Acer Predator X35 – prémiový monitor za prémiovou cenu
i Zdroj: Tryhard.cz
Partnerský obsah Článek Acer Predator X35 – prémiový monitor za prémiovou cenu

Acer Predator X35 – prémiový monitor za prémiovou cenu

Giry

Giry

26. 2. 2021 07:00

Už jste vyzkoušeli širokoúhlý monitor?

Reklama

Recenze obsahuje autentické zkušenosti externího redaktora. Nejedná se o náš klasický článek, ale o placenou inzerci.

Nedávno jsem byl osloven českým zastoupením společnosti Acer, zda bych si nechtěl vyzkoušet jejich herní monitor nejvyšší třídy. Byl jsem hodně zvědavý, jaký vizuální zážitek je schopen poskytnout monitor za desítky tisíc, neváhal jsem tedy ani okamžik a přihlásil se o recenzi. Přeci jen šlo o jedinečnou příležitost, jak si osahat technologii za bezmála 60 tisíc korun.

Jednoho krásného dne tedy dorazil kurýr s krabicí enormních rozměrů, která se stěží vejde do klasického osobáku. Pokud tedy o koupi tohoto monitoru vážně uvažujete, doporučuji jej pořídit s dopravou domů.

Monitor je opravdu pečlivě zabalený, aby nedošlo k jeho poškození při převozu. Kromě samotného displeje najdeme uvnitř balení veliký 280W adaptér, který se stará o jeho napájení. Výrobce dále přibaluje i veškerou potřebnou kabeláž, tedy HDMI, Display port a USB 3.0 kabely. V krabici nechybí ani plechová redukce pro eventuální montáž na zeď. K tomu bude potřeba držák kompatibilní s VESA 100 x 100.

Vzhledem k poměrně veliké váze monitoru 13,4 kg jsem ocenil, že je monitor v balení již sestavený a já nemusel řešit chytání na podstavec. Ten má trojúhelníkový tvar a je extrémně stabilní. Kvůli tomu ale zabere hodně místa na stole, je tedy vhodné pro monitor zvolit stůl o vhodné hloubce. Nedá se to považovat za nevýhodu, ale spíše za vlastnost, kterou UWQHD monitory podobných rozměrů mají. Jejich stabilita na stole je pro jejich obří rozměry nutnost.

Acer Predator X35 – prémiový monitor za prémiovou cenu

Nejprve se pojďme podívat na základní specifikace. Acer Predator X35 je prohnutý monitor s úhlopříčkou 35 palců, VA panelem a LED podsvícením. Obnovovací frekvence monitoru činí úctyhodných 200 Hz, nativní hodnota jasu je 600 cd/m² a kontrast 2500:1. Samozřejmostí je i HDR 1000 režim s 10bitovou barevnou hloubkou. Strany displeje mají poměr 21:9 při nativním UWQHD rozlišení 3440 x 1440 pixelů. Co se týká obnovovací frekvence, dosahuje parádních 200 Hz s dobou odezvy 2 ms. Navíc se pyšní certifikací G-SYNC Ultimate.

Monitor je opatřen konektory HDMI a DisplayPort, dále je osazen tříportovým USB 3.0 hubem a klasickým 3,5mm jackem na sluchátka. Uvnitř monitoru se ukrývají také dva čtyřwattové reproduktory, které samozřejmě sluchátka či audio systém nenahradí, ale v určitých situacích je to příjemný bonus navíc.

Pohyb v menu zajišťuje čtyřsměrový joystick, jednotlivé volby se potvrzují jeho stisknutím. Ten je umístěn spolu s dalšími čtyřmi tlačítky (zapínání monitoru a tři tlačítka pro rychlý přístup) na zadní straně monitoru a jeho použití je překvapivě uživatelsky velice přívětivé.

Acer Predator X35 – prémiový monitor za prémiovou cenu

Menu vám zpřístupní širokou škálu možností monitoru. Displej je opatřen funkcemi potlačení modrého světla, které spolu s flicker-free, tedy „neblikajícím“ podsvícením šetří váš zrak a zabraňuje bolestem hlavy a očí. Další zajímavou funkcí je Dark Boost, která je schopna ve čtyřech úrovních zesvětlit tmavé prostory. Při hraní tak získáte nad ostatními hráči výhodu, když se s nimi potkáte ve tmavých lokacích. Tuto funkci jsem si velmi vychvaloval při hraní PUBG zejména na Sanhoku v přítmí při západu slunce.

V sekci gaming pak můžete nastavit obnovovací frekvenci displeje až 200 Hz, někteří hráči FPS her ocení také tři styly „vestavěného“ zaměřovače.

Acer Predator X35 – prémiový monitor za prémiovou cenu

Nyní se ale pojďme podívat na poskytovanou kvalitu obrazu. Díky nízkému input lagu monitor nemá žádné znatelné zpoždění. Monitor tak ve své podstatě reaguje na jakoukoli vaši akci přesně v momentě, kdy ji vykonáte. V menu můžete nastavit tři režimy overdrive odezvy. Vypnuto, normální a extrémní. Právě extrémní nastavení je velmi účinné pro zachování ostrosti, odstranění duchů v obraze a rozmazání pohybu. V kombinaci s nastaveným herním režimem backlight response dosahuje monitor nejlepšího obrazového výstupu.

Další vychytávkou, kterou jsem používal pro upgrade kvality obrazu, je 512 zónové lokální stmívání. Tato vlastnost vylepšuje kontrastní poměr tím, že stmívá tmavá místa, bez ovlivňování míst, které mají zůstat světlé. V určitých případech, zejména při práci na ploše a pohybu kurzoru, má tato vlastnost ale nepříjemný efekt „podsvícené skvrny“ kolem kurzoru, zatímco okolí je tmavé. To je dáno tím, že na celé ploše monitoru je právě 512 zón podsvícení, při rozlišení 3440 x 1440, kdy koukáte na bezmála pět milionů pixelů, je problém ztlumit pouze oblast kurzoru. Během práce na ploše nebo surfování na netu jsem tuto funkci vypínal. Při hraní, kdy nevidíte žádný kurzor a obraz je jednolitý, je ovšem situace zcela jiná a efekt lokálního podsvícení dělá naprosto perfektní rozdíly mezi tmavou a světlou při nepozorovatelném prznění obrazu. Během hraní jsem byl velice překvapen, když jsem režimy přepínal, až takový rozdíl v hloubce kontrastu a jasnějších a živějších barev jsem skutečně nečekal.

Acer Predator X35 – prémiový monitor za prémiovou cenu

A co se týká poměru stran? Jak jednou zkusíte Ultra Wide rozlišení, už nebudete chtít pařit na klasické obrazovce se 2k či 4k rozlišením s poměrem 16:9. UWQHD rozlišení jsem si zamiloval už s koupí svého prvního moniroru a nechtěl bych se nikdy vrátit zpět ke klasičtějšímu širokoúhlému zobrazení. Jednak poskytuje oproti klasickému poměru stran větší FOV a jednak vás ultra wide rozlišení mnohem více pohltí.

Širší poměr stran může ovšem vadit při sledování filmů v klasickém formátu 16:9, kdy je obraz oříznutý a po stranách obrazu jsou černé pruhy. Na druhou stranu většina dnešních blockbusterů je točená právě s poměrem stran 21:9, frčí tedy přes celý displej. Rozlišení displeje je sice o něco málo nižší než 4k (3440 x 1440 proti 3840 x 2160), i tak si ale můžete užít téměř 4K kvalitu, a to ještě navíc v režimu HDR. Sledování moderní kinematografie na tomto high end modelu je jednoduše lahoda.

HDR režim oceníte také v herních titulech, které tento režim podporují. Zkusil jsem si zahrát například nové Watch Dogs, díky kterým vypadá noční prostředí dystopického Londýna ještě živěji a uvěřitelněji, než kdy dřív.

Acer Predator X35 – prémiový monitor za prémiovou cenu

Acer Predator X35 se nebude válet na stole každého počítačového hráče. Vzhledem k vysoké pořizovací ceně si jej pořídí spíše totální nerdi, profesionální hráči, kteří vydělávají hraním nebo streamováním, případně boháči, kteří nemají hluboko do kapsy. Faktem ale zůstává, že pokud se rozhodnete do monitoru investovat, získáte za spoustu peněz spoustu muziky. Respektive vysoce kvalitní displej s ohromující obnovovací frekvencí 200 Hz, G-SYNCem nejvyšší třídy, vysokým kontrastem a HDR barvami. Samozřejmostí je i filtr modrého světla a Flickerless podsvícení s 512 zónami lokálního stmívání. Kvalitnější monitor široko daleko nikde neseženete. Zakoupit jej můžete například na CZC za cenu 59 990 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama