[Zlomové momenty hry #25]: Konec Intel Extreme Masters turnajů
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek [Zlomové momenty hry #25]: Konec Intel Extreme Masters turnajů

[Zlomové momenty hry #25]: Konec Intel Extreme Masters turnajů

Reibl

Reibl

10. 1. 2019 19:00 2

Ukončení velké kapitoly League of Legends turnajů.

Reklama

První turnaje v League of Legends nepořádal přímo Riot. Nebyly ani žádné ligy, které známe dnes. První Worlds dokonce probíhaly v rámci Dreamhacku ve Švédsku. Velikou roli tak hrály turnaje pořádané jinými organizacemi. Nejznámější sérií bylo Intel Extreme Masters. To se s LoL sekcí v roce 2017 rozloučilo. Za ty roky jsme se ovšem dočkali legendárních her a momentů.

První lolkařské turnaje

Psal se rok 2011 a právě probíhalo IEM v Kolíně. Sem bylo pozváno i několik týmů ze Starcraft 2 a League of Legends. Výhru si tehdy připsalo CLG, druzí skončili TSM a třetí Fnatic. Turnaj představoval start lolkařského esportu.

V Číně mezitím na IEM Guangzhou 2011 triumfovali domácí World Elite. Spatřit jsme mohli ale i SK Gaming, kteří se v současnosti vrací do LEC (dříve EU LCS).

Právě na Intel Extreme Masters jsme se mohli seznámit s týmy, jako Moscow5, TSM, Fnatic a dalšími. V roce 2012 triumfují také SKT T1. Ti odstartovali nadvládu korejských celků na těchto mezinárodních turnajích.

Nezapomenutelné momenty

Není to jen Xpekeho backdoor z roku 2013, který jsme pro vás rozebrali v jednom z předchozích dílů. Ještě o rok dříve jsme mohli být svědky neuvěřitelné hry mezi CLG.EU a Moscow5. V tomto zápase CLG předvedli jeden z největších comebacků vůbec. Zápas trval přes hodinu a rozdíl ve zlatě se běžně pohyboval okolo 20 000.

Pro fanoušky NA LCS se zde našlo taky mnoho důvodů k úsměvu. V roce 2014 na IEM San Jose triumfovali Cloud9, o pár měsíců později zase TSM dokázali ovládnout vyvrcholení sezóny, když v polských Katowicích ukořistili titul.

Nejlepší týmy kousek od nás

Právě v Katowicích se každým rokem koná závěrečné klání. Na něj se dostanou týmy, jenž triumfovaly v průběhu roku. Ať už na IEM, nebo jinde. Toto polské město není daleko od českých hranic a celý turnaj pokrývá hry, jako třeba Counter Strike: Global Offensive, nebo Starcraft 2. Ten letošní začne již 28 února, ovšem již druhým rokem zde bohužel neuvidíme lolko.

Technické potíže i nezájem týmů

Krom ikonických momentů doprovázela IEM i řadu problémů, se kterými se pořadatelé v posledních letech potýkali. Začněme s těmi technickými - v roce 2017 probíhala již 11. sezóna IEM turnajů a LoL se na nich objevovalo pravidelně už šest let. I přesto všechny eventy doprovázely nechtěné pauzy při hře, čekání mezi zápasy, nekvalitní stream a další problémy. Ačkoliv právě v Katowicích v roce 2017 se produkce snažila obratem reagovat, moc to situaci nezlepšilo. V League of Legends komunitě už roky panuje přirovnání, že špatná produkce = IEM produkce.

Druhým problémem byly finance. Finálový turnaj v Katowicích se i přes nejvyšší dotaci peněz ze všech IEM eventů pro týmy nevyplatil. Celky z USA a Asie musely skončit do druhého místa, aby se jim cesta vůbec vyplatila. A tak týmy radši pozvánku odmítly. Občas se tak stalo, že na turnaj přiletěl až 5. pozvaný tým, který ve své lize seděl na konci tabulky.

Posledním hřebíčkem do rakve lolkařských IEM turnajů byl čas. Organizátoři museli vše pořádat mezi eventy, jako MSI, Worlds a All-Star. Pro Riot byly také prioritní ligy jako LCS, LCK a LPL. Hráči chtěli navíc mimo sezónu odpočinek, nebo trénink v Koreji. Došlo tedy k vyřazení League of Legends z IEM sérií. Oznámení přišlo v květnu roku 2017. Riot později jako náhradu za tyto mezinárodní turnaje uvedl Rift Rivals.


Věděli jste, že...?

  • Největší výhru z LoL týmů na IEM si odnesli Flash Wolves. Přesně 78 942,31 dolarů.
  • Letošní výherci Worlds (IG) triumfovali v jiné sestavě na IEM Singapore již v roce 2013.
  • Do Katowic se vydala i redakce Tryhardu v roce 2016 a 2017.
  • Celkem 6 vítězství si připsali Moscow5 (později Gambit Gaming)
  • IEM Katowice 2018 mělo celkový prize pool 500 000 dolarů.
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama