[Tipy] Mechaniky v jungli a jak jich využívat
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek [Tipy] Mechaniky v jungli a jak jich využívat

[Tipy] Mechaniky v jungli a jak jich využívat

Little Panda

Little Panda

10. 4. 2018 18:10 2

Různé užitečné rady pro každého junglera - začátečníka i zkušeného lesapána.

Reklama

Není pochyb o tom, že jungle je výjimečnou rolí ve hře, bavíme-li se o pochopení mechanik a taktik této role. I právě proto se na nižších úrovních jungle vůbec nehraje. Dokonce i zkušení hráči neznají všechny jungle mechaniky, a to především je-li jejich hlavní role některá z linek. Sám hraji jungli přes 5 sezón a stále neznám každou mechaniku přes všechny ty změny, které Riot za tu dobu provedl. V tomto článku se podíváme na některé poněkud skryté mechaniky.

Jak správně zabít camp

Začneme poněkud zlehka, jelikož tato mechanika se v LoL objevila před mnoha sezónami a pravděpodobně jí zná již většina hráčů, i přestože ji ne všichni využívají, kvůli své lenosti. Každý camp, který se jungler rozhodne zabít, by měl být "kitován". Ano, ten známý pohyb, který dělají marksmeni. Jungler by tedy po každém útoku o něco popojít, a tím získat čas mezi útoky monstra, a při troše štěstí a umu čas od času i resetovat útoky monstra. Tímto způsobem si lze ušetřit cca až 3 útoky od monstra, je-li jungler ranged, dokáže se vyhnout i mnohem více poškození. Takto ušetřené životy lze pak využít při ganku nebo lze svůj jungle clear rozšířit o další camp před odchodem do báze.


Resetování základních útoků a čas mezi nimi

Této mechaniky lze využít zcela jistě u všech šampionů, i když ne u všech stejně efektivně. Jak je všem zcela jistě známo, každý šampion má určitou rychlost útoku (attack speed  - AS), která definuje prodlevu mezi základními útoky. Mnoho junglerů dělá tu chybu, že své schopnosti nevyužívá v této prodlevě, ale až v době, kdy je útok znovu připraven. Pokud tedy hrajete například Kha'Zixe, nejlepší způsob je pokužít základní útok (basic attack - BA) jako první, čímž se spustí prodleva a pak použít W (delší cooldown než Q/nepoužívat při full HP. Sekvence je tedy: BA - W - BA - Q - BA). Mezi jednotlivými akcemi je navíc potřeba udělat úkrok zmiňovaný v prvním tipu.

Šampioni, kteří umějí resetovat své BA jako například Shyvana svým Q, dokáží této znalosti využít mnohem lépe, tedy: BA + Q + BA, čímž spustí velmi rychlou sekvenci burstu. Šampioni se schopností resetování BA tímto způsobem mohou také lehce zničit wardu, která jim přistane pod nohy, ještě dříve, než zmizí. A neplatí to jen pro junglery.

[Tipy] Mechaniky v jungli a jak jich využívat

Monstra a minimapa

Opět velmi známá taktika, ale mnoho hráčů dělá stále tuto velkou chybu. Pokud přijdou ke campu a monstrum nevidí, myslejí si, že bylo zabito a jednoduše odchází s prázdnou. Často se však monstrum stále objevuje na minimapě. Tento efekt se děje ve chvíli, kdy je toto monstrum stále naživu, ale je mimo vizi, a nepřátelský šampion ho musel někam vylákat. Této znalosti lze využít při nepřátelském counter-junglení, kdy váš něpřítel vlákal např. buff do křoví, kde ho nemůžete vidět.


Ancient Krug camp

Tento camp má velmi zvláštní mechaniky, kterých lze skvěle využít při counter-junglení. Tento camp se vždy resetuje ve chvíli, kdy jsou první dva Krugové zabiti, aby se předešlo zanechávání pouze Mini Kruga. Pokud však zabijete pouze většího z Krugů a menšího necháte, camp se neobnoví a nepřátelský jungler tak ztratí velké množství zkušeností a zlata z tohoto campu.

V early game má tento camp 50% bonus ke zkušenostem za úplné vyčištění, ale často se ho nevyplatí brát celý, jelikož to trvá příliš dlouho a je lepší se zaměřit na jinou prezenci na mapě.

[Tipy] Mechaniky v jungli a jak jich využívat


Gromp

Je to již dlouhá doba, kdy došlo k reworku tohoto campu, přeto si myslím, že ne každý hráč zná specifika Grompa. Žábák totiž získává bonusová AD a AS na začátku boje, a to na 5 vteřin. Nedokážete-li Grompa velmi rychle zabít, je lepší na něj zaútočit a poodejít. Tím zkrátite čas jeho bonusů. Nejlepší je útok z dálky, kdy k vám musí žabák dobíhat ihned, nebo slow efekt, který dobíhání více znesnadňuje. Tímto způsobem lze opět ušetřit drahocenné životy. 

Pokud váš šampion vlastní ve svém kitu CC, které znemožní Grompovi útočit, je pro vás tento camp mnohem snadnějším cílem, než pro ostatní šampiony. 

[Tipy] Mechaniky v jungli a jak jich využívat

Tyto rady jsou obecné pro všechny junglery téměř bez vyjímky, je však jasné, že každý šampion má své unikátní mechaniky různě kooperující s junglí, a proto se každý gameplay liší. Pokud se vám článek líbil a přišel užitečný, je zde specifický jungler, na kterého byste si přáli znát tipy?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama