Cenově zajímavý 4K HDR monitor od BenQ. Vyzkoušeli jsme model EL2870U s technologií B.I.+
i Zdroj: Tryhard.cz
Partnerský obsah Článek Cenově zajímavý 4K HDR monitor od BenQ. Vyzkoušeli jsme model EL2870U s technologií B.I.+

Cenově zajímavý 4K HDR monitor od BenQ. Vyzkoušeli jsme model EL2870U s technologií B.I.+

Giry

Giry

1. 5. 2018 06:00

Esportové monitory ZOWIE nejsou jediná kvalitní podívaná od výrobce BenQ.

Reklama

Výrobce BenQ si herní monitory nechává spíše pro svoji značku ZOWIE, ale také mimo ní se dají najít zajímavé kousky. Vyzkoušeli jsme poměrně nový model EL2870U, který na trh přináší 4K s HDR v cenově zajímavé rovině. Kromě tradiční 1ms odezvy nabídne rovněž podporu pro AMD FreeSync 2 a technologii B.I.+, která zvládne divy, jak se dozvíte dále v textu.

Ještě než se pustím do samotných pocitů a zkušeností z používání monitoru, neuškodí si kousek stručně představit. Jedná se o 4K UHD (takže 3840x2160 pixelů) model s HDR a velikostí panelu 28”. Panel je bohužel TN, což je asi daň za příznivější cenu a rychlou odezvu. HDR osobně beru jako jakousi garanci kvalitního barevného podání, byť se nejednalo o takový kvalitativní skok, jaký mnohdy prezentují výrobci. Ještě zmíním jako teaser technologii Brightness Intelligence Plus, na kterou jsem byl zvlášť zvědavý. Má podle okolního světla upravovat jas a teplotu barev. Kromě toho monitor v kombinaci s HDR umí ještě “Deep Contrast” pro lepší kontrast a “Brilliant Brightness” pro zobrazení skutečně jasných scén.

Cenově zajímavý 4K HDR monitor od BenQ. Vyzkoušeli jsme model EL2870U s technologií B.I.+

Nevím jak to máte vy, já jsem zvyklý i monitoru i dalšího hardware celkem řešit design. U EL2870U výrobce vsadil spíše na střídmé pojetí a tradiční černou doplnil několika šedými prvky (respektive metalickou barvou). Design zrovna neoslní, na druhou je elegantní a těžko si představit, že by někomu vadil či překážel.

Software monitoru pravděpodobně nebude vysoko ve vašem seznamu priorit, mně už ale dokázala řada kousků dost frustrovat a jsem rád, že se BenQ stále drží přehledného menu a snadno nahmatatelných tlačítek. Jejich pozice je navíc na přední straně nepatrně vyznačena a v průběhu používání jsem s nastavováním neměl problém. Vždy víte, kde se nacházíte a jak se případně dostat o úroveň zpět. Graficky menu nenadchne, ale prostě funguje a to mi stačí.

Cenově zajímavý 4K HDR monitor od BenQ. Vyzkoušeli jsme model EL2870U s technologií B.I.+

Hodnotit obraz monitoru je celkem prekérní úděl, protože každý máme jiný preference a také výchozí bod (ve formě displejů, na které běžně koukáme). Já byl s vyobrazením krásné světa Horizon Zero Dawn a dalších her (např Wipeout: Omega Collection či krasného Uncharted: The Lost Legacy) velmi spokojený (monitor jsem z velké části testoval za pomoci PlayStation 4 Pro). Otázkou je, jak velký prostor dostane 4K rozlišení na 28 palcích, na druhou stranu vyskládat si pro práci vedle sebe čtyři Full HD okna může být k nezaplacení. Drobné nedostatky v podání barev jsem poznal až při porovnání s displejem iPadu, který považuji za jeden z nejlepších, ale to je samozřejmě kompletně jiné zařízení.

Konečně se dostávám k tomu opravdu zajímavému a tím je technologie Brightness Intelligence Plus neboli B.I.+. Stačí ji aktivovat a senzor umístěný na dolní hraně pod logem BenQ bude sledovat okolí a upravovat jas společně s teplotou barev. Jas je jednodušší vysledovat a skutečně to funguje. Jakmile se místnost ztmaví, monitor zareaguje a sníží jas, aby zbytečně nezářil. Potom stačí, aby mraky přestaly zakrývat slunce a rázem máte jas zase na vyšší úrovni, aby bylo vidět. Nastavíte si, jak má být senzor citlivý a jestli chcete vidět notifikace o změně.

Cenově zajímavý 4K HDR monitor od BenQ. Vyzkoušeli jsme model EL2870U s technologií B.I.+

B.I.+ rozhodně považuji za skvělou inovaci a bylo by fajn, kdyby něco podobného nabízela většina monitorů. Jedná se o praktickou vychytávku, která značně zpříjemní používání - hlavně díky jasu. Teplotu barev umí nové verze Windows a macOS s blížícím se večerem upravovat sami. U monitoru to nemusíte řešit a teplota se změní také při hraní na konzoli, sledování obsahu např. z Nvidia Shield TV a tak podobně. Když jsme u obsahu, tak ten do monitoru dostanete buď přes DisplayPort (verze 1.4) nebo dvojici HDMI 2.0. Není to nejbohatší konektorová nabídka, co jsem kdy viděl, ale pro mě dostačuje. Pokud má někdo doma více konzolí a třeba ještě nějaké multimediální zařízení, už to bude omezující.

B.I.+ je zároveň součást funkcí, které výrobce označuje jako Eye-care. Ty slouží k tomu, aby byl monitor co možná nejšetrnější k vaším očím. Flicker-free zamezující blikání a Low Blue Light omezující modré spektrum světla, jsou dneska již vítaný standard. Monitor navíc jako důkaz poskytuje certifikaci od TÜV Rheinland. Ta zkrátka říká, že je monitor skutečně šetrný k očím.

Cenově zajímavý 4K HDR monitor od BenQ. Vyzkoušeli jsme model EL2870U s technologií B.I.+

BenQ EL2870U přijde zhruba na 9 tisíc, čímž se řadí mezi nejlevnější 4K monitory s uhlopříčkou okolo 28”. Kromě toho, že funguje naprosto dle očekávání a nabízí tradiční BenQ komfort (funkční menu, flicker-free, low blue light a další) je technologie B.I.+ skvělým bonusem a něčím, co odlišuje monitor od konkurence.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama