Zajímavosti ze Žlebu: Cenzura v League of Legends
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek Zajímavosti ze Žlebu: Cenzura v League of Legends

Zajímavosti ze Žlebu: Cenzura v League of Legends

Tereza

Tereza

10. 8. 2020 16:00

League of Legends podléhá cenzuře už několik let. Jak vypadá a dotýká se i nás?

Reklama

League of Legends si získalo srdce hráčů po celém světě. Ne všude však tato populární videohra vypadá stejně. Kvůli nejrůznějším zákonům daných zemí musí Riot Games zavádět cenzuru, někdy pochopitelnou, někdy poněkud kurioznější. Pojďme se na ni podívat!

Cenzura krve

Tou nejznámější, nad kterou si možná někteří z nás klepou na čelo, je cenzura krve v Číně. Tohle nařízení samozřejmě nejvíce zasáhlo Vladimira. Démon, jehož kouzla i příběh se točí právě okolo krve, jako takový však zakázaný není. Pouze kolem sebe místo litrů tekutiny života cáká černou látku neznámého původu. Vladimir nezůstal sám, připojil se k němu Darius se svojí pasivní schopností. Čínská vláda omezuje nejen vzhled – jako podobu krve, vnitřnosti, kosti a mrtvá těla, ale i dobu, kterou můžete u videoher strávit. Lidé mladší osmnácti let si v týdnu nezahrajou víc než hodinu a půl, o víkendu a svátcích je limit prodloužen na dvojnásobek. Musí to ale stihnout mezi osmou ranní a desátou večerní. Netýká se to naštěstí profesionálních hráčů. 

Cenzura nadávek

Každý šampion má svoje ikonické hlášky, které pomáhají dotvářet jeho charakter. Ti z vás, kteří mají LoL v českém jazyce, jistě znají Kledův úžasný moravský dabing. Právě tento hrdina má nejprořízlejší pusu ze všech. Krom frází sotva dosahující na označení “nadávka”, (A je to v pytli, což?) má v zásobě i pár ostřejších (Kde to ku*va jsme?). Riot veškerá sprostá slova cenzuruje pípnutím a to ve všech jazycích. Podobně jako Kled na tom byla i Xayah. Na PBE si zanadávala třeba na zlomený nehet. Pak její slovník dostal červenou a do hry se dostala už jako slušná slečna.

Cenzura názvu skinů

Možná jste si všimli, že veškeré skiny, které v názvu měly “Mafia” nebo “Gangster” byly v aktualizaci 10.13 přejmenovány. Twitch, Jinx, Graves, Miss Fortune a Braum jsou nově “z Města zločinu”. Riot Games tak učinil na žádost hráčů z Itálie, kteří se ohledně starého pojmenování necítili nejlépe. Na vzhledu skinů se nic nezměnilo.

Cenzura nahoty a tabákových výrobků 

První problém přišel s Evelynn. Spoře oděná démonka porušovala věková omezení v Asii, Riot Games jí na cestu na dálný východ zabalil nějaké to oblečení navíc. Změna se dotkla pouze splash artu, nikoliv vzhledu ve hře. Několik let po Evelynn přišel na rift Graves, který se potýkal s velmi podobným problémem. Jeho zapálená cigareta porušovala zákony ohledně tabákových výrobků, a tak v Asii bylo zase o jeden cenzurovaný splash art navíc. Během let Riot měnil působnost těchto nařízení a několikrát se dotknul i našeho regionu. Momentálně hodně hráčů hlásí, že vidí omezenou verzi, ačkoliv zákony jejich zemí Riot Games nesvazují. Jak jste na tom vy? 

Zajímavosti ze Žlebu: Cenzura v League of Legends

Zajímavosti ze Žlebu: Cenzura v League of Legends

Zajímavosti ze Žlebu: Cenzura v League of Legends

Zajímavosti ze Žlebu: Cenzura v League of Legends

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama