Pět důvodů, proč sledovat LEC
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Pět důvodů, proč sledovat LEC

Pět důvodů, proč sledovat LEC

Filip Vít

Filip Vít

13. 1. 2019 18:15

Evropská soutěž přichází v novém kabátku a my se pojďme podívat, na co se můžeme těšit!

Reklama

Již za několik málo dní nám odstartuje nová sezóna nejvyšší evropské soutěže v League of Legends, tentokrát však v novém kabátu pod jménem LEC. Mimo přejmenování a nového designu se LEC po vzoru NA LCS odhodlala k franšízovému modelu.

Rok 2019 nám dopřeje opět dva atraktivní splity. Jarní část nám klepe na dveře - už 18. ledna budeme moci sledovat na našich obrazovkách první duely. Rozpis zápasů prvního hracího týdne můžete již nalézt v našem eSportovém přehledu. Nyní se pojďme podívat na pět důvodů, proč bychom měli letos sledovat LEC a co nového nás čeká.

1) Hned dva čeští zástupci  

Jen málokomu z českých řad se podařilo objevit na soupisce týmu, jenž působil v LCS (LEC). Všichni si dobře pamatujeme na působení Aleše "Freeze" Kněžínka v zámoří, kde hájil barvy Renegades a zahrál si například po boku veterána Crumbze. V Evropě jsme ho mohli vidět v dresu Copenhagen Wolves či H2K. Když Freeze byl nucen nachvíli od hraní opustit kvůli pochroumanému zápěstí, vypadalo to, že se dlouho žádný český zástupce do berlínského studia, ve kterém se hraje LEC, nepodívá. Naštěstí jsme se mýlili.

V minulém roce si organizace H2K vyhlídla Patrika "Sheriff" Jírů. Český snajper ukázal hned v prvních týdnech své kvality, když s Vayne sestřelil hvězdného Rekklese a dotáhl svůj tým k poměrně hladkému vítězství nad Fnatic. Sheriffův tým se dokázal v jarním splitu probojovat až do playoffs, kde však jejich cesta skončila. Letní split dopadl pro H2K katastrofálně, kdy z osmnácti duelů urvali na svou stranu pouze dvě hry. Výkony českého marksmana avšak byly konzistetní, čehož si všiml tým Origen, jenž se letos v LEC bude prezentovat. Sheriff si navíc v novém roce změnil přezdívku na "Patrik", aby nechal neúspěšnou sezónu za sebou a do dalších bojů vyšel s čistým štítem.

Pět důvodů, proč sledovat LEC

Obrovským překvapením byla zpráva, že se Marek "Humanoid" Brázda stane součástí týmu Splyce. Nisqy podepsal smlouvu s Cloud9 a evropský celek byl nucen najít adekvátní náhradu. Tu našel v polském týmu, kde ho oslnil svými výkony český midliner. 

Letos budeme tedy moci sledovat dva české hráče v nejvyšší evropské soutěži. A to je tedy pádný důvod, proč sledovat LEC!

2) Origen v čele s xPekem a Deficiem

Jeden z nejoblíbenějších evropských týmů se vrací na místo činu! Není třeba představovat zakladatele týmu xPekeho, jenž spolu s Deficiem a Kasperem Hvidtem povedou Origen.

Koncem roku 2014 opustil Enrique Cedeno "xPeke" Martínez nejúspěšnější evropský celek - Fnatic. Sympatický Španěl si splnil svůj sen, když si založil vlastní tým. Do týmu se mu podařilo naverbovat zkušené hráče, které doplnil nováček Niels (dnes známý jako Zven). Sám xPeke byl ve svém týmu aktivním hráčem. Origen postoupil z Challenger series do LCS, kde v letním splitu obsadil hned druhé místo. Tým ve složení Soaz, Amazing, xPeke, Zven a Mithy se dokázal probojovat na světový šampionát, kde skončil těsně před branami finále. V následujících letech se týmu až tolik nedařilo. Vyvrcholením bylo sestoupení z LCS na jaře v roce 2017, kdy tým neukořistil ani jedno vítězství.

Po delší odmlce se Origen objevil na European Masters, kde se mohl chlubit hvězdnou sestavou: Expect, Froggen, iNsec, Forgiven, Jesiz. Zkušení hráči nakonec potěšili své fanoušky, když ovládli první ročník tohoto turnaje. 

Píše se rok 2019 a díky franšízovému modelu uvidíme v nejvyšší evropské soutěži opět Origen. Zde se objeví český střelec Patrik, kterému bude krýt záda Mithy, jehož jsme mohli naposled vidět v dresu TSM. Z Misfits sem zde pak přestoupil Alphari, jenž bude hájit nejhornější linku. V jungli uvidíme Kolda a na midu Nukeducka, který má za sebou skvělý rok (The Year of The Duck).

3) G2 Caps, Perkz v roli ADC

O největší přestupovou bombu v Evropě se postarali v G2 Esports. Těm se podařilo ukořistit z rivalského týmu mladého Capse, který v letním splitu obdržel cenu MVP a se spoluhráči z Fnatic se dokonce probojoval do finále Worlds. Málokdo by tedy po tak velkém úspěchu oranžovočerných očekával, že tým někdo opustí. Caps chce ale čelit dalším výzvám, tudíž nabídku od G2 přijal. 

Pět důvodů, proč sledovat LEC

A co bude s Perkzem? Ten bude muset prostřední křeslo přenechat Capsovi a usednout tak po jeho levici, neboť bohatě mechanicky vybavený Chorvat mění svou pozici. Po Světovém šampionátu v Koreji začal Perkz v soloQ nepřetržitě trénovat marskmany a nechal se slyšet, že se velmi těší na střetnutí s Rekklesem. No, buďme upřímní. Kdo by se netěšil na tento souboj?

4) Korejské hvězdy

Korea má za sebou neúspěšný rok, pokud se budeme bavit o výsledcích na mezinárodních turnajích. Nejdříve korejští zástupci selhali na MSI, kde trofej z tohoto turnaje pozvedl nad hlavu Uzi spolu se svým týmem Royal Never Give Up z Číny. Ačkoli všichni vnímali vzestup čínského regionu, favority Worlds byli korejské celky. Korejská nadvláda trvala pět let a málokdo by čekal, že tomu bude na Světovém šampionátu 2018 v Koreji jinak. Korejci však na domácí půdě naprosto selhali a z trůnu byli sesazeni čínským týmem Invictus Gaming. Možná to byl důvod, proč si několik korejských hvězd našlo angažmá v Evropě. Pojďme se podívat, na koho v nadcházejícím splitu LEC narazíme.

Bezpochyby největší respekt budí soupiska Misfits, na které se objevují jen zvučná jména. Velkou oporu našli Misfits právě v Koreji, odkud přichází support Gorilla. Ten reprezentoval Kingzone DragonX, se kterým vyhrál loňský jarní split LCK. Jarní šampioni z Koreje se ale překvapivě neprobojovali na Worlds. Po světovém šampionátu se hráči rozutekli do konkurenčích týmů a Gorilla se tak rozhodl přijmout nabídku v Evropě. 

Pět důvodů, proč sledovat LEC

Účastníci uplynulých Worlds, Vitality, se museli smířit s odchodem Kikise. Polský jungler podpořil novou tvář LEC - tým Rogue. Nově příchozím je tak Mowgli, bývalý jungler týmu Afreeca Freecs, jenž se Vitality upsal na dva roky.

IgNar v roce 2017 zanechal v Misfits velkou stopu. Všichni si dobře pamatujeme na sympatického supporta, jenž dotáhl svůj tým na Worlds až do čtvrtfinále, kde potrápili fenomální SKT T1 v pěti hrách. V uplynulém roce jsme ho mohli sledovat v LCK, kde spolu s Trickem bojovali v dresu bbq Olivers. Po ne zcela vydařené sezóně se IgNar vrací opět do Evropy, kde ho nepřivítají v Misfits, nýbrž v Schalke 04. IgNar se těší na spolupráci s německým střelcem Upsetem a netrpělivě vyhlíží souboj s Misfits.

Ke dvěma titulům evropského šampiona dovedl Expect G2 Esports. Naposledy jsme ho na herním pódiu viděli na jaře 2018, kdy se mohl se spoluhráči Origen radovat z vítězství na European Masters. Nyní uvidíme korejského toplinera v týmu eXcel esports, kde si zahraje například s kaSingem či Caedrelem.

5) Už žádní jednorožci lásky

Delší dobu jsme obeznámeni se smutnou zprávou, že ve franšízovém modelu evropské soutěže bude chybět tým Unicorns of Love.

Tato organizace si získala srdce většiny z nás už při vstupu do LCS v roce 2015. Pomineme-li tehdejší ADC Vardagse, všichni hráči jednorožců z první sezóny v nejvyšší evropské soutěži aktivně působí dodnes a jsou dost viditelní.

Topliner Vizicsacsi dnes obléká dres Splyce. V létě minulého roku se s týmem Schalke 04 probojoval do finále, které ani tentokrát pro něho nepřineslo šťastný konec. V předchozích letech obdržel dokonce cenu MVP.  V jungli se svými off-meta picky proslavil polský hráč Kikis, jenž se v LEC stane silnou oporou nového celku Rogue. Z midu pak známe PowerOfEvila, který si zahrál i pod křídly xPekeho v Origenu. Minulý rok jsme ho mohli spatřit v zámořské soutěži, kde reprezentoval Optic Gaming. V americké LCS německý midliner zůstane i nadále, neboť se upsal Counter Logic Gaming. V neposlední řadě tu máme Hylissanga, bulharského supporta, který to dotáhl ze svých bývalých spoluhráčů UoL nejdál. V barvách Fnatic dokázal s týmem vyhrát oba dva splity, přispět na Rift Rivals k vítězství Evropy nad Amerikou a navíc se probojovat až do finále světového šampionátu.

Pět důvodů, proč sledovat LEC

Po třech sezónách tedy celek, který kouč Sheepy dlouhodobě vedl, v LEC končí. Jednorožci stihli během svého působení na scéně dokázat mnoho. Na jaře v roce 2015 se jim podařilo v play-offs jako jediným v historii LCS vyřadit "first seed" tým, kdy se o cenný skalp postarali v semifinále, kde narazili na SK Gaming. V následujícím roce zvítězili na velkém mezinárodním turnaji IEM v Oaklandu. V roce 2017 reprezentovali Evropu na Rift Rivals, které se konalo v Berlíně. Mimo úspěchů málokdo zapomene na fenomenální show, kterou předváděl Romain. Fanoušků v růžových dresech tak výrazně ubyde, v našich srdcích ale jednorožci lásky navždy zůstanou.

Abychom však nemuseli smutnit ze ztráty, LEC přivítá dva nové celky, jimiž jsou eXcel esports a Rogue. Ve druhém zmíněném týmu narazíme na známé tváře, jako je například zmíněný Kikis či Sencux. Tým povede Simon "fredy122" Payne, jenž koučoval minulou sezónu Roccat. Tedy další tým mimo Unicorns of Love, který přišel o svoje místo v evropské soutěži. Mimo dvou zcela nových týmů se na scénu vrací po delší době Origen a SK Gaming. Kompletní přehled soupisek všech týmů naleznete v tomto článku.

Už víte, komu v letošní sezóně LEC budete držet palce?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama