Sledovanost LEC vs LCS, kdo si vedl lépe?
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Sledovanost LEC vs LCS, kdo si vedl lépe?

Sledovanost LEC vs LCS, kdo si vedl lépe?

Giry

Giry

20. 9. 2019 14:00

Která soutěž byla více sledovaná.

Reklama

Na webu escharts.com se objevila zajímavá statistilka, která ukazuje sledovanost dvou největších západních LoL soutěží. Debaty mezi fanoušky těchto lig nemají konce, tak si pojďme prohlédnout, kdo má pravdu.

Podíváme-li se na grafy na těchto obrázcích, uvidíme, že si soutěže LCS a LEC během letošních dvou splitů vyměnily role. Nejprve se zaměříme na peak viewership – tedy na nejvyšší počet sledujících v jednu chvíli. V jarním splitu si vedla v tomto ohledu LEC lépe s výjimkou dvou týdnů a finále. V létě tomu bylo naopak, většinu času si větší peak udržovala americká soutěž, ve finálovém zápase mezi Fnatic a G2 ale LEC jasně vedla.

Podobně je na tom i průměrná sledovanost, jak ukazuje druhý graf. Zatímco na jaře lidé více sledovali LEC s výjimkou finále, v létě fanoušky zajímala více LCS, ale finále LEC průměrnými diváky jasně překonalo svou americkou sestru.

Letní finále LEC, které poslalo G2 na světový šampionát z prvního místa, sledovalo v jednu chvíli 841 tisíc diváků, zatímco peak během finále LCS vyšplhal “pouze” na 494 tisíc. Evropské finále v tomto případě posunulo laťku rekordního počtu sledujících jakékoliv LoL soutěže ve všech regionech.

Narozdíl od LEC se LCS bohužel nepodařilo během roku nalákat více diváků – na jaře sledovalo finále v jednu chvíli 599 tisíc diváků. Oproti tomuto číslu pak evidujeme v létě 17,5% pokles.

Další statistiky ukazují, na jaké platformě a v jakém jazyce sledovalo nejvíce lidí letní split LEC. Nejoblíbenějším soubojem se stal duel Fnatic vs G2, všechna čtyři společná střetnutí se vešly do pěti nejvíce sledovaných zápasů.

Zatímco streamu se v Evropě daří, offline eventy už tak oblíbené nejsou. Oproti jarnímu splitu přijelo sledovat souboje v LEC v létě na vlastní oči o 31 tisíc diváků méně. A jak je na tom v tomto ohledu LCS? Ještě hůř, v porovnání s jarním splitem se na letní vysílání dostavilo o 37 tisíc diváků méně.

Nejsledovanější týmy v LCS:

  1. Team SoloMid
  2. Team Liquid
  3. Cloud9

Nejsledovanější týmy v LEC:

  1. Fnatic
  2. G2
  3. Origen

Závěrem lze říci, že LEC v létě jasně dominovala. A i když byly na jaře výsledky relativně vyrovnané, po letních soubojích lze říci, že LEC je v porovníní mezi dvěma západními ligami ta populárnější.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama