Lootboxy jsou někde již oficiálně hazard
i Zdroj: Tryhard.cz
Partnerský obsah Článek Lootboxy jsou někde již oficiálně hazard

Lootboxy jsou někde již oficiálně hazard

Giry

Giry

23. 5. 2018 06:00

V některých zemích už se Lootboxy nesmí objevit.

Reklama

Lootboxy jsou někde již oficiálně hazard

Lootboxy fungují velmi jednoduše – hráč hraním nebo výměnou za peníze obdrží „truhličku“ s náhodně vygenerovaným obsahem. Obvykle se jedná o různé skiny nebo jiné kosmetické předměty do hry, ale v některých případech jde i o zásadní vylepšení, která dávají výhodu těm, kteří prostě měli štěstí.

Že tento systém poměrně zásadně připomíná hazardní hry? Přeci jen je v něm zásadně zakomponován prvek náhody, možná výhra a hlavně možný vklad reálných peněz.  To samé si myslí zákonodárci v Belgii a Nizozemsku, kde tento systém označili přímo za hazard a zakázali ho ve hrách Overwatch, FIFA 18 a Counter-Strike: GO. Na seznamu možná trochu překvapivě chybí Star Wars: Battlefront II, přestože právě tato hra vyvolala obrovskou vlnu nevole vůči lootboxům. Po obrovské negativní kampani už tvůrci lootboxy ze hry odstranili sami.

Lootboxy nikomu chybět nebudou, ale…

Náhoda a štěstí ve hrách nesmí do jisté míry chybět, ale v případě lootboxů se jednalo spíše o nenažranost herních studií, která se snažila dojit hráče a navyšovat zisky. Zrušení lootboxů tak pravděpodobně drtivá většina hráčů přivítá a nejedni rodiče si oddechnou, že jejich ratolesti se nebudou setkávat s neregulovaným hazardem ještě před pubertou. Logicky nás tak asi čeká nahrazení lootboxů spíše klasickým „e-shopem“, kdy budou hráči vědět, co přesně za své peníze dostanou.

Některé hry ale fungují už desítky let na principu, který se od lootboxů zas tak moc neliší. Mluvíme teď o klasických karetních hrách jako Magic the Gathering, ale také o online hrách jako Hearthstone, Gwent a mnoho dalších. Karty do těchto her se nakupují po balíčcích, kdy hráč předem nikdy neví, jestli si zrovna koupil super vzácnou a drahou kartu, nebo dostal prakticky bezcenný odpad.

I když jsme na tento systém zvyklí opravdu dlouho, bohužel velmi silně lootboxy připomíná a je jen otázkou času, než si na něj posvítí jak zahraniční, tak česká legislativa. Zvlášť u nás by mohlo být zařazení karetních her mezi hazard pro hráče velmi nepříjemné a mohli bychom se setkat se zákazem i různými omezeními.

Řešení? Rozlišení hazardu a hazardní dovednostní hry

Zařadit Hearthstone a podobné mezi tvrdý hazard jako jsou hrací automaty (přestože i automaty lze hrát zdarma) sice z praktického hlediska nedává moc smysl, ale bohužel se to může dne náznaků ministerských úředníků v dohledné době stát. Hazardní hra je totiž podle našeho zákona definována takto a karetní hry do ní můžeme velmi snadno také zařadit:

Hazardní hrou se rozumí hra, sázka nebo los, do nichž sázející vloží sázku, jejíž návratnost se nezaručuje, a v nichž o výhře nebo prohře rozhoduje zcela nebo zčásti náhoda nebo neznámá okolnost.

Co ale s tím? Pokerová komunita, na kterou hazardní zákon také tvrdě dopadl, vytvořila Petici za poker v ČR. Ta si dává za cíl právě rozdělení hazardní hry a hazardní dovednostní hry. Toto rozdělení by bylo skvělé i pro již zmíněné karetní hry, pokud by se na ně někdy hazardní zákon opravdu začal vztahovat. I když tedy poker nehrajete, může být podepsání petice přínosné i pro vás.

Petici za poker v ČR je možné podepsat zde

 

18+ Hrajte zodpovědně. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama