Úvod do světa League of Legends esportu
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Úvod do světa League of Legends esportu

Úvod do světa League of Legends esportu

Reibl

Reibl

16. 4. 2019 12:00

Ligy, turnaje, týmy a česká scéna. Přehledně na jednom místě.

Reklama

League of Legends patří mezi největší esportové tituly současnosti. Mezinárodní turnaje se hrají na vyprodaných stadionech a statisíce fanoušků bouřlivě podporují své oblíbené týmy na Youtube a Twitchi. Lol esport je fenoménem, který se již několik let rozrůstá. Nemusíte být dobří ve hře, abyste si užili zápas oblíbeného týmu. Stejně jako jiní sledují fotbal v televizi, i vy můžete usednout za monitor a nadšeně si vychutnat obyčejný ligový zápas i velkolepé finále. Pro nováčka ovšem může být složité do toho vlaku naskočit. Proto vám přinášíme ucelený esportový přehled, kde se dozvíte základní princip lig a největších turnajů a možná zde naleznete i svůj nový oblíbený celek.

Obsah


Cílem je vyhrát světový šampionát

Než se pustíme do rozboru konkrétních lig a turnajů, musíme si ujasnit cíl, který většina týmů má. Tím je vyhrát světový šampionát, všeobecně známý jako Worlds. Ten se hraje každý rok v listopadu. Dostat se sem vyžaduje dobré umístění v regionální lize. Po skončení tohoto turnaje se jede vždy od začátku. Výhra týmu přinese slávu a trofej, ovšem do dalšího roku se jde úplně od nuly. Dalo by se říct, že na přelomu roku dochází k restartu celého lol esportu. Některé týmové soupisky zůstanou stejné, jiné se změní k nepoznání. Všeobecně ale platí, že výsledky z minulého roku vám nemusí absolutně nic přinést v tom následujícím.


Ligy

Začneme u regionálních lig. Budeme se věnovat hlavně čtveřici těch nejatraktivnějších. Těmi jsou evropská LEC, americká LCS, korejská LCK a čínská LPL. Existují i další, ovšem nejsou na tak vysoké úrovni a českého / slovenského diváka rozhodně nebudou tolik zajímat. 

Co mají tyto ligy společné je koncept dvou částí. Ty se označují jako splity. Celá esportová sezóna začíná většinou v polovině ledna, kdy odstartují jarní splity všech velkých lig. Začíná se skupinovou fází. Zde nalezneme 10 týmů (až na LPL). Ty spolu hrají navzájem dvakrát v průběhu přibližně devíti týdnů. Nejlepší pak postoupí do vyřazovací části, známé jako playoff. Ve výsledku tak každá liga korunuje pravidelně během roku 2 vítěze. Jednoho z jarního splitu a jednoho z letního. Nyní k jednotlivým ligám.

Evropa: LEC

Skupinový formát: double round robin (bo1)
Úvod do světa League of Legends esportu
Playoff formát: speciální (bo5)
Známé týmy: Fnatic, Origen, G2 Esports, Schalke 04, SK Gaming
Hrací dny: pátek a sobota večer

Úvod: Liga, která je nám nejblíže. Původní EU LCS s námi bylo od začátku 3. sezóny. Riot se při příležitosti franšízingu rozhodl ligu přejmenovat na LEC (League of Legends European Championship). Formát základní části je stejný jako u většiny lig. Celkem deset týmů hraje každý s každým dvakrát (double round robin) na jednu vítěznou mapu (bo1). Po devíti týdnech postoupí šest nejlepších do playoff. Zbylé týmy mají volno, ani ty nejhorší celky nikam nesestoupí.

Odlišnosti: Čím se pro teď LEC liší, je speciální playoff formát. Týmy ze 3. až 6. místa hrají menšího pavouka proti sobě. Z této čtveřice zůstane jen jeden. Celky, jenž skončili na prvních dvou pozicích v základní části si to rozdají proti sobě. Lepší z nich postupuje okamžitě do finále. Poražený získá druhou šanci a utká se z vítězem ze zmíněného pavouka. Výherce této hry postupuje do finále a utká se s vítězem duelu mezi prvním a druhým. Každý zápas se hraje na 3 vítězné mapy (bo5) Tento formát má letos premiéru a zatím je mezi fanoušky velmi kladně vítán.

Schéma speciálního playoff pavouka s výsledky z jarního splitu 2019:

Zajímavosti: Oko fotbalového fanouška si jistě všimlo názvu Schalke 04. Tento tým působí na vrcholné úrovni lol scény již několik let. V druhé nejlepší evropské lize jsme mohli střetnout například Paris Saint-Germain eSport. V Evropě se, zvlášť po letošním franšízingu, fotbalové kluby čím dál tím více zajímají o esport. Esportové týmy tak získávají peníze a partnerství, slavné kluby zase mladé fanoušky.

Týmy: Mezi dlouhodobě nejúspěšnější týmy můžeme rozhodně zařadit Fnatic. Ti získali v době psaní článku celkem 7 titulů z regionální ligy. Zároveň se jedná o výherce úplně prvních Worlds. Dalším silným týmem jsou G2, jenž dokázali také několikrát vyhrát tuto regionální ligu a každý rok na jejich soupisce nalezneme zvučná jména. Origen si na druhou stranu prošli chvílemi slávy i zklamání. Po návratu do ligy naštěstí podávají nadprůměrné výkony a velká fanouškovská základna jistě spokojena. Dlouholetí hráči zase rádi uvidí na obrazovce logo SK Gaming. Tento tým totiž patří k jedním z nejstarších v soutěži.

Úvod do světa League of Legends esportu

Severní Amerika: LCS

Skupinový formát: double round robin (bo1)
Playoff formát: klasický pavouk (bo5)
Známé týmy: TSM, Team Liquid, CLG, Cloud9
Hrací dny: noc ze soboty na neděli a z neděle na pondělí

Úvod: Mezi hráči se traduje, že LCS je “pro srandu region”. Je to dáno výsledky na mezinárodních turnajích a také kvalitou některých her. Co se ovšem musí nechat je finanční přínos a dosah mezi hráči. LCS byl první velký region, který zavedl franšízing. To přivedlo do hry velké sponzory. Narozdíl od Evropy a fotbalových klubů, zde máme basketbalové celky. Příkladem můžou být Golden Guardians. Stejně jako v LEC, tak ani zde nejhorší týmy nesestupují do nižších lig. Díky tomu je právě tato liga všeobecně nejlépe dotovaná a má velký dosah v USA. Ačkoliv některé týmy ze spodní části tabulky v LCS občas předvádějí žalostné výkony, stále je zde na co koukat.

Zajímavosti: V průběhu let si LCS našlo mnoho fanoušků hlavně kvůli produkčnímu obsahu a osobnostem. Týmy jsou zde na tom finančně lépe, a proto si můžou dovolit nakoupit úspěšné hráče z jiných regionů. Jako všude jinde, tak i zde ovšem platí jednoduché pravidlo. Povoleny jsou maximálně 2 importy (hráči z jiných regionů) na tým. S tímto omezením právě zde bojují týmy víc, než kdekoliv na světě. V amerických týmech tak běžně nalezneme korejské i evropské hráče.

Schéma playoff pavouka s výsledky z jarního splitu 2019:

Týmy: Tento region se dočkal menšího uznání až při Worlds v roce 2018. Mohl za to celek Cloud9. Tento tým se dostal mezi nejlepší čtveřici na největším turnaji, který League of Legends zná. Vděčí za to částečně i přívětivému losu v playoff, ale to nic na úspěchu nemění. Na druhou stranu se týmu nedaří na domácí půdě. Tam kraluje Team Liquid. Ti sestavili nadějnou soupisku, která od minulého roku v LCS dominuje. Podobnou dominanci znají i TSM, jeden z nejslavnějších lol týmů vůbec. K domácím titulům můžou přidat i výhru na IEM v Katowicích. Formu v roce 2018 po změnách soupisky ztratili, ale letos to vypadá opět nadějně. Posledním všeobecně známým týmem je CLG. Ti prožívají už pár let krušné časy, ale v právě u nich začínalo mnoho dnes známých jmen.

Úvod do světa League of Legends esportu

Korea: LCK

Skupinový formát: double round robin (bo3)
Playoff formát: postupný pavouk (bo3 a bo5)
Známé týmy: SKT T1, KT Rolster, Griffin, Gen.G
Hrací dny: od středy do neděle dopoledne

Úvod: Korejská LCK patří oprávněně mezi nejlepší regiony. Týmy z toho regionu se mohou pyšnit nejvíce tituly na mezinárodních turnajích. Samotná liga má dlouhodobě nejvyšší kvalitu a lidi si berou příklad i z místního SoloQ. Tamní hráči mají prostě na hru talent a díky všudypřítomným PC hernám se k lolku dostane opravdu každý.

Týmy: Největší podíl na úspěchu LCK má rozhodně tým SK Telecom T1 (brzy jenom T1). Soupiska světově uznávaného týmu se v průběhu let měnila, ale jedno jméno zůstalo. Midař Faker je již mnoho let uznávaný jako nejlepší hráč lolka. Právě on byl u všech titulů a SKT T1 se i díky jemu mohou pyšnit třemi tituly z Worlds. V průběhu let celek vyhrál i MSI a několik domácích titulů. Mezi rivaly můžeme zařadit KT Rolster, tým, jenž často stál ve stínu SKT i přes hvězdnou sestavu. V roce 2018 se i jim podařilo ukořistit domácí trofej. Štěstí jim bohužel nepřálo dlouho a o půl roku později musejí bojovat o udržení v lize.

Zajímavosti: Jedním z posledních regionů, kde nejhorší týmy mohou sestoupit, je právě LCK. Minulý rok jsme mohli vidět 5 velmi dobrých SoloQ hráčů v dresech týmu Griffin. Ti postoupili z druhé ligy a ve skupinové fázi byli nezastavitelní. Svůj první split skončili těsně druzí, ale získali si mnoho fanoušků. Ostřílení veteráni Gen.G jsou na tom opačně. Původně tým s názvem Samsung Galaxy získal titul na Worlds v roce 2017. O rok později na stejném turnaji udělali regionu ostudu a nyní jsou na konci tabulky.

Příklad playoff pavouva pro LCK s výsledky z jarního splitu v roce 2019:

Odlišnosti: Korea má krom pro diváky ještě jedno překvapení. V základní části sice hraje každý s každým dvakrát, jako kdekoliv jinde, ovšem každé utkání je na 2 vítězné zápasy. Podobný formát se zkoušel i v LCS a bývalé EU LCS, ale je příliš časově náročný. Dále je tu playoff. Do něho postoupí jen 5 nejlepších týmů ze základní části. Nejhorší dva se utkají spolu v bo3 sérii. Vítěz postupuje do bo5 série proti týmu, jenž skončil v sezóně třetí atd.

Úvod do světa League of Legends esportu

Čína: LPL

Skupinový formát: single round robin (bo3)
Playoff formát: postupný pavouk (bo3 a bo5)
Známé týmy: Invictus Gaming, Royale Never Give Up, EDG
Hrací dny: od středy do neděle dopoledne

Úvod: Největší ligou je bezesporu LPL. Najdeme zde celkem 16 týmů. Ty se v základní části utkají pokaždé pouze jednou v bo3 sérii. Osm nejlepších pak postupuje do playoff. Zde jsou rozřazeny do jednotlivých kol v pavoukovi, podobně jako v LCK. Nejhorší celky tak začínají v osmifinále, ty nejlepší pak až v semifinále. Každá série v playoff je na 3 vítězné hry.

Zajímavosti: Dosah streamů čínské ligy je obří. Ostatní ligy se pohybují v řádu statisíců, zatímco LPL se odhaduje v milionech. Těžko odhadnout, zda za to můžou boti, nebo je lolko v Asii opravdu tak masivně populární. Pravda bude někde mezi. Každopádně tento region patří mezi kvalitnější. Důkazem může být triumf Invictus Gaming na Worlds 2018. Bohužel pro evropského diváka je zároveň nejtěžší hry pravidelně sledovat. Oficiální anglický přenos nepokrývá všechny hry a dalšího obsahu je málo.

Týmy: Přesto je dobré nejsilnější týmy sledovat. RNG vyhráli poslední MSI turnaj a byli favoritem pro následující Worlds. EDG zase dokázali přehrát SKT v době, kdy korejský celek byl ve formě.

Úvod do světa League of Legends esportu


Turnaje

Krom samotných lig se pravidelně pořádají i turnaje. My se zaměříme na ty mezinárodní. V rámci samotných regionů je totiž známý jen korejský KeSPA Cup, jenž se koná po Worlds.

Mezi prestižní turnaje patří MSI a Worlds. Oba jsou odlišné, ovšem spojuje je rozdělení do třech částí.

  • Play-in, kam se kvalifikují týmy z vedlejších (horších) regionů.
  • Skupinová fáze
  • Playoff

MSI: Mid Season Invitational

Celkový počet týmů: 14
Úvod do světa League of Legends esportu
Počet týmů v hlavní fázi: 6
Počet týmů v playoff: 4
Formát skupin: double round robin (bo1)
Formát playoff: klasický pavouk (bo5)
Datum konání: po skončení jarních splitů

Prvním mezinárodním turnajem zpravidla bývá MSI. Ten se, jak již naznačuje název, pořádá uprostřed sezóny, okolo května. Postupuje na něj vždy výherce jarního splitu v daném regionu. Silnější ligy mají zajištěné místo již ve skupinové fázi, zbylé se musí probojovat přes play-in. Po skončení play-in se šest nejlepších týmů utká v jediné skupině. Své místo zde pravidelně hájí LCK, LEC a LPL. Regiony jako LMS (Taiwan) a LCS se musejí probojovat přes závěrečnou část playoff. V posledních letech zde můžeme potkávat i Vietnam, ve kterém je lolko stále populárnější a kvalita ligy roste.

Úvod do světa League of Legends esportu

Pouze čtveřice nejlepších pak postupuje do playoff. To se hraje klasickou eliminační metodou. Výherce si odnáší pohár a samotná liga je poté často označována za tu nejlepší, alespoň do Worlds.

Kompletní formát MSI turnaje najdete v našem souhrném článku.

Světový šampionát: Worlds

Celkový počet týmů: 24
Úvod do světa League of Legends esportu
Počet týmů v hlavní fázi: 16
Počet týmů v playoff: 8
Formát skupin: double round robin (bo1)
Formát playoff: klasický pavouk (bo5)
Datum konání: po skončení letních splitů

Největší a nejprestižnější turnaj, jaký League of Legends má, se koná na přelomu října a listopadu. Mezinárodní klání, které trvá několik týdnů. Jedná se o ultimátní cíl pro každý profesionální tým.

Úvod do světa League of Legends esportu

Kvalifikace: Ta na Worlds probíhá již od jarního splitu, ovšem rozhodující je stejně ten letní. Jak se tedy týmy na Worlds dostanou?

LEC, LCS, LPL, LMS, LCK
Seed Způsob kvalifikace Zařazení v turnaji
1. seed Výhra v letním splitu Skupinová fáze
2. seed Nejvíce championship bodů v regionu Skupinová fáze
3. seed Regionální gauntlet play-in fáze (u LCK skupinová fáze)

Championship body týmy získají za konečné umístění v jarním a letním splitu. Hodnoty jsou lehce odlišné pro každou část sezóny. Pokud tým, který vyhrál letní split má zároveň nejvíce bodů, získává 1. seed a na body postupuje celek s druhým nejvyšším počtem.

Příklad rozdělení Championship bodů v EU LCS v roce 2018:

Úvod do světa League of Legends esportu

Na Worlds tehdy postoupili z EU LCS (dnes LEC) jako první Fnatic, reprezentující první seed, protože vyhráli letní split. Po nich měl nejvíc bodů Team Vitality, postupující jako druhý seed. Zbylé 4 týmy (na 3. až 6. místě) byly nasazeny do regionálního finále (gauntletu) dle počtů bodů.

Gauntlet: V podstatě menší playoff bracket. Do finále tohoto pavouka se zařadí tým s největším počtem championship bodů (krom těch, které již postupují jako první dva seedy). Takto vypadaly konečné výsledky EU LCS pro rok 2018.

Ostatní regiony posílají na Worlds pouze jediný tým, který vyhraje letní část.

Jak přesně probíhají Worlds se můžete dočíst v našem souhrném článku.

Rift Rivals

V průběhu letního splitu se hraje Rift Rivals. Regiony, které proti sobě mají jistou rivalitu, vyšlou nejlepší celky bojovat o čest ligy. Nás může zajímat hlavně souboj EU vs. NA. Tři nejlépe umístěné týmy z jarního splitu z obou regionů bojují společně. Zde nevyhrává tým, ale celý region. V tu samou dobu probíhá stejný turnaj mezi LCK a LPL. Formáty Rift Rivals se často mění a pokud chcete vědět kdo, kdy, s kým a jak bude hrát, tak sledujte TryHard!

Úvod do světa League of Legends esportu

All-Star

Rok nakonec uzavírá All-Star turnaj. Také zde se formát často mění. Obvykle si hráči zvolí několik profesionálů, které chtějí vidět. Zbytek pak doplní Riot svým výběrem a nově jsme mohli potkat i známé streamery. Každopádně se jedná o odlehčenou a zábavnou podívanou ke konci roku.

Úvod do světa League of Legends esportu


Sleduj a získej odměny

U všech výše zmíněných turnajů a lig platí, že za sledování dostanete i odměny. Přímo ve hře na vás čekají mise. Většinou stačí sledovat alespoň 10 minut aby se vám zápas započítal jsem odkoukaný. Podmínkou je nutnost dívat se na hry z oficiálních stránek watch.eune.lolesports.com. Zde musíte být přihlášení ke svému hernímu účtu a mít povolené získávání odměn. Pokud stále nevíte kdy přesně se hraje, stačí nahlédnout do našeho esportového přehledu v pravé části webu.


Česká stopa

Mezinárodní konkurence

Mnoho menších národů má velice dobré hráče. Například Dánsko je známo kvalitními midaři. Česká republika má zase kvalitní marksmany. V LEC najdeme Patrika (dříve Sheriff), který aktuálně hraje za Origen. Dále Freeze, který nedávno vyhrál se Splyce Vipers (academy tým) španělskou ligu. Ta patří mezi nejkvalitnější v Evropě. Pak je tu Carzzy, teprve 17letý mladík nedávno ovládl se svým týmem německou nejvyšší soutěž. Oba tak uvidíme v EU Masters. Humanoid se zase snaží dokázat, že ani tuzemští midaři nejsou vůbec špatní. Jeho aktuální výkony v dresu Splyce v LEC jsou toho důkazem. Hned první rok se totiž probojoval mezi 4 nejlepší týmy na starém kontinentu. Vzpomenout můžeme i na další hráče, jako je Rufus, Denyk, Vinxen, Zoiren, Tarky, MjrDee, Kenapil nebo třeba Eren. Slovenské barvy zase hájí Neon, který si minulý rok zahrál v EU LCS.

Hitpoint Masters

Odkud se vlastně zmínění čeští hráči vzali? Nejčastěji jste je mohli vidět v Hitpoint Masters lize. Zde bojují české a slovenské týmy o trofej a zároveň možnost reprezentovat nás na turnaji EU Masters. Bohužel není situace kolem tamních týmů ideální. Některé kluby nepřežijí jedinou sezónu, i když mají dobrou sestavu. Jiné po jednom neúspěšném splitu raději celou lol sekci zabalí. Mezi opravdové stálice tak můžeme označit pouze eSubu. Letos ani ta ovšem nestačila na AS Trenčín. Proč tento tým zmiňujeme? Jedná se totiž o lol sekci, která je přímo podporovaná stejnojmenným fotbalovým klubem. To je naděje do budoucna. Časem se tak možná i u nás dočkáme více jak 6 týmů v lize.

Úvod do světa League of Legends esportu

Z Hitpoint Master postupují 4 nejlepší celky na offline finále zvané Hitpoint Legends. To se již tradičně koná ve Svitavách. Zde odehrají finálové bo5 zápasy. Vítěz získá pohár a vstupenku do základní části European Masters.

European Masters

Hodně států v Evropě má svoji vlastní ligu. U nás to je Hitpoint Masters, kterého se účastní české i slovenské týmy. Nejlepší týmy z těchto lig postupují na EU Masters. Turnaj, který je konceptem hodně podobný samotným Worlds, se koná dvakrát ročně po konci splitů. Hráči zde mají možnost se ukázat a dostat se do LEC a academy týmů ve světě.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama