 - 99 Kč. S ostatními cenami je to podobné. Korea je pro nás velmi drahou zemí.

[Blog] Herní svět v Korei očima redaktora Tryhardu

Kdo z vás měl to štěstí se do Korei podívat a jaké zážitky máte spojené s herním světem? A kdo se sem chystá?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama