Bang ukončuje kariéru, prohlédněte si statistiky a vzpomínky
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Bang ukončuje kariéru, prohlédněte si statistiky a vzpomínky

Bang ukončuje kariéru, prohlédněte si statistiky a vzpomínky

Nicolas

Nicolas

6. 12. 2021 17:00

Dnešním dnem se loučíme s jedním z nejslavnějších marksmanů všech dob

Reklama

Končí stará sezóna, odchází stará garda. Tak to vždycky bylo a i nadále bude, není tudíž překvapením, že hráč, který hrál League of Legends téměř deset let, ukončuje svou profesionální kariéru po dalším nepovedeném splitu v jihokorejské LCK. Legendární marksman Bae “Bang” Jun-Sik, kterého máme v srdcích zapsaného jako dvojnásobného mistra světa, odchází z pomyslné ligy legend a začíná svou povinnou vojenskou službu pro Jižní Koreu.

Jelikož to byl právě Bang a jeho support Wolf, kteří několik let doslova tvořili metu okolo spodní linky, zaslouží si tento hráč připomenutí jeho nejslavnějších momentů, statistik a jeho životního příběhu.

Začátek kariéry

Bang začal svou profesionální kariéru v roce 2012 jako student, který se díky úctyhodným výsledkům v tehdejším korejském SoloQ, přidal do týmu NaJin Shield. Z této organizace vzešla většina jihokorejských jmen, které si dnes připomínáme jako legendy. V týmu samotném si však respekt ostatních nezískal a po zhruba čtyřech měsících byl nucen z něj odejít a připojit se k menšímu týmu, jménem Xenics Blast, který se pro něj však stal osudným – dostal se v něm totiž do hledáčku trenérské dvojici L.i.E.S (dnes známému jako cCarter) a především kkOmovi, kteří v něm spatřili potenciál kvalitního marksmana pro jejich sekundární tým SK Telecom T1 S. V tomto týmu byl přiřazen k mladému support hráči Wolfovi a oba hráči dostali za úkol trénovat spolu co nejčastěji to půjde, aby mezi jejich herními styly vznikl balanc a sehranost. Během tohoto roku jejich sesterský tým SK Telecom T1 K zvítězil jako první jihokorejský tým na Mistrovství světa v League of Legends a poté, co se v tomto týmu uvolnila místa po bývalé botlince, se oba sesterské týmy spojily.

Bang ukončuje kariéru, prohlédněte si statistiky a vzpomínky

Jak všichni víme, rok 2014 pro organizaci nebyl tím nejšťastnějším, především kvůli niterním problémům mezi hráči a managementem. SKT se nekvalifikovali na Worlds 2014 a titul mistrů světa do koreje přivezli legendární Samsung Galaxy White. Organizace hromadně propustila většinu členů, jádro okolo Fakera, Bengiho, Wolfa a Banga však zůstalo. Do týmu se připojil toplaner MaRin, se kterým se SKT v roce 2015 dostali na první Mid-Season Invitational. Bang si na tomto turnaji získal obrovskou pozornost díky jeho agresivnímu pojetí botlane – proti týmu Fnatic dokonce získává Pentakill za svého Luciana. Ve finále však jeho tým podléhá čínským EDward Gaming a jejich Morganě na midu, která svázala ruce Fakerovi. Když přišel šampionát Worlds spolu s tzv. Juggernaut patchem, dostali Bang s Wolfem novou příležitost, které taky patřičně využili. Během celého turnaje ztratili pouze jednu jedinou hru – ve finále proti Koo Tigers. Bang se tak stal poprvé mistrem světa a vybral si pro sebe skin na svou milovanou Kalistu, se kterou zničil všechnu světovou konkurenci.

Trable s Miss Fortune a druhý titul

MSI 2016 šlo pro Banga a jeho tým násobně lépe a snadněji, než minulý rok. Spolu s Wolfem ovládají celou spodní část mapy a získávají pro svůj tým výhru na tomto turnaji a později také účast na Worlds 2016. Na tomto světovém šampionátu však dvojice zažije jedny z nejtěžších momentů své herní kariéry – konkrétně legendární semifinále proti ROX Tigers, které je dodnes širokou veřejností považováno za nejlepší Bo5 sérii v historii League of Legends. Soupeřící botlane hráči PraY a GorillA, kteří se stali jejich úhlavními rivaly v jihokorejské LCK, pro sebe pickují AP Miss Fortune na pozici supporta, se kterou Banga a Wolfa doslova přejedou během druhé a třetí hry série. Bang je nucen opustit svou komfortní, agresivní zónu a hrát defenzivní styl hry, což se SKT T1 nakonec vyplácí. Ve finále se sice odehraje další těsná řežba, tentokrát proti Samsung Galaxy, i ty však nakonec tým v rudých dresech poráží a Bang si odnáší druhý titul mistra světa a skin na šampiona Jhina.

Následující kariéra a její ukončení

Aby titulů nebylo málo, Bang spolu s SKT získávají ještě jednu trofej – z MSI 2017. Jako obvykle se dostávají na světový šampionát, na kterém se právě odehrává tzv. Ardent Censer meta, která je orientovaná výhradně okolo enchanter supportů a jejich ADC hráčů. Teoreticky by se tak mělo jednat o perfektní podmínky pro Banga znovu ovládnout Worlds, to se však bohužel neděje. Již ve čtvrtfinále jsou SKT zatlačeni do pěti her proti jednomu z nejslabších Evropských týmů té doby – Misfits Gaming, kteří Banga a Wolfa doslova šikanují s agresivními picky, jako jsou Blitzcrank, nebo Leona. Ve finále se pak znovu setkávají s týmem Samsung Galaxy, kteří je však tentokrát roznesou na kopytech v poměru 3:0 a zcela logicky přichází pochybnosti okolo schopností Banga, který měl tento rok zdaleka nejslabší výkony v SKT.

Po roce 2017 Bang spolu s Wolfem, Peanutem, Hunim a Blankem odchází z SKT a Bae Jun-Sik přechází do americké LCS, kde odehraje dva roky za týmy 100 Thieves a Evil Geniuses. Ani v jednom případě se však nedostaví žádné velké úspěchy a Bangovi se začíná stýskat po jeho domovské vlasti. Několikrát se zúčastní živých vysílání na platformě Twitch s jeho bývalými spoluhráči, jako byli Faker, nebo Untara. V roce 2020 na krátkou dobu přijíždí do Jižní Koreje, kde se setká se svým bývalým koučem kkOmou, což je pro něj hnací motor k tomu, aby se vrátil do LCK. Připojuje se k týmu Afreeca Freecs, který se stane také jeho posledním týmem. Sám na sociálních sítích přiznává, že hru miluje, ale že již nemá na to, měřit se s novou a mladou krví v jeho domovské lize. V roce 2021 pak oznamuje odchod z Afreeca Freecs a šestého prosince pak ukončení své profesionální kariéry. Bang odchází na povinnou vojenskou službu ve svých 25 letech a svým fanouškům na sociálních sítích zanechává dopis na rozloučenou:

Za ty roky, co jsem byl profesionálním hráčem League of Legends jsem získal obrovskou spoustu zážitků, vzpomínek a důležitých mezilidských vztahů. Tyto zkušenosti jsou něco, na co jsem skutečně hrdý a i když vím, že budoucí život bude značně odlišný od toho, který jsem až doteď žil, všechny zkušenosti využiju k tomu, abych se jednou vrátil jako nový a lepší Bang.

Bang ukončuje kariéru, prohlédněte si statistiky a vzpomínky

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama