Worlds 2018 - shrnutí a nezapomenutelné momenty
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Worlds 2018 - shrnutí a nezapomenutelné momenty

Worlds 2018 - shrnutí a nezapomenutelné momenty

Filip Vít

Filip Vít

6. 11. 2018 17:00 1

Co všechno se stalo v uplynulém šampionátu v Koreji?

Reklama

Světový šampionát v Koreji je již minulostí. Nejlepší celky ze všech koutů světa změřily své síly, abychom zjistili, ve kterém regionu se nachází šampion. Šampion, jenž se zapíše do dějin. My se pojďme podívat na cestu vítěze, shrnout si celý šampionát a připomenout si momenty, které stály za to.

Čína sesadila Koreu z trůnu - IG ovládli šampionát

Nikdo před turnajem nepochyboval o dovednostech Rookieho. Kdo by ale čekal, že dovede svůj tým až k vysněnému titulu? Tým, který nedokázal letos ani zvítězit ve svém regionu? Je pravda, že Invictus Gaming ve finále letního splitu v LPL dost potrápili Royal Never Give Up, nicméně titul čínského šampiona stejně vybojovala Uziho parta. Díky tomu mnozí považovali RNG za favority letošních Worlds, neboť na MSI, které letos hostila Evropa, tento čínský tým zvítězil. Od tohoto okamžiku Korea ztratila kontrolu nad dlouholetým panováním na mezinárodních turnajích. Blížilo se Worlds a Čína dychtila po titulu. Cítila, že je Koreji na dosah a blíž než kdykoli předtím. Cítila, že je může setřást z cesty za Vyvolávočovou trofejí.

Všechny tři čínské celky se probojovali do vyřazovací části (Royal Never Give Up, Invictus Gaming, EDward Gaming). Čína měla tak jako jediný region kompletní zastoupení v play-off. Už samotný tento fakt svědčil o síle asijského regionu. Ale pouze jednomu ze zmiňovaných celků se podařilo probojovat do semifinále. Byli to hráči Invictus Gaming, kteří pokořili korejské šampiony KT Rolster nejtěšnějším výsledkem (3:2). Série mohla skončit již po třetí hře, ale dechberoucí "base race" ovládli Korejci, křeří dokázali sérii protáhnout až do páté rozhodující hry, jež nakonec ovládla čínská organizace. Podívejte se na zmiňovanoý konec třetí hry - jeden z nejtěsnějších soubojů v historii kompetitivní scény.

V semifinále čekal na Invictus Gaming překvapivý soupeř - G2 Esports. Evropský tým se postaral o skalp favorita turnaje. G2 porazili v pěti hrách čínské šampiony - RNG. IG s evropany takové problémy ale neměli, když je jednoznačně deklasovali 3:0. 

Finále proběhlo až překvapivě rychle

Letošní finále bylo po pěti letech bez účasti korejského týmu. V řadách Invictus Gaming ale najdeme hned tři hráče korejského původu (Duke, TheShy, Rookie). V neuvěřitelné atmosféře v obrovském stadionu v Incheonu bojovali o titul Invictus Gaming a Fnatic. Na jedné straně chtěla Čína dotáhnout mezinárodní panování do konce, na straně druhé se "Naděje západu" snažila přívést trofej pro šampiony domů do Evropy. Oba celky se shodou okolností setkaly už ve skupinové části. První místo ve skupině nakonec urvali hráči Fnatic, kteří v tiebreaku porazili IG. Západní tým ale věděl, že finále bude odlišné a dvě vítězství nad svými finálovými soupeři ve skupině nic neznamenají.

Fnatic vyhráli hod mincí a pro první finálovou hru si vybraly modrou stranu, která má výhodu prvního výběru šampiona. Na horní lince se v základní sestavě objevil talentovaný mladík z Belgie Bwipo. Ani výběr strany hráčům v oranžovočerném nepomohl, když IG poměrně snadno vyhráli první hru. Druhá hra se příliš nelišila od první a Fnatic museli v nepříznivém stavu 0:2 přijít s něčím novým. Rozhodli se, že na scénu povolají veterána Soaze a tentokrát si zvolí červenou stranu. Ačkoliv hra byla vyrovnanější než předchozí,  stejně zvítězila Rookieho parta nejkratším možným způsobem 3:0. Invictus Gaming jsou tak prvním týmem z Číny, který zvítězil na světovém šampionátu.

Worlds 2018 - shrnutí a nezapomenutelné momenty

Ceremoniál ryze korejský

Chlouba každého šampionátu je jednoznačně zahajovací ceremoniál finále. Letos jsme mohli na pódiu spatřit holčičí popovou skupinu K/DA, která hned zezačátku rozproudila stadion v Incheonu. Program byl doprovázen animacemi v augmentované realitě, které diváci zajisté ocenili. Na stage se dostali umělci Glitch Mob a Mako, které svým rapem doprovodila tamní hvězda Bobby. Pro ty, kteří propásli zahajovací ceremoniál, tu máme video.

Západní týmy zaskočily favority

Týmy z EU a NA LCS zanechaly na své cestě Světovým šampionátem v Koreji výraznou stopu. Evropě se dařilo ale přece jen o trošku lépe než jejím rivalům. Tři celky z LCS se probojovaly do vyřazovací části (Fnatic, G2 Esports a Cloud9). Všechny tři se také dostaly až do semifinále, kde je doplnil ještě pozdější šampion turnaje z LPL. Nádherná podívaná pro fanoušky ze západu. 

G2 Esports dokázali postoupit z druhého místa, když si lepší skóre než oni vybojoval pouze korejský tým Afreeca Freecs. Evropané dokázali zabrat v druhém týdnu a urvat cenné vítězství proti Flash Wolves. O druhém postopujícím mezi těmito celky ze skupiny nakonec musel rozhodnout tiebreaker, ve kterém úřadoval Perkz a značně tak pomohl svému týmu k postupu do čtvrtfinále. Ve čtvrtfinálovém duelu ale jejich cesta nekončila. Zde museli čelit favoritům turnaje - Royal Never Give Up. G2 dokázali zvrátit stav série na svou stranu a postarat se tak o velké překvapení turnaje, když vyřadili RNG po pěti hrách.

Cloud9 si zaslouženě ve skupině Smrti vybojovali své místo ve čtvrtfinále. Nad příběhem amerického zázraku se ale zastavíme zanedlouho.

Za zmínku stojí určitě výkony Vitality, kteří ve skupině Smrti narazily na Cloud9, favority turnaje RNG a obhájce titulu Gen.G. Fanoušci si byli vědomi, že každá výhra pro Vitality bude velmi cenná. Málokdo by ale čekal, že oba zástupci LCS budou ve skupině B řádit takovým způsobem, jakým řádili. Vitality se příliš nevzrušovali, jaká je meta. Koncentrovali se na to, co je pro ně "nejpohodlnější" a v čem jsou nejlepší. To byl jejích klíč k úspěchu. Korejský celek, jenž minulý rok ovládl šampionát, se s úspěchem ale ani zdaleka nepotkal. Skončil na poslední pozici s pouhou jednou výhrou. Bilance 3:3 stačila týmu Vitality pouze na třetí místo, a tým se třemi nováčky tak skončil jen těsně pod místem, které by jim zaručilo místo ve čtvrtfinále. 

Worlds 2018 - shrnutí a nezapomenutelné momenty

Cloud9 - z posledního místa v LCS až do semifinále Worlds

Všichni si dost dobře pamatujeme na neuvěřitelnou cestu Fnatic v minulém roce na Světovém šampionátu v Číně. Tehdy se hráčům v oranžovočerném podařilo dostat se ze skupiny i přes to, že v základní skupině začali s bilancí 0-4. Příběh amerického týmu je ale něco víc, než jen štěstí ve skupinové části.

C9 se rozhodli pro rázné změny v sestavě na začátku letního splitu NA LCS. Změna kádru nepřinesla své ovoce, a trenéři tedy hledali ideální řešení pro soupisku. Tým se propadl až na samé dno tabulky. Ve čtvrtém týdnu letní části začal tým konečně fungovat a snažil se vymanit z poslední pozice americké soutěže. To se mu povedlo, ale co víc - tým byl k nezastavení. Téměř nikomu se od té doby nepodařilo rozjeté hráče C9 porazit. Tým skončil na druhém místě v základní části, což jim zajistilo semifinále v play-off. Zde ve vyrovnaném duelu zhatila parta kolem Sneakyho postup TSM do finále. Finále nakonec ovládl tým Liquid jednoznačně 3:0, nicméně hráče C9 čekal gauntlet a v ní jedna série. Zde se opět potkali s TSM a nadělili jim další porážku 3:0. Oblačný tým si tak zajistil letenky na Worlds do Koreje.

Worlds 2018 - shrnutí a nezapomenutelné momenty

Jelikož C9 reprezenovali svůj region ze třetí pozice, museli odehrát fázi play-in. Zde bez problémů postoupili ze skupiny. O postup do základních skupin Worlds bojovali s Gambit Gaming. Veterán Diamondprox, jenž působí v GMB, dokázal se svým týmem americké soupeře velmi potrápit, ale C9 nakonec zvítězili v sérii nejtěšnějším poměrem 3:2.

Americký celek byl rozlosován do skupiny B - do skupiny smrti. Zde soupeřil s Vitality, RNG a Gen.G o postup do vyřazovací fáze. Oba západní celky překvapily, nicméně C9 byli úspěšnější a s bilancí 4:3 se radovali z postupu do čtvrtfinále, kde narazili na korejské reprezentanty Afreeca Freecs. Série proti čtvrtfinálovým soupeřům byla lehčí, než se zdálo (3:0). 

V semifinále už příběh amerických hrdinů končí, když je Fnatic jednoznačně deklasovali 3:0. Skončit před branami finále jistě zamrzí, ale na to, co hráči C9 dokázali, můžou být jen hrdí.

Korejci na domácí půdě zklamali

Korejské týmy se před domácím publikem nepředvedli. Obhájci titulu Gen.G skončili už v základní skupině s bídnou bilancí 1-5. Afreeca Freecs se sice probojovali z prvního místa ze skupiny do čtvrtfinále, nicméně zde dostali lekci od Cloud9. Černým koněm šampionátu byl jednoznačně korejský tým číslo jedna - KT Rolster. Tým byl v základní skupině přesvědčivý, nicméně stejně jako Afreeca Freecs i KT prohráli již ve čtvrtfinále s pozdějšími vítězi turnaje - IG

Po pěti letech byla tak Korea sesazena z trůnu. Od roku 2013 se finále neobešlo bez účastni korejského celku. Letos se korejský tým neprobojoval ani do semifinále.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama